“Kral Übü”, 20 Haziran’da HoP’taki Son Gösterimiyle Sahnelere Veda Ediyor…

editor
1,6K Okunma
Sarı Sandalye, Fransız oyun yazarı Alfred Jarry’nin klasikleşen oyunu “Kral Übü” uyarlaması ile 7 Nisan 2022’de gerçekleştirmiş olduğu prömiyerinden bu yana çeşitli sahnelerde iki sezon seyirciyle buluştu. Geçtiğimiz yıl DasDas, Zorlu PSM %100 Studio Sahnesi, ENKA Açık Hava Tiyatrosu, Hann Sahne, Sahne Pulchérie gibi birçok sahnede gösterim yapan “Kral Übü”, 20 Haziran Salı akşamı 20.30’da Bakırköy’ün yeni sahnesi HoP’ta son gösterimiyle sahnelere veda edecek.

Türkiye’den ve dünyadan önemli eserlerin sahne uyarlamalarına odaklanan ve bu yolla tiyatro sanatına yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen Sarı Sandalye, absürt edebiyatın önemli isimlerinden Fransız yazar Alfred Jarry’nin dünyaca ünlü oyunu “Kral Übü” uyarlamasıyla 7 Nisan 2022’de prömiyer yaptı. Tiyatroseverlerin oldukça ilgisini çeken oyun, XXIII. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde Ensemble Oyun Ödülü, Galatasaray Üniversitesi EN Ödülleri’nde Onur Ödülü (Sarı Sandalye) ve En İyi Çıkış Yapan Tiyatro Sanatçısı (İrem Kalaycıoğlu) ödüllerinin sahibi oldu. Doğa Nalbantoğlu’nun yönettiği, ışık tasarımını Samet Acar’ın, özgün müziklerini Göksu Işık ve Gökhan Öcal’ın yaptığı “Kral Übü”nün oyuncu kadrosunu Canan Günaştı, Denizhan Çay, Emirhan Altunkaya, Emre Yıldızlar, Gökhan Öcal, Göksu Işık, Gül Doğa Selvi, İrem Kalaycıoğlu, Kayra Belen Yardımcı ve Şeyiba Ceren Ülgen oluşturuyor.

Kral Übü, 20 Haziran Salı akşamı 20.30’da Bakırköy House Of Performance Sahnesi’nde, son kez tiyatro severlerle buluşacak. Biletlere ise sırasıyla biletinial.com ve Biletix web sitelerinden ve ilgili gişeden ulaşılabiliyor.

Edebiyat ve tiyatro tarihinin en önemli metinleri arasında yer alan “Kral Übü”, Polonya Kralı Venceslas’a suikast düzenleyerek onun yerine geçen Übü Ailesi’nin hikayesine odaklanıyor. Metin, ünlü İngiliz yazar Shakespeare’in Macbeth, Hamlet ve Kış Masalı oyunlarına pek çok gönderme içerirken, tarihteki tüm zorba ve diktatörlere selam niteliği taşıyor. Özgün ve canlı müzik performanslarıyla da öne çıkan oyunda Rock, Pop, Blues gibi batı müziği örnekleri ile Türk Halk Müziği, Arabesk, Fantezi karışımı Alaturka müzikleri elektro gitar ve bağlamaya eşlik eden çeşitli enstrümanlarla icra ediliyor.

HAROLAB (Hareket ve Oyun Laboratuvarı) fiziksel tiyatro okulunun kurucusu ve eğitmenlerinden ödüllü yönetmen Doğa Nalbantoğlu, “Kral Übü”de kendi özgün çalışma ve oyun dilini aradıklarını belirtiyor ve ekliyor; “Sadece düşüncelerimizin egemenliğinde kalmayıp, vücudumuzun ve hareketin izini sürmeye çalışıyoruz. Fiziksel doğaçlama, kafamızdaki fikirlerin daha katmanlı anlatımı konusunda çok faydalı bir yöntem. Anlamı hem çoğaltıyor hem de izleyenin hayal gücü için alan bırakıyor.” diyor. Nalbantoğlu, içinde bulunduğumuz bu dönemde “Kral Übü”yü sahneleme kararı almanın zor olmadığının altını çiziyor ve ekliyor; “Fakat amacımız hâlihazırda görünür olanları aynı yöntemlerle göze sokmak değil. Güç sahiplerinin alışılagelmiş tarz ve biçimlerde eleştirilmelerinin, olumsuzlukların vasat mizah formları içinde kalmasına ve böylece görünmez hâle gelmesine yol açtığını düşünüyoruz.”

Sarı Sandalye yeni oyunu “F&Z” ile seyirciyle buluşmaya devam ediyor! 

Sarı Sandalye’nin sezondaki bir diğer yeni oyunu, J.D. Salinger’ın “Franny ve Zooey” öykülerinden esinlenilerek ortaya çıkan “F&Z” ise 9 Mayıs 2023’te yapmış olduğu prömiyerinden bu yana üçüncü ve sezonun son gösterimiyle 16 Haziran Cuma akşamı 21.00’de DasDas’ta izleyicilerle buluşacak. Biletlere ise Mobilet üzerinden ve ilgili gişeden ulaşılabiliyor.

Doğa Nalbantoğlu’nun yönettiği, ışık tasarımını Samet Acar’ın, özgün müziklerini Göksu Işık’ın, kostüm tasarımını Kayra Belen Yardımcı’nın yaptığı “F&Z”nin oyuncu kadrosunu, Canan Günaştı, Emre Yıldızlar, Ezgi Yazıcı, Göksu Işık, İrem Kalaycıoğlu ve Şeyiba Ceren Ülgen oluşturuyor.

Sarı Sandalye Hakkında 

Tiyatro serüvenine 2014’te Georges Perec’in “Ücret Artışı Talebinde Bulunmak İçin Servis Şefine Yanaşma Sanatı ve Biçimi” adlı eserini sahneye uyarlayarak başlayan Sarı Sandalye, prömiyerini IKSV’nin düzenlediği 19. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nde yaptı ve Seyirci Ödülleri’nde “Umut Veren Yeni Tiyatro Topluluğu” ve Ekin Yazın Dostları’ndan “Yılın En İyi Komedisi” ödüllerini aldı. Bir sonraki yıl Knut Hamsun’un aynı adlı romanından uyarladıkları “Açlık” oyunu, Ekin Yazın Dostları’nda “Yılın Küçük Salon Oyunu”, Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri’nde “HDI Sigorta Özel Ödülü” ve Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde “Özgün Tiyatro Müziği” ödüllerine layık görüldü. Yazılısının 40. yılında Ferit Edgü’nün romanından sahneye uyarlanan “O / Hakkâri’de Bir Mevsim” projesi, topluluğun üçüncü oyunu ve üçüncü roman uyarlamasıdır. Ekin Yazın Dostları -Yılın Teması “Özgürlük Ödülü” alan oyun, ilk gösterimini 20. İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nde gerçekleştirdi. Topluluk, edebiyat uyarlamalarıyla başladığı sanat yolculuğuna Jean-Luc Lagarce’ın “Evdeydim ve Yağmurun Gelmesini Bekliyordum” oyununu sahneleyerek devam etti ve hemen ardından epik tiyatronun kurucusu ünlü Alman yazar Bertolt Brecht’in kısa oyunlarından biri olan “Düğün” uyarlamasıyla serüvenine hız kesmeden devam etti. Pandemi sonrası çalışmalarına yeniden devam eden Sarı Sandalye Fransız oyun yazarı Alfred Jarry’nin klasikleşen oyunu “Kral Übü” uyarlaması 7 Nisan 2022’de prömiyer yaptı. XXIII. Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde Ensemble Oyun Ödülü aldı. J.D. Salinger’ın “Franny ve Zooey” öykülerinden esinlenilerek üretilen son oyunları “F&Z” ise 9 Mayıs 2023’te prömiyerini yapmış ve hala gösterimlerine devam etmektedir.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku