Gürol Tonbul’un “Tiyatroya Bir Bilet” Kitabı Çıktı!

editor

Gürol Tonbul’un “Tiyatroya Bir Bilet” adlı kitabı Yakın Kitabevi tarafından yayımlandı.

Daha önce, yine Yakın Kitabevi tarafından yayımlanan “İyi ki Tiyatro Var” kitabının da yazarı olan Gürol Tonbul, yeni kitabıyla ilgili dergimize yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İki kitabın da yola çıkış öyküsü aynı aslında. Anı, oyun ve düşlerle örülü, deneme tadında küçük bilgilerle -meraklısına- tiyatro notları aktarmak… İnsanı anlamaya çalışmak… Hem tiyatroseveri, tiyatroyaparı hem de tiyatroseyrederi ortak bir hazda buluşturmak istiyorum.” dedi.

KİTABIN ÖNSÖZÜ

Tiyatro anılarımı yazmaya karar verdiğimde bunun düşler ve oyunlarla örülü olmasını istemiştim. Tiyatro ile doğup, tiyatro ile yaşayan biri olarak tiyatronun bereketli toprağına bıraktım kendimi. O nedenle ilk kitabımın adını İyi ki Tiyatro Var koymuştum. İtiraf etmeliyim ki, beklemediğim kadar ilgi gördü. Dostlarım kitabı ellerine alıp fotoğraflar paylaştılar, beni yücelttiler. Okudular, değerlendirdiler, kitabın satırlarının altını çizdiler ve bir kez daha İyi ki Tiyatro Var dedirttiler.

Şimdi Tiyatroya Bir Bilet var elinizde. Bir bilet alacak ve yine oyunlarla, düşlerle, anılarla örülü bir yolculuğa çıkacaksınız. Umarım, bu yolculuktan da haz duyarsınız. İyi ki Tiyatro Var kitabımda ,1984 yılında Kenter Tiyatrosu’nda seyrettiğim Arzu Tramvayı oyunundan sözetmiştim. Tiyatroya Bir Bilet adı, o yazının perde arkasıdır aynı zamanda. Hiç unutmam, oyun bileti alacaktım ama param eksikti. Kapının önünde dolaşıp dururken, sonradan tanıştığım, Kenter Tiyatrosu’nun her şeyi olan, teknisyen, idareci Emrullah (Uzun) Bey geldi yanıma. ” Tiyatro için mi bekliyorsun?” dedi. “Evet” diyebildim, “Ama param eksik…” Emrullah Bey gülümsedi: “Önemli değil, ver bakalım elindekini…Üstünü ben tamamlarım.” Az sonra tiyatroya bir bilet elimdeydi. Arzu Tramvayı’nı seyredeceğim bilet elimdeydi. O an heyecandan öleceğimi düşünmüştüm. Oyun sonrası , Emrullah Bey kulise götürmüştü beni. Yıldız Kenter ile tanışmak, hayranlıklaseyrettiğim oyuncularla birkaç cümle bölüşebilmek unutulmaz anılarım arasında yer almıştı.

Bir biletle var olan Oyunlar, Düşler ve Anılar… İlk harflerini arka arkaya koyarsanız oda olgusuna ulaşırsınız. Tiyatro böyle bir şey işte… Oturduğunuz odada, seyirci olarak oturduğunuz bir salonda yolculuğa çıkarır; dünyanın en ücra köşelerindeki insanlarla, onların sorunlarıyla buluşturur sizi.

“Gelin tanış olalım/ İşin kolay kılalım/ Sevelim sevilelim/ Bu dünya kimseye kalmaz” diyen Yunus Emre’nin izinden çıktım yola. Amacım yazılarımla sizlere, insana ulaşmak…

Bu yolculuğa her alanda destek veren Yakın Kitap Evi’nin güzel dostları sevgili Levent Salıcı’ya, sevgili Nusreddin Özbay’a ve kitabın oluşmasına emek veren tüm emekçilere teşekkür ederim

GÜROL TONBUL

 

KİTAP HAKKINDA

 

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku