İstanbul’un yeni sahnesi Mahal Galata, Şubat oyunda farklı oyunlarla seyircisiyle buluşuyor.
Mahal Galata Şubat 2020 Programı:
Nesilden nesile dilden dile aktarılan bu hikayeler anlatıcının dilinden, dinleyicinin hayal gözünden geçer ve her buluşmada yeni bir enerjiyle bizleri karşılar.
Bu özel gecede Ceren Kalkan’ın anlatımıyla Eros’un ve Psykhe’nin mitolojik öyküsüne şahit olacak ve Olympos’ta Tanrılar sofrasına konuk olarak oturacağız.
NAİF BEY
Yazan ve oynayan: Gökhan Yılmazer
Sanat danışmanı: Murat Eren Bakır
Dekor: Ümmügülsüm Yılmazer
Afiş tasarım: Selen Çelik Şeysane
Naif Bey kardeşi ile birlikte çekmecesinden ayağına, ayağından çekmecesine gidip gelen, kendi halinde bir çoraptır. Bir gün kardeşi çoraplıktan sıkılıp istifa eder. Eşya mahkemesi Naif Bey’in yalnız başına çoraplık yapamayacağına hüküm verir ve onu atık eşyalar arasına sürgün eder. Naif Bey başına gelen bu olayı kabul edemez ve ne olursa olsun kendine tekrar bir iş bulmak ister. Bir süre araştırınca, önünde zor ama oldukça keyifli bir seçenek olduğunun farkına varır. Kukla olmak!
MANUKYAN
“MANUKYAN”; ÖLÜMÜNDEN TAM 18 YIL SONRA, TÜM TEPKİLERE RAĞMEN 5. YILINDA DA SAHNEDE MATİLDLE YÜZLEŞİYOR
Türkiye Cumhuriyeti tarafından 6 kez vergi rekortmeni ilan edilmiş, ödüllü bir genelev patroniçesi olan Matild 1914 doğumlu, aristokrat Ermeni bir ailenin kızı, muhafazakâr, evli ve bir çocuk annesi… Fakat o, Türkiye’nin hatta Dünya’nın gelmiş geçmiş en önemli kadın pazarlayıcılarından… Mesleği terzilik olan Matild, İstanbul’un en varlıklı mühendislerinden Avram Çilingir ile evlenir ve atölyesini kapatıp evinin hanımı olur. İkinci Dünya Savaşı yıllarında zor döneme giren ailesi için Matild, tekrar atölyesini açar, yüklü bir dikim siparişi alır, büyük bir hızla işi bitirir ve teslim etmek için siparişi veren kadının kapısını çalar ancak bir türlü parasını alamaz. Borçlu kadın bir gün ziyaretine gelir; çaresizlikten ödeme zorluğu içinde olduğunu, borcuna karşılık sahip olduğu evin yarı hissesini teklif eder. Kendisine çok ters olan bu ev işletmesini parasızlıktan kabul eden Matild bunun hayatını değiştiriceğini farkında değildir. Yeni işine böyle başlayan ve büyük bir hızla devleşen genelev patroniçemiz Matild artık nam-ı diyar Manukyan’dır.
Manukyan’ın ölümüne bir saat kala; kendisiyle, kadınlarıyla, bütün yaşadıklarıyla, bıraktığı Matild’le ve en önemlisi Tanrı’yla yüzleşmesini izleyeceksiniz. Tek kişilik, tek perdelik “MANUKYAN” adlı oyunun proje tasarımında gazeteci Oğuzhan Toracı’nın imzası bulunurken, bu yüzleşmeyi Bahar Hacıbektaşoğlu kaleme alıyor ve oynuyor. Manukyan’ın ölümünden tam 18 yıl sonra, Bakırköy Belediye Tiyatrosu sanatçılarından M. Sercan Yener sahneye koyuyor. Manukyan’ın kariyeri boyunca oturduğu sandalye; genelevin yeni sahibi tarafından hediye edilerek, Manukyan’ın ruhunu yaşatmak için sahnedeki yerini aldı.
BENİM HİKAYEM BU
Yazan: Mehmet Küçük
Yöneten: Gökhan Doğrusoy
Sahne Tasarımı ve Dramaturgi: Gökhan Doğrusoy
Müzik: Çağıl Nuhut
Afiş Tasarım: Müjde Başkale
Işık Kumanda: Aykut İspir
Asistan: Caner Ün
Oynayan: Mehmet Küçük
Oyunun Türü: Trajedi – Dramatik
Perde: Tek Perde – 65dk
Konusu: Biliyorum, bütün bunları neden size anlattığımı merak ediyorsunuz? Aslında bende sevmiyorum anlatmayı! Ne zaman bir şey anlatmaya çalışsam yapamıyorum. Ben insanlarla anlaşamıyorum… Ya onlarda bir problem var ya da bende… Bu durumu daha çözebilmiş değilim. Ben çirkinmişim! Ama böyle olmayı ben istemedim… Hiçbir şeye ben karar vermedim… Neysem o oldum hep… Şöyle bir anlaşma yapalım. Ben bugün size burada kendimi göstereyim, siz de söz verin diğerleri gibi benimle dalga geçmeyin, kendi aranızda konuşmayın ve gülmeyin… Anlaştık mı?
Mahal Konser : EN UZUN GECE