Mersin’in İlk Alternatif Tiyatrosu Açılıyor: “ACT Sanat Atölyesi”

Yavuz Pak
2,1K Okunma

Tiyatroyu toplumsal açıdan etkili kılmayı amaçlayan, alternatif tiyatro alanında faaliyet gösteren ‘ACT Sanat Atölyesi’ Mersin’de açılıyor. 2019 yılında Hakan Yeni tarafından kurulan ACT Sanat Atölyesi, tiyatroya başka bir boyut kazandıran alternatif tiyatro alanını Mersin’e taşıyor. Görsel ve işitsel sanat alanlarında çalışmalar yapan Atölye, alışılan seyirci ile sahne arasındaki mesafeyi ortadan kaldırarak, samimi bir anlayış ile çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor. 

Hakan Yeni, Atölyesi hakkında, “Görsel ve işitsel sanatlar alanlarında atölye çalışmaları yapan bir laboratuvar olarak düşünebiliriz” diyor. Ankara, İzmir, Adana’nın ardından Mersin’de ilk kez alternatif tiyatro yapıldığından bahseden Yeni, “Bu anlamda da Mersin’in ilk Alternatif sanat mekanı diyebiliriz. Uygulamış olduğu atölye ve sahne çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuşuyor. Hakan Yeni ile atölye hakkında detayları konuştuk…

Soru:  Sizi ACT Sanat Atölyesi’ni kurmaya iten nedenler ve koşullar nelerdir?

Hakan Yeni: ‘ACT’ kelime olarak ‘Actor, Action’ kelimelerinin kısaltılmışıdır. Türkçe çevirisi ‘Eylem, Hareket’ olan ‘ACT’i, tiyatronun ve atölyemizin temel dinamiği olarak tercih ettik. ACT Sanat Atölyesi de yapı itibari ile görsel ve işitsel sanatlar alanlarında atölye çalışmaları yapan bir laboratuvar olarak düşünebiliriz. İçinde oyunculuk, drama, mimari çalışmaların bulunduğu Mersin’in ilk Alternatif Sanat mekanıdır. Buradaki ‘alternatif’ kelimesi yapı itibari ile kurulduğu yerde var olan sanat anlayışına bir ‘alternatif’ olarak kullanılmaktadır. Bu anlamda da uygulamış olduğu atölye ve sahne çalışmalarında yeni bir anlayış ve post-modern bir yapı ile çalışmalarını sürdürmektedir. ACT Sanat Atölyesinin içine kurulmuş olan, ‘ACT Performans Sahnesi’ bildiğimiz, alıştığımız seyirci ile sahne arasındaki mesafeyi ortadan kaldırıyor. Büyük, klasik ‘İtalyan Sahne’ dediğimiz seyirci ile oyuncuların arasındaki mesafe yerine daha samimi bir anlayış ile çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul’da son 13 senedir yoğun ilgi gören bu anlayışın artık yavaş yavaş diğer şehirlerde de var olduğunu görüyoruz. Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerde açılmaya başladıktan sonra Mersin’de hayata geçti. Bu anlamda da Mersin’in ilk Alternatif sanat mekanı diyebiliriz. 

Soru:  ACT Sanat Atölyesi ne zaman ve kimler tarafıdan kuruldu? Hedefleri nelerdir? 

Hakan Yeni: ACT Sanat Atölyesi ilk defa 2019 Yılının Kasım Ayında Hakan Yeni tarafından kuruldu. Hedef olarak tiyatronun hatta sanatın temel hedefinin izinden gidiyoruz. Bu anlamda da şu ana kadar yaptığımız projelerde, 3 tiyatro oyunu ile 780 seyirciye, 5 etkinlik ile 38 etkinlik üyesine, 16 aktif atölye ile 226 katılımcıya ve 3 söyleşi ile de 324 konuşana ulaşmıştır. Her geçen gün daha fazla da katılımcıya ulaşmaya başladı. Bu da bizi daha da büyük bir mekan açmaya yönlendirdi. Şimdi yeni mekanımızda yeni tasarımımızla Hatice Tuncer ve Pırıl Gürışık ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatice hanım, Ankara’da eğitim almış bir tiyatrocudur. Pırıl hanım ise İstanbul’da eğitim almış bir iç mimardır. Birlikte kolektif çalışmaları ve programlamalar yapıyoruz. 

Soru: Mersin’de böyle bir projeyi hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz? 

Hakan Yeni: Aslında ‘ACT Sanat Atölyesi’ İstanbul projesidir. İstanbul’da hazırlıkları yapılıp, sonradan Mersin’e gelen bir projedir. Ben de Mersinli olduğum için bu projeyi Mersin’de hayata geçirmeye karar verdim. Bir ilk olma özelliği de beni daha çok Mersin’de çalışma yapmaya itti. 

Soru: Mersin’in sanata yaklaşımı sizce nasıl? Şehrin insanlarının bu türden mekanlara ve sanatsal faaliyetleri ilgisi ne durumda? 

Hakan Yeni: Her şehrin kendi sanat yaklaşımı ve kendi seyirci potansiyeli vardır. Geldiğim zamanlarda biraz şehri gözlemleyerek, tiyatro ya da sanatın diğer alanlarında seyircinin reaksiyonunu gözlemledim. İnsanların nelere reaksiyon verdiğini, hangi oyunları takip ettiğini, sergi, dinleti ya da tiyatro alanlarına olan yaklaşımlarını gözlemlediğim noktada şehrin temelde kozmopolit bir yapısı olduğunu görüyorsunuz. Git gide büyüyen şehrin içinde her inanış, her anlayış var. Bu tabii ki biraz da sanatsal olarak bizleri bir hedefe doğru yönlendiriyor. Yani belli başlı bir kitleye mi hitap edeceğiz yoksa genel yapıyı göz önüne alıp o yapıya göre mi hareket edeceğiz diye çok düşündük. Sanat bir anlamda da ticari bir kaygısı olmayan insan temelli bir yapıdır. Bu anlamda da insanın olduğu her yerde yaşamını sürdürebilir. Fakat iki algıyı çok net bir biçimde görebiliyorsunuz, biri sanatı sevdiğini söyleyip sürekli peşinden giden takip eden bir algı, diğeri ise yine sanatı sevdiğini söyleyen fakat takip etmeyen bir algı. İki algıdan da şunu duyuyorum. ‘Şehrin böyle çalışmalara ihtiyacı var.’ 

Soru: Atölye olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

Hakan Yeni: Aslında iki çeşit çalışma yöntemimiz var, biri laboratuvar dediğimiz ‘Atölye Çalışmaları’ bunlar tiyatro oyunculuğu, yazarlık, çocuklar için drama çalışmaları, kamera önü oyunculuk çalışmaları, küçük mimarlar dediğimiz çocuklar için yapı çalışmaları gibi çalışmalarımız var. Diğeri ise ‘Performans Salonunda’ yaptığımız tiyatro oyunları, sergi çalışmaları, müzik dinletileri ya da performans çalışmaları oluyor. Her ikisinde de birlikte çalıştığımız hocalarımız alanlarından yetkin hocalardır. 

Soru: Önümüzdeki dönemde ne gibi projeler planlıyorsunuz? 

Hakan Yeni: Önümüzdeki dönemde, çocuklar için kukla, muppet performans gösterileri, iki tiyatro oyunu, müzik dinletileri ve her ay ayrı konseptte çalışacağımız sergilerimiz olacak. İsteğimiz salonumuzun sürekli yaşayan bir yer haline gelmesidir. Bunun yanında da İstanbul’dan anlaşmalı olduğumuz alanında ünlenmiş yetkin hocalarımızı, arkadaşlarımızı buraya davet edip söyleşiler yapacağız. 

Soru: Çok teşekkür ederiz.

Hakan Yeni: Ben de size ve Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne çok teşekkür ederim.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku