Istanbul Fringe Festival şubat etkinliklerinde 3 farklı ekibi ağırlıyor. Fransa’dan I Will Call You Eve, Macaristan’dan Volitant ve Mandala, kentin farklı noktalarındaki gösterimleri ile 24 – 27 Şubat tarihleri arasında İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. Etkinliklerin biletlerine tiyatrolar.com.tr üzerinden ulaşılabiliyor.
Bilet Fiyatları: Öğrenci 20 TL / Tam 80 TL
I Will Call You Eve – Théâtre Sauve Qui Peut (Le TSQP)
I Will Call You Eve (Je T’appellerais Eve), ilhamını Frank Wedekind’in, Lulu – A Monster Tragedy adlı eserindeki korkunç özgür ruhu kendi çöküşünü tetikleyecek bir kadın güzelliği idealini, ilham perisini canlandıran oyunundan alıyor. Lulu’nun yansıttığı kadın imajını, kadın olmanın nasıl öldürücü olabileceğini sorgulayan oyun, farklı sanat disiplinlerini ve mediumları iç içe geçiren farklı tiyatro tekniklerini deneyerek, duygular ve sembollere dayanan yeni bir dil yaratıyor.
Orijinal metni (Eva Schumacher), müziği (Caroline Martin) ve oyunculuğu aynı anda, uzun süre zihinlerde iz bırakacak canlı görüntüler oluşturmak amacıyla üretilen I Will Call You Eve, 24 ve 25 Şubat, saat 20.00’de Fransız Kültür Merkezi’nde Fransızca olarak ve Türkçe üst yazı ile sahnelenecek.
Tür: Fiziksel tiyatro
Süre: Tek Perde – 60 Dakika
Etkinlik Tarihi: 24-25 Şubat 2022
Etkinlik Saati: 20.00
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Bilet linki: https://tiyatrolar.com.tr/
Bilet Fiyatları: Öğrenci 20 TL / Tam 80 TL
——————————
Yöneten, dramaturji, senografi: Eva Schumacher
Hareket ve müzik kompozisyonu: Caroline Martin, Chloé Dufresne, Caroline Martin, Samantha Montagna and Eva Schumacher
Işık Tasarımı: Collective
Yayın ve Prodüksiyon Şefi: Maria Elena Capra
Fotoğraf: Louis De Ducla
Prodüksiyon: Le TSQP
Le Galet à Strasbourg, la Quintaine à Chasseneuil du Poitou, l’Espace Malraux à Geispolsheim, le 23 à Strasbourg, la Machine à Coude de Voulême, le Crédit agricole’ün desteğiyle.
Mandala – David Somló
Mandala, taşınabilir ses cihazları ve performans alanında sınırları çizilmiş şekil kombinasyonları ile yapılan katılımcı bir ses performansıdır. 26 ve 27 Şubat’ta Sakıp Sabancı Müzesi’nde toplam 6 kez gerçekleştirilecek performans, biraz içine alan ses kompozisyonu, biraz mahrem koreografi, biraz grup meditasyonu ile yürümekten başka yapacak bir şey kalmadığında nasıl var olabileceğimizi ve birbirimizle etkileşime geçebileceğimizi soruyor. Performans, insan etkileşiminin küçük önemli anlarını kışkırtan ve vurgulayan hareketli bir ses manzarasının kollektif bir koreografisini yaratmaya davet ederek seyircilere eser üzerinde fail olmayı sağlıyor. Katılımcılar performans içinde pasiflikle aktif faillik arasında gidip geldikçe performans oyunsu bir şekilde, katılımcı izleyicilerden oluşan geçici bir topluluğun sözsüz sosyal etkileşimlerini, ilişkilerini ve yapılarını sorguluyor.
Tür: Performans
Süre: 30-40 Dakika
Etkinlik Tarihi: 26-27 Şubat 2022
Etkinlik Saati: 13.00-15.00-17.00 (Her iki günde de üç ayrı seans olacak)
Yer: Sakıp Sabancı Müzesi
Bilet Linki: https://tiyatrolar.com.tr/
Bilet Fiyatları: Öğrenci 20 TL / Tam 80 TL
——————————
Konsept, kompozisyon: David Somló
Işık tasarımı, ses süpervizyonu: Daniel Sándor
Volitant – Góbi Dance
Volitant, bize bir metamorfoz dünyasında rehberlik ederek “şimdiden burada değil” ve “henüz orada değil” geçiş durumunu çağrıştırıyor. Performans, koreografinin özenle hazırlanmış minimalist hareketlerinden, Dávid Szegő’nin Mors alfabesinden ilham alan elektronik kompozisyonlarından ve Pavla Beranová’nın organik ışık tasarımından oluşuyor. 26 ve 27 Şubat’ta Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’ün katkılarıyla gerçekleşecek dans gösterimi, hayvanların -özellikle kuşların- içgüdülerinin elektroniği olgusunu ele alan ve minimalist araçlarla tasarlanan bir teatral deneyim sunuyor.
Tür: Dans
Süre: 30 Dakika
Etkinlik Tarihi: 26-27 Şubat 2022
Etkinlik Saati: 20.30
Sahne: Alan Kadıköy
Bilet linki: https://tiyatrolar.com.tr/
Bilet Fiyatları: Öğrenci 20 TL / Tam 80 TL
——————————
Performansçı: Rita Góbi
Işık Teknisyeni: Béla Kovács
Müzik: Dávid Szegő
Işık Tasarımı: Pavla Beranová
Kostüm Tasarımı: Judit Sinkovics
Yaratıcı Prodüktör: Ágnes Bakk
Fringe Festival Nedir?
“Alternatif”, “keşfedilmemiş”, “sınır” anlamına gelen Fringe’in hikayesi, 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali’ne misafir olarak katılan ve gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 ekip ile başladı. Bu oluşum, çağdaş gösteri sanatları alanındaki en prestijli festivallerden biri olarak görülen Edinburg Fringe’e dönüştü. Bugün Fringe Festivalleri, her yıl dünyanın farklı şehirlerinde 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda ve 60 bin etkinlikte, yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen Fringe Festivalleri alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunuyor.
Istanbul Fringe Festival, tüm dünyada olduğu gibi çeşitliliği ve özgünlüğü İstanbul’un kent dinamiği ve çok kültürlü doğasıyla buluşturuyor. 18 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen festival, 22 performans, 6 workshop ve 3 partiyle, 18 farklı destekçi mekanda, yaklaşık 4 bin seyirciyi bir araya getirdi. İkinci yılında pandemi koşullarında online ortama taşınan Istanbul Fringe Festival, Türkiye’nin tamamen dijital ilk performans sanatları festivali oldu. Istanbul Fringe Festival 2020 Online, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 15 ekibin işleri, söyleşi ve atölyeleri YouTube, Instagram ve Zoom’da 30 binin üzerinde görüntülenme aldı. Üçüncü yılında hibrit bir programla büyüyen festival, tüm tiyatro sezonuna yayılarak katılımcılarıyla buluşmaya devam ediyor. Çoğulcu ve disiplinlerarası bir temele dayanan Istanbul Fringe Festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor.
Başvuru ve festival programını takip etmek için:
https://www.fringeistanbul.
https://www.instagram.com/
https://www.youtube.com/c/
https://www.facebook.com/