Diyarbakır’da bir araya gelen Kürt kadın sanatçılar, Kürtçe tiyatro ve konserlerin yasaklanmasına tepki gösterdi.
Kürt kadın sanatçılar son zamanlarda artan Kürtçe tiyatro ve konserlere getirilen yasaklamalara ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde açıklama yaptı. Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), Dicle Kültür ve Sanat Derneği, Ma Music, Ortadoğu Sinema Akademisi çalışanları tarafından yapılan açıklama metnini kadınlar adına Sanatçı Şilan Dora, okudu.
Kültürün kendi diliyle var olduğunu söyleyen Dora, kültürün toplumun maddi ve manevi değerlerini temsil ettiğini belirtti. Sömürgecilerin bu nedenle ilk olarak toplumun diline ve kültürüne saldırdığını ifade eden Dora, son aylarda meydana gelen Kürt dili ve kültürüne dönük tahammülsüzlüğün en uç noktaya vardığına işaret etti.
Dora, “Hiçbir gün yok ki yasaklarla yüz yüze kalmayalım. Sanat faaliyeti, konser ve Kürtçe tiyatro oyunları son zamanlarda yasaklandı. Onlarca kültür ve sanat çalışanı gözaltına alınarak, tutuklandı. Sanatçıların kıyafetlerinden tutun da repertuvarlarına kadar engelleme ve yasaklama getirildi” dedi.
KADIN SANATÇILAR HEDEFTE
Kadının dil ve kültür üzerindeki rolü nedeniyle ilk hedef alınanlardan olduğunu belirten Dora, korku imparatorluğunu yaratmak isteyen devletin kadın sanatçılara saldırdığını, gözaltına alarak tutuklamaya çalıştığını, yok saydığını ve hakaretlere maruz bıraktığını ifade etti. Devletin bir taraftan Kürtçe oyun ve konserleri yasaklarken, Kürt kentlerinde kültürden uzak popüler konserleri de gerçekleştirdiğini belirten Dora, Kürt dili ve kültürüne dönük saldırı ve yasakları tanımayarak, kınadıklarını söyledi.
SANATÇILARDAN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI
Dora son olarak, “Kürt dilini, kültürünü ve sanatını ilerletmek birinci hedefimizdir. Hiçbir saldırı ve yasaklamalar bu gerçeği değiştiremez. Biz kadınlar toplumun hafızasıyız. Biz asla yenilmeyeceğiz” dedi. Dora, tüm sanatçı ve aydınlara şu çağrıda bulundu: “Bu politikalara karşı örgütlü hareket edelim. Kendilerine sıra gelmesini beklemeden sanatçılar dayanışma içinde olarak birbirlerine sahip çıkmalılar. Amaç bireysel bir korku ve bireysel kaygı olmamalıdır. Asıl amaç Kürt dili ve kültürünü korumak için mücadelenin büyütülmesi olmalıdır. Yaşasın Kürt dili ve Kürt kültürü” dedi.