Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’nda yaşanan “sansür” tartışmaları hükümet cephesine sıçradı. Koalisyon ortağı UBP ve HP liderlerinin konuyla ilgili açıklamalarını aktarıyoruz.
K.K.T.C. Başbakanı Tatar’dan ‘tiyatroda sansür’ açıklaması: “Devlet patronsa, içeriğe bakar.”
BRT ekranlarında yayınlanan “Burasıönemli” isimli programda gazeteci Levent Kutay’ın konuğu olan Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, ‘tiyatroda sansür’ söylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“OLAYI BU KADAR AJİTE ETMEK NE KARAR DOĞRUDUR EMİN DEĞİLİM”
Kıbrıslı Türk Yönetmen ve Yazar Yaşar Ersoy’un sahneye koymaya hazırlandığı “Yangın Yerinde Kabare’’ adlı oyunun, Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı bürokratlardan oluşan K.T.Devlet Tiyatrosu Edebi Kurulu tarafınca ‘sakıncalı’ bulunup sansüre uğraması konusuna değinen Başbakan Tatar, şöyle konuştu:
“Ben de merak ettim bu kadar olaydan sonra ve bilgi istedim. Bilgi bana henüz ulaşmadı. Olayı bu kadar ajite etmek ne karar doğrudur bundan emin değilim. KKTC çok sesliliğiyle, demokrasisiyle, ifade özgürlüğüyle… Zenginliğe ulaşmış bir ülkedir. Her türlü görüşün ifade edildiği özgür bir ortamdır.”
“İŞİN İÇİNDE BAŞKA İŞ VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
“Bir tiyatro oyununu bu adar abartarak meseleyi başka yere çekmek… İşin içinde başka bir iş var diye düşünüyorum. CTP’den Hasan Altıok sabah bu konuyla ilgili bir açıklama yapmış. İnönü meydanında bu oyunu sahneleyelim demiş. Amaç ne? Ortalığı biraz daha germek mi? KKTC’de ifade özgürlüğü yoktur diye bir durum mu var? KKTC’de böyle bir sıkıntı yok. Bunu aklıselim insanlar oturur çözer.”
“PATRON DEVLET İSE, İÇERİĞE BAKAR”
Bir önceki hükümet döneminde Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Cemal Özyiğit tarafından Yaşar Ersoy da dahil olmak üzere 11 oyuncunun Devlet Tiyatroları için sözleşmeli olarak istihdam edildiğini söyleyen Tatar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu devlet adına oynatılacak bir oyundur. Devlet adına oynatılacak bir oyunla ilgili devlet de içeriğe bakar. Patron devlet ise devlet buna bakar. İfade özgürlüğü diyerek her istediğinizi çıkıp yapamazsınız. Bu olayı bu şekilde abartmayalım. Bu haksızlık olur.”
K.K.T.C. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: “Eleştiri tiyatronun doğasında var; bundan rahatsız olunmaz, olunmamalıdır.”
Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın “Yangın Yerinde Kabare” oyunu konusunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’nın sanatçılarla bir araya gelerek görüşlerini alacağını ve Edebi Kurul’un kararının gerekçesini görüp ona göre hareket edeceğini, kendilerinin de bu konunun takipçisi olacağını açıkladı.
Özersay, “Yangın Yerinde Kabare” oyununun sakıncalı bulunarak sahnelenmesinin engellenmesi konusunda sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.
“Eleştiri tiyatronun doğasında var; bundan rahatsız olunmaz, olunmamalıdır” diyen Özersay, ama bazen zaten tiyatronun birilerini rahatsız etmek için, rahatını kaçırmak için, kendi kendini sorgulamayı başlatmak için özellikle dürttüğüne işaret etti. Özersay, demokrasi kültürünün gelişmesi için herkesin bunu içselleştirmesi gerektiğini vurguladı.
“HANGİ OYUN OYNANACAĞINI SANAT YÖNETMENİ VE SANATÇILAR BELİRLEMELİ”
Özersay, tiyatroda bir sezonda hangi oyunun ya da oyunların oynanacağını tiyatronun sanat yönetmeni ve sanatçılarından oluşan bir kurulun ya da en azından sanatçıların ağırlıklı olarak temsil edildiği bir kurulun belirlemesi gerektiğini kaydederek Devlet Tiyatroları’nın yaklaşık 30 yıl önce yürürlüğe giren mevcut yasasının hem sanatçıların ağırlıklı olarak temsil edildiği bir Eser Saptama Kurulu, hem de Bakanlık temsilcilerinin ağırlıklı olarak yer aldığı bir Edebi Kurul öngördüğünü kaydetti.
“KARAR YETKİSİ MAALESEF EDEBİ KURUL’DA… BU TİYATRO AÇISINDAN ÇAĞDAŞ BİR YAPI DEĞİL”
Kudret Özersay açıklamasında şunları belirtti:
“Ancak maalesef bu ikinci kurula nihai karar yetkisi veriliyor. Yani mevcut yasa sanatçıların belirleyeceği oyunu esasen Bakanlık temsilcilerinin temsil edildiği kurulun reddetmesini mümkün kılarak sanatçının tercihini fiilen devre dışı bırakabiliyor maalesef. Bu, tiyatro açısından çağdaş bir yapı değil.”
Açıklama yapmadan önce Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenecek oyun konusunda yaşanan sorunu görüştüğünü bildiren Özersay, “Sayın Bakan tiyatro sanatçılarıyla bir araya gelerek onların görüşlerini alıp, Edebi Kurul’un kararının gerekçesini görüp ona göre hareket edeceğini açıklamıştır. Biz de bu konunun takipçisi olacağız” ifadelerine yer verdi.
Kudret Özersay, “Devlet tiyatrosu” ya da “devletin tiyatrosu” anlayışının kendi içinde bir paradoksu da barındırdığına işaret ederek bunun yerine devletin toplum yararı için özelde tiyatroya genelde de sanata kurumsallaşmış bir destek vermesi üzerine odaklanıp devletin hiyerarşik yapısı içerisinde, hükümetlerin idareci atadığı sonra da “nasıl yaparım da özerk olmasını sağlarım” diye uğraştığı bir ikilemden uzaklaşmanın en doğrusu olacağını ifade etti.
Özersay,o gün gelinceye değin hatalı olabilecek kararların sayısını azaltmanın yolunun sanatçılara danışmaktan, onların karar vermesini sağlamaktan geçtiğini de vurguladı.
Kaynak:http://www.yeniduzen.com/karar-yetkisi-maalesef-edebi-kurulda-117806h.htm
İlgili haberimiz:http://www.tiyatrodergisi.com.tr/yasar-ersoya-sansur-ve-yasak.html