İzmir Tiyatroları Derneği, yaptığı bir açıklamayla bu yıl 3.sü düzenlenecek İzmir Tiyatroları Buluşması’nın danışma kurulu ve seçici kurulundan çekildiğini duyurdu. Açıklama şöyle:
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’NA,
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA,
İZMİR
Bilindiği üzere 1 Eylül 2023 tarihinde derneğimiz tarafından yazılan yazımıza, tiyatro koordinatörü Elif Moroğlu tarafından bir cevap yazısı yollanmıştır.
Yazdığınız yazıdan; birlikte çalışma kültürü içinde olmadığınız, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla göstermelik bir beraberlik tutumu güttüğünüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in çoğulcu-demokratik ve sivil, yönetim-yönetişim düşüncesiyle örtüşmediğiniz anlaşılmaktadır. Ayrıca yine yazdığınız yazıdan; Danışma Kurulunun ve Seçici Kurulun nosyonlarının anlaşılmadığı-anlaşılmak istenmediği, kurulların varlık sebebi, önemleri, yetki ve sorumluluklarının da önemsenmediği anlaşılmıştır..
Bunlara birkaç örnek verelim.
– Bu yılki buluşmanın ithafının (seçilen kişinin kim olduğundan bağımsız olarak) danışma ve seçici kurulu oluşturan dernek, birlik, inisiyatif ve kooperatif ile mütalaa edilmemesi ve belediye yetkililerince belirlenmesi. ( Danışma ve seçici kurul yok sayılmıştır.)
- Buluşmada yer alacak profesyonel, amatör, çocuk oyunu, doğaçlama oyun vb. türlerin hangilerinin ve kaç grup olacağının adı geçen sivil toplum kuruluşlarıyla mütalaa edilmemesi ve belediye yetkililerince belirlenmesi.. ( Danışma ve seçici kurul yok sayılmıştır.)
- Bu buluşmada (şenlikte – aslında bu buluşmaları buraya çekmeye çalışıyoruz) prömiyer oyunu gibi tuhaf bir kategorinin ortaya emrivaki atılması. Adı geçen sivil toplum kuruluşlarıyla mütalaa edilmemesi. (Danışma ve seçici kurul yok sayılmıştır.)
- Doğaçlama oyunlarının nedense belediye tarafından seçileceği. (Bu zaten seçici kurulu yok hükmüne düşürmektir)
- Atölye çalışmalarını yapacak kişilerin belirlenmiş olması. (İlk gün getirilen taslak zaten tüm bu yazılanların kanıtıdır) Bu kişilerin dayatılmıyormuş gibi gösterilip aslında dayatılması.
- Alternatif öneriler için bir cümle var ilk toplantı notunda. O da zaman mevhumuna takılıyor. (Elif Moroğlu’nun yazısındaki aynı gün saat 22:00 ibaresi.)
- Demokratik işleyişe sahip kurumumuzun başkanı, bu toplantıdaki oldubittiye ve dile orada reaksiyon göstermemiş (ki bu dilden-üsluptan rahatsızlığını defaatle dile getirmiştir) ve durumu ilk yönetim kurulu toplantısında üyelere aktarmış, zaten bunun üzerine 1 Eylül tarihli yazı tarafınıza yazılmıştır.
Tepeden verilen kararlar ve onların sonuçları tiyatro camiasında, bir kişi-tiyatro kollaması işleyişinin yürüdüğü izlenimi doğurmaktadır. Bu hem tecimsel hem de eş dost ilişkisiyle yürüyen bir fayda düşüncesini akıllara getirmektedir. Doğaçlama oyunların önceden belirlendiği- böylelikle kimin oyun alımının yapılacağının bilindiği; atölye yapıcılarının önceden belirlendiği ve kimin liderlik ücreti alacağının bilindiği, prömiyer oyununun önceden belirlendiği ve belki bir oyuna maddi destek için böyle bir bölümün programa yerleştirildiği bile elbette düşünülmektedir. Düşünülecektir, düşünülmelidir de. Elbette bu durum şeffaf belediyecilik anlayışına, eşitlik ve adalet düşüncesine aykırıdır.
Tüm bu tutum ve uygulamalar neticesinde, maalesef insanların zihninden sadece ekarte edilmiş olduğumuz gerçeği geçmemektedir.
Belediye yetkilileri bizi istemeyebilir. Bunu anlar ve ona göre tutum alırız. Ancak işleyişin sosyal demokrat bir belediyeye uygun biçimde ve belediye başkanının sivil toplum vurgusuyla hareket edildiği havası verilmesi kesinlikle kabul edilemez, çünkü yukarıdaki açıklamalar bile bunun böyle olmadığını gözler önüne sermektedir.
Kurumumuz İzmir’in en eski tiyatro çatı örgütü ve tüzel kişiliğidir. Hiçbir maddi beklentisi yoktur ve olmayacaktır. Eleştirilerden uyarılara, ortaklıktan destek olmaya kadar yaptığımız tüm açıklama ve eylemliliklerimiz İzmir Şehrinin Tiyatrosu, gelişmesi, örgütlenmesi ve çağdaş seviyede ürünler verebilmesi içindir. Biz gücümüzün yettiğince demokrasi kültürünü geliştirecek ve daha yaşanılır bir dünya için sanatsal çalışmalarımıza devam edeceğiz.
İzmir’in kültürel dokusunu derinleştirme, sanatsal altyapısını güçlendirme, tiyatronun ulaşamadığı yerlere gitme, yarının yetişkin seyircisi olacak çocuklara ulaşma derdinde olması gerekirken, panellerle-söyleşilerle-konferanslarla estetik kaygımızın ve entelektüel seviyemizin gelişmesiyle uğraşılması gerekirken “ben yaptım oldu-bitti” tavrıyla hareket edildiğini görmekte ve uzak tutulmak istendiğimizi anlamaktayız.
Tüm bu anlatılanlar ışığında 3.sü yapılacağı duyurulan İzmir Tiyatroları Buluşması’nın danışma kurulu ve seçici kurulunda olmayacağımızı, bunun gerekli mercilerde bir anlam ifade etmesi dileğiyle bildiriyoruz.
Saygılarımızla,