Muammer Karaca Tiyatrosu Yeniden Doğuyor

editor
1,7K Okunma
İBB Miras kapsamında Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han yenilenmiş halleriyle İstanbullularla buluşacak. Çalışmaları İBB Başkanı İmamoğlu inceledi.

İstanbul denince ilk akla gelen yerlerden biri de Beyoğlu. Kentin çokkültürlü yapısını temsil eden Beyoğlu, İstanbul’un Batı’ya açılan yüzü aynı zamanda. Öyle ki zamanında Avrupa kentlerinde görülen mimari akımlar burayı da etkisi altına almış. Usta mimarlar, önünden geçip gittiğimiz, birbirinden güzel, sanatlı yapıları Beyoğlu’na kazandırmış.

Bunların bir kısmı harap durumda ve kullanılmıyor, bazıları ise hâlâ işlevlerini yerine getirmelerine rağmen ciddi bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Tarihi yarımadadan Rumelihisarı’na, Galata’dan Anadoluhisarı’na kadar geniş bir bölgede İstanbul’un kültürel hafızasını oluşturan yapıları restore edip İstanbulluların hizmetine sunan İBB Miras, Beyoğlu kültürünü de ayağa kaldırıyor.

26 Kasım Cumartesi günü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Miras kapsamındaki dört yapıyı basın mensuplarıyla birlikte gezerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BEYOĞLU SİNEMASI KAPANMAKTAN KURTULDU

İlk durak Beyoğlu Sineması idi. Yıllardır “Kapandı, kapanacak” söylentileriyle anılan Beyoğlu Sineması için bu risk ortadan kalktı. Zira İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan bu tarihi salon, yenilenmiş haliyle ve yine sinema salonu olarak Beyoğlu kültürünün simge binalarından biri olmayı sürdürecek. 20’nci yüzyılın ilk senelerinde tiyatro binası olarak hizmet vermeye başlayan, 1972’de ise sinema salonuna dönüşen bu tarihi salonun yenilenmiş haliyle 2023’te açılması bekleniyor.

MUAMMER KARACA TİYATROSU YENİDEN DOĞUYOR

Türk tiyatro tarihinin önemli mekanlarından biri konumundaki Muammer Karaca Tiyatrosu’nda yine İBB Miras ekipleri tarafından başlatılan çalışmalar son hızla devam ediyor. 1955 yılında inşa edilen Muammer Karaca Tiyatrosu, 2012 senesinde deprem açısından riskli bulunarak kapatılmıştı. İBB Miras’ın çalışmaları bittikten sonra ise günün yirmi dört saati yaşayan bir sanat merkezi haline gelecek.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte şantiye alanına girdiğimizde deprem bakımından riskli olan beton kısmın tamamen yıkıldığını ve yeniden yapılmakta olduğunu gördük. Tiyatro binası, İstiklal Caddesi’yle ilişkisi ve hafızalardaki haliyle yeniden ayağa kalktığında Beyoğlu da eski bir dostuna yeniden kavuşmuş olacak. Beyoğlu kültürel hafızasının eksik bir parçası tamamlanacak. Tiyatroya eski dikdörtgen planlı sahnesinden çok daha avantajlı döner bir sahne yapılacağı, akustiğin iyi olması için uzmanlarla birlikte çalışıldığı belirtiliyor.

Bu arada çalışmalar sırasında Muammer Karaca Tiyatrosu’nun altında daha eski tarihli bir yapının kalıntılarına rastlanmış. Bu eski yapının kapısı üzerinde Fransızca olarak ‘Fransa Konsolosluğu Mahkemesi’ yazıyormuş. Böylece Muammer Karaca Tiyatrosu’nun, devrin Fransa Konsolosluğu’na bağlı mahkeme yapısının üzerine inşa edildiği de kesinleşmiş oldu.

BOTTER APARTMANI KÜLTÜRÜN MERKEZİ OLACAK  

İBB Miras, İstanbul’un Art Nouveau stilinde inşa edilen ilk binası olan Botter Apartmanı’nı da yeniden Beyoğlu kültürünün eşsiz parçalarından biri olarak yerine koymak için çalışmalar yürütüyor. 1900’lerin başında, II. Abdülhamit’in terzisi Jean Botter için saray mimarı Raimondo D’Aronco tarafından inşa edilen bina, geçen yüzyılda moda merkezi olarak önemli bir noktaydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras Projesi kapsamında 2021 yılında yapının cephe restorasyonuna başladı. Çalışmaların bir hayli ilerlediği yapı, kısa süre sonra ‘Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi’ adıyla yeniden açılacak. Yapının içinde sergi salonu, gösterim merkezi, tasarım atölyesi, sanatçı tasarım alanı ve etkinlik alanları bulunacak.

METROHAN DA SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

İETT Genel Müdürlüğü olarak faaliyet gösteren, Tünel’deki Metro Han da İBB Miras ekiplerince restore ediliyor. Beyoğlu’nun en güzel yapılarından biri olan Metro Han da Beyoğlu kültür rotasının önemli duraklarından biri olacak.

Tüm yapıları birlikte gezdiğimiz İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte İstiklal Caddesi’nde yürürken halkın sıcak ilgisinin İmamoğlu’nun üstünde toplandığını gördük. Ekrem İmamoğlu’na sarılan, yanına gelip fotoğraf çektiren İstanbullularla birlikte yürüdük Beyoğlu’nda. Yanındakiler de halkın İmamoğlu’na yaklaşmasını engellemedi. Karşılıklı sıcak ve samimi bir etkileşim vardı.

Netice itibariyle Beyoğlu için umutlandığımız, bu eşsiz semtin kültürle, sanatla ve geçmişinden taşıdığı mirasla daha da güzelleşeceğine inandığımız bir gün oldu.

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/475608/beyoglu-kulturu-ayaga-kalkiyor

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku