Istanbul Fringe Festival 2022’de Atölyeler

editor
1,3K Okunma
Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri katılımcılarla buluşturan Istanbul Fringe Festival, 4. edisyonu ile 17 – 24 Eylül tarihleri arasında bir kez daha kente yayılıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ’nin Şehir Sponsorluğu’nda ve Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto varlık işlem platformu Paribu’nun Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleşecek olan festival programında farklı atölyeler yer alıyor.

Istanbul Fringe Festival 2022 atölyelerinin biletlerine tiyatrolar.com.tr‘den ulaşılabiliyor.

Istanbul Fringe Festival 2022 Atölye Programı
Movement and Interaction

18 Eylül 2022, 13.00- Müze Gazhane
Süre: 75 dk.
Çalıştırıcı: Fethi Arda Ergül
* Ücretsiz etkinlik

Parti enerjisinde bir atölye! Hiphop, funk ve etnik müzikler eşliğinde doğaçlama yapacağımız bu atölyede etkileşim ve iletişim ön planda, kap bir arkadaşını gel!

HAROLAB

19 Eylül 2022, 11.00 – Bereze Gösteri Evi
Süre:120 dk.
Çalıştırıcı: Doğa Nalbantoğlu
Bilet ücreti: 100TL

Hareket, tüm hayal kırıklıklarının ilacıdır. Vücudumuz ya da hareket etme potansiyelimiz şüphesiz hayal edebileceğimizden daha üretkendir. Sadece oyun için oynamak, bir çocuk gibi saf keyif almanın peşine düşmek en izlenir gösteriyi yaratacaktır. Oyuncu dünyaya, oyuna, oyun arkadaşlarına, oyun metnine reaksiyon verirken muhakkak elindeki tüm silahları kullanmak isteyecektir. Akıl ve beden! Oyuncu çoğu zaman aklın bedene rehberliğinde reaksiyon verir, peki tersini denenebilir mi? Bu atölyede yukarıda yer alan varsayımlara ve sorulara cevap aranacak, muhtemelen bulunmayacak, mutlaka eğlenilecektir.
Kıyafet Kodu : Hareket etmenize olanak veren rahat kıyafetler, spor çorap / ayakkabı ve tabi kii bir şişe su.

Impro/Play

19 Eylül 2022, 19.00 – Sakıp Sabancı Müzesi
Süre: 90 dk.
Atölye Yürütücüleri: Gülen Mine Demiralp, Zeynep Ayşe Hatipoğlu
Bilet ücreti: 100TL

Etkinlik bir müzik performansı ve sonrasında gerçekleşen bir atölye çalışmasından oluşacaktır. Müzik performansı, Zeynep Ayşe Hatipoğlu’nun farklı oyun ve doğaçlama konseptleri üzerine geliştirdiği bir solo viyolonsel performansı olacak. Ardından, istekli katılımcılar bir atölye çalışmasına davet edilecek ve Hatipoğlu’nun performansının geliştirilmesinde kullandığı oyun uygulamaları kendilerine sunulacaktır. Atölye çalışmasında, Demiralp’in tasarımı ‘Duygu Oyunu’ tanıtılacak, oynanacak ve duyusal oyun gibi diğer oyun uygulamalarıyla birlikte deneyimlenecektir. Atölyenin ardından katılımcılar sahneye davet edilerek toplu bir doğaçlama performansı gerçekleştirilecektir. Planlanan atölye çalışması şu etkinlikleri içeriyor: duyusal oyunlar, ‘duygu oyunu’, hikaye anlatımı ve nesne tasarımı, dinleme ve doğaçlama müzik pratikleri. Atölye çalışmasında, herkesin günlük pratiklerine dahil edebileceği bir deneyim sunulması hedefleniyor.

Embodied Improvisation

20 Eylül 2022, 16.00 – Akbank Sanat
Süre: 120 dk.
Çalıştırıcı / Eğitmen: Becca Hoback (www.beccahoback.com)
Bilet ücreti: 100TL

Bu çalışmada, yaratıcı bir doğaçlama pratiği yoluyla bir dizi hareket modalitesi keşfedilecektir. Bedenlerimizle nüanslı ve meditatif bir şekilde bağlantı kuracağız, bedendeki davranışı, negatif boşluktaki yoğunluğu ve doku kalitelerini keşfedeceğiz. Bireysel solo pratiğimizden gelen bilgileri grup kompozisyonuna dahil ederek doğaçlamaye ve oynamaya dalacağız. Enactor repertuvarından koreografilerle çalışmayı ilerleteceğiz.

Space Dance

21 Eylül 2022, 16.00 – Akbank Sanat
Süre: 90 dk.
Atölye yürütücüsü : Gizem Defne Erdemir
Bilet ücreti: 100TL

Her bedenin sahip olduğu bir bilgi vardır. Bu bilgi zaman içinde Dünya’daki tüm toplumlar arasında değişmektedir. Böylelikle beden modelleri ve sahip oldukları bilgi de değişmektedir. İnsan beyni bu evrim sürecini yaşayarak oluşmaktadır. Bu sebeple dans hareketlerimizde de tüm yaşama dair bu anılardan kaynaklanan hareketler bulunabilmektedir. Space Dance’in özünde “insan ötesi hafızayı nasıl geri kazanırız?, sözsüz bilgiyi nasıl ifade ederiz?” soruları vardır. Amacı ise, bütün yaşamın tarihine bakmak ve bu perspektiften yararlanarak insan bedeninin geleceğini düşlemektir. Bu bağlamda katılımcılar atölye boyunca beden-nesne-doğa-mekan ilişkilerini evrim tarihini düşünerek, Space Dance’in “Affordance, Walking Dance, Paradise in the little Moving ve Flower” adlı chapterları üzerinden deneyimleyecektir.

*Atölye her seviyeden katılımcıya açıktır. Tecrübe gerekmemektedir.

The Brazilian Body in Dance

23 Eylül 2022, 11.00 – Alan Kadıköy
Süre: 120 dk.
Çalıştırıcı / Eğitmen: Felipe Silva
Bilet ücreti: 100TL

Atölye, önceden düşünülüp tasarlanmış dans fikirlerine meydan okumak amacıyla, Giro8 Dance Company’nin dans dilinden hareketle oluşturulan koreografilerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşacak. Dansçılar; bedeni, ata kültürünü, mekanı ve yeri kavramsallaştırmak için farklı formları denemeye teşvik edilecekler.

Fringe Festival Nedir?

“Alternatif”, “keşfedilmemiş”, “sınır” anlamına gelen Fringe’in hikayesi, 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali’ne misafir olarak katılan ve gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 ekip ile başladı. Bu oluşum, çağdaş gösteri sanatları alanındaki en prestijli festivallerden biri olarak görülen Edinburgh Fringe’e dönüştü. Bugün fringe festivalleri, her yıl dünyanın farklı şehirlerinde 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda ve 60 bin etkinlikte, yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen fringe festivalleri alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunuyor. Istanbul Fringe Festival, tüm dünyada olduğu gibi çeşitliliği ve özgünlüğü İstanbul’un kent dinamiği ve çok kültürlü doğasıyla buluşturuyor. 18 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen festival, 22 performans, 6 workshop ve 3 partiyle, 18 farklı destekçi mekanda, yaklaşık 4 bin seyirciyi bir araya getirdi. İkinci yılında pandemi koşullarında online ortama taşınan Istanbul Fringe Festival, Türkiye’nin tamamen dijital ilk performans sanatları festivali oldu. Istanbul Fringe Festival 2020 Online, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 15 ekibin işleri, söyleşi ve atölyeleri YouTube, Instagram ve Zoom’da 30 binin üzerinde görüntülenme aldı. Üçüncü yılında hibrit bir programla büyüyen ve  tüm tiyatro sezonuna yayılan festival, 4. yılında 17-24 Eylül tarihlerinde katılımcılarla buluşacak. Disiplinlerarası bir temele dayanan Istanbul Fringe Festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor.

Festival programını takip etmek için: 

https://www.fringeistanbul.com/home

https://www.instagram.com/fringeistanbul/

https://www.youtube.com/c/FringeIstanbul

https://www.facebook.com/istanbulfringe/

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku