“Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din” Oyunu İlk Gösterimini Gerçekleştirdi

editor
1,4K Okunma
Amed Şehir Tiyatrosu tarafından ilk kez sahnelenen “Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din/Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü” oyunu, izleyicilerden tam not aldı

Tiyatro yazarı Stefan Tsanev tarafından kaleme alınıp, Dilawer Zeraq tarafından Kürtçe’ye çevrilen “Mirina Jeanne d’Arcê Ya Din/ Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü” oyunu Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahnelendi. Yönetmenliğini Berfin Emektar’ın yaptığı, Nurşen Adıgüzel, Yavuz Akkuzu ve Özcan Ateş’ın rol aldığı oyunun prömiyeri gerçekleştirildi.

Jeanne d’Arc efsanesinden yola çıkarak kaleme alınan oyunda insanın, bireyin, din ve milliyetçilik gibi egemen ideolojiler tarafından nasıl abluka altına alınmaya çalışıldığı gösterilirken, günümüz egemenlerine göndermeler de yer aldı. Komedi ögeleriyle bezeli oyun, egemen ideolojiler karşısında insanın zayıflıklarına karşı Jeanne d’Arcê zaferiyle son buluyor.

İzleyicilerinden tam not alan oyun ayakta alkışlandı. Oyun sonunda yönetmen Berfin Emektar, oyunu çeviren yazar Dilawer Zeraq ve müziklerini hazırlayan ekip çalışanlarına teşekkür edildi.

Her hafta Cuma ve Cumartesi

Amed Şehir Tiyatrosu tarafından tiyatro severlere sunulan yeni oyun Ekim ayı sonuna kadar Cuma ve Cumartesi günleri sahnelenecek.

Jeanne d’Arc hikayesi hakkında

Jeanne d’Arc, Fransa ve İngiltere arasında süren Yüzyıl Savaşları sırasında gösterdiği kahramanlıklar neticesinde Fransa ulusal kahramanı ilan edilip, aynı zamanda da Roma Katolik Kilisesi tarafından azizliğe yükseltildi. Fransa’nın Champagne Kontluğu’na bağlı bir köyde çiftçi bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen, okuma yazması olmayan Jeanne d’Arc, 13 yaşına kadar dini görevlerini aksatmadan yerine getiren, batıl inançları olan sıradan bir köylü kızıdır. d’Arc’ın bir gün rüyasında Mikail, Aziz Margaret ve İskenderiyeli Aziz Catheriene’i görmesiyle başlayan efsanede, Kral VII. Charles’e yardım etmesi ve Fransa’yı İngiliz işgalinden kurtarması söylenir. Fransa Kralı için yıllarca zafer kazanan d’Arc, Campaigne’yi İngiliz ve Burgonya kuşatmasından kurtarmak isterken yaralanır ve yakalanır. İngilizlere para karşılığında satılan Jeanne, İngilizler tarafından kurulan düzmece bir mahkeme de yargılanır.

 Ölüme mahkum edilir

Engizisyon mahkemesi tarafından on iki maddede sıralanan eylemlerden ötürü suçlu bulunan Jeanne, falcılık ve medyumluk gibi ağır suçlarla suçlanır. Jeanne’a Tanrı’nın gücüne sığınarak işlediği günahlardan pişmanlık duyduğuna dair itiraf metni imzalaması halinde yakılma cezası yerine yaşam boyu hücre cezasına çevrileceği söylenir ve Jeanne haç işareti çizerek imzasını atar. Ömür boyu hücre cezasına çarptırılan Jeanne’den nefret eden İngilizler, bu cezayı yeterli görmez. Yeni bir oyunla Jeanne, hücresinde kıyafetleri alınarak, erkek kıyafetleri bırakılır. Kıyafetleri giymek zorunda kalan Jeanne’nin tövbesini bozduğu gerekçesiyle odun ateşinde yakılarak, ölüme mahkum edilir. Köylü kızı Jeanne’nın infazı, umulmadık ölçüde ilgi ve nefret uyandırırken, Jeanne d’Arc’ın suçsuzluğu, Katolik Kilisesi tarafından biraz gecikerek de olsa anlaşılır. 1909 yılında itibarı iade edilir ve 490 yıl sonra 1920’de azize ilan edilir.

Kaynak: https://yeniyasamgazetesi5.com/mirina-jeanne-darce-ya-din-oyunu-ilk-gosterimini-gerceklestirdi/

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku