İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM), “Göç ve Çocuk” başlığı altında bir dizi atölye düzenliyor. Bu atölyelerde göçle İstanbul’a gelen çocukların toplumsal hayata, yaşadığı çevreye anlamlı ve geliştirici biçimde katılımı amaçlanıyor.
İstanbul Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM), İBB Göç ve Uyum Politikaları Şube Müdürlüğü, Hayata Destek Derneği ile birlikte, İBB Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü Mahalle Evleri’nden temsilcileri “Göç ve Çocuk” başlığı altında bir atölyede bir araya getiriyor. Göç çocuklarının toplumsal hayata katılımıyla ilgili çalışma yapacak kurum içinden ve dışından sanatçıların ön eğitim ve deneyim kazanması amaçlanan bu atölyelerde, katılımcılar çocuklarla iletişim kurmanın, onların topluma nitelikli biçimde katılımlarının sağlanması için nasıl bir yöntem ve dil geliştirilmesi gerektiğine dair ön eğitimler alıyor.
UNICEF ile birçok çalışmaya imza atmış bir sivil toplum örgütü olan Hayata Destek Derneği, tiyatro sanatçıları için dört oturumluk bir atölye organize etti. “Dezavantajlı Çocuklarla Çalışmaya Hazırlık Atölyesi,” İBB Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü Mahalle Evleri’nden Örnektepe Mahalle evinin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
Bu atölyeler sonrasında İBB Göç ve Uyum Politikaları Şube Müdürlüğü ile bağlantılı olarak farklı mahalle evlerinde çocuklarla sanatsal projeler ve atölyeler planlanıyor. Atölyelerin ilki Örnektepe Mahalle Evi’nde 13 Haziran Pazartesi günü saat 11.00-15.30 arası gerçekleştiriliyor.
Travma, Göç ve Çocuk
Bu atölyelerin ardından travma, göç ve çocuk ilişkisi üzerinden, çocukları sanatsal çalışmalarla iletişime açmak ve yaşadıkları çevreyle gelişkin ve geliştirici biçimde ilişkilenmelerini sağlamak üzere atölyeler gerçekleştirilecek. Kurum içi ve kurum dışı sanatçıların katılımına açık atölyelerde ortak bir iletişim dilinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Göç ile ilgili travmatik geçmişi olan çocuklarla, ilerleyen aşamalarda ortak sanatsal çalışmalar ve atölyeler yapılacak.
Bu oturumlarda, çocuklarla çalışma yürütmeyi planlayan oyuncu, dramaturg, yönetmen, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı gibi farklı uzmanlık alanlarından ve disiplinlerden gelen kişileri bir araya getirmek amaçlanıyor. Katılımcılara bu oturumlarda çocukluk kavramı ve algımız, çocuk hakları gibi konuların yanı sıra çocuğa yönelik istismar türleri ve göstergeleri ile çocuk koruma ve Türkiye’de yeni bir kavram olan çocuk güvenliği konuları ele alınacak.
Hayata Destek Derneği uzmanlarından psikolog Ebru Ergün ve klinik psikolog Zehra Gizem Ocak tarafından; örneklerle, grup çalışmalarıyla yürütülen atölye çalışmasında hem teknik bilgiler aktarılacak hem de toplumun çocuklukla ilgili algısı üzerine düşünme fırsatı oluşturulacak. İkinci oturumda ise şiddet, çatışma ve travmanın etkileri, ekolojik model perspektifinden çalışılması planlanıyor. Risk faktörlerinin yanı sıra koruyucu faktörlerin ve travma bilgili bakım yaklaşımının da ele alınacağı oturumlarda dezavantajlı gruplarla çalışırken dikkat edilmesi gereken hususlar ele alınacak.