Mersin Tiyatro Derneği, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde düzenlediği etkinlikle kutladı.
Mersin Tiyatro Derneği’nden yapılan açıklama şöyle:
“27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü sahnelerden uzak, seyircilerden ayrı kutlamaya bir yıl dayanabildik. Türkiye’nin genelinde dijital ortamda yapılan kutlamalara rağmen biz ‘tiyatro, seyircisi ile var olur’ diyerek bu yıl Dünya Tiyatro Günü’nü olması gerektiği yerde, sahnede kutladık.
Bu özel günde Zilli Şıh oyunuyla bize destek veren değerli hocamız Prof. Dr. Nurhan Tekerek’e ve iki gün boyunca ‘Oyun Sahnelemede Reji Metin Analizi’ atölyesiyle her zamanki gibi yanımızda olan, bize güç veren değerli hocamız Kımız Bozkır’a teşekkür ederiz.
Dernek üyemiz Mustafa Çavuş’un sunuculuğunu üstlendiği etkinliğimiz Şehnaz Çetiner ve Ceyhun Akgün’ün verdiği nefis bir müzik dinletisi ile başladı.
Prof. Dr. Nurhan Tekerek’in Zilli Şıh oyununun girizgâhını sahnelenmesinin ardından dernek üyemiz Duvarsız Sanat Tiyatrosu Ahmet Telli’nin şiirlerinden derlediği Soluk Soluğa adlı oyundan bir bölüm sahneledi.
Etkinliğimizin sonunda ise Tiyatro Agon Kahkaha Garı adlı oyundan bir skeç sahneledi.
Pandemi şartlarına uygun sınırlı sayıda seyirciyle gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılarak bu özel günde bizlerle olan seyircilerimize ve salonu bizlere tahsis eden Yenişehir Belediye Başkanı Sayın Abdullah Özyiğit’e teşekkür ederiz.
Başkanımız Melih Kayadelen’in de okuduğu 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi
Değerli misafirler, sanat dostları, Mersin Tiyatro Derneği’nin düzenlediği Dünya Tiyatro Günü etkinliğine hoş geldiniz.
Tüm dünyayı etkisi altına alan kovid 19 salgını hepimizi olumsuz etkiledi. Alışkanlıklarımız, yaşam tarzımız, hayattan beklentilerimiz ve daha bir çok şey alt üst oldu. Etkisi en çok ve keskin hissedilen alan ise ekonomi oldu. Bir yıldır kapalı olan salonlar, oynanamayan oyunlar, seyirciyle buluşamayan biz tiyatrocular…
Bin yıldır olduğu gibi tiyatronun seyirciyle var olduğunun bilinciyle hepimiz bir bekleme dönemine girdik. Bu süreci, kimimiz kendimizi geliştirerek, araştırarak geçirdik. Kimimiz de başka işlerde çalışmak zorunda kaldık.
Biz bu salgının geçmesini sabırla beklemeye devam ederiz. Ancak pandeminin olumsuz şartlarını fırsata çevirerek yaşam tarzlarımızı dizayn etme çalışmalarının da farkındayız. Kadınlara yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece kararıyla çekilmemiz akdın haklarına vurulmuş en büyük darbedir. Kadın haklarını savunmak ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulamak için bugün iki kadın konuk çağırdık. Prof. Dr. Nurhan Tekerek ve Kımız Bozkır.
27 Mart’ta özlem gidermek için bir araya, yarınlara dair umudumuzu tüketmediğimizi göstermek için sanatla bir araya gelmek istedik.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tiyatroyu daha güzel bir dünyayı inşa etmek için araç olarak kullanmaya devam edeceğiz. Bu pandemi şartlarının etkilerini hafifletmek, umudumuzu diri tutmak için buluştuk Dünya Tiyatro Günü’nde. Çünkü sanat güzel yarınları yaratmak için en etkin araçtır.
Biz yine buluşacağız sizlerle salonlarda. O güne dek sanatla kalın.”