Gülin Dede Tekin yazdı: “İçimizi Sıcak Suyla Köpürtüp, Soğuk Suyla Durulayan Nadia’nin Hikâyesi”

editor
3,2K Okunma

Özden Selim Karadana’nın hem yazıp hem de yönettiği Algı Eke’yi sahnede tek başına izleme şansı bulduğumuz Tiyatro Yan Etki’nin yeni oyunu “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler” göçmenler konusuna içimizden bir yerden, farklı bir gözle bakıyor. 

Gülin Dede Tekin’in Gazete Oksijen’de yayımlanan yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz:

Suriye’deki savaşın yıkıcılığı arttıkça engel olunamaz göçler düştü milyonlarca ailenin payına. “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler” bu ailelerden yalnızca birinin, ailedeki bir genç kızın göçünden bir kesit sunuyor izleyiciye. Halep’ten Aksaray’a uzanan bir göç hikâyesi bu. 

İstanbul’u televizyonda gördüğü gibi hayal eden Nadia’nın İstanbul’a geldiği andan itibaren Aksaray’da amcasının evi ve ailesinin falafel dükkânında geçen sıkışmışlığını anlatıyor. Elinde tüm ailenin güldüğü tek bir fotoğrafla başlıyor anlatmaya. Sonrasında annesinin ölümünün ardından kardeşi Sabah’a annelik yapmaya başlamasıyla erkenden büyümek zorunda oluşuna şahit oluyoruz.  Ama Nadia her şeye rağmen gülüyor. Bir insan olarak yok sayılıp bir kadın olarak köle gibi çalıştırılırken bile hem kendini hem de çevresini alaya alabiliyor. Muzip ama acılı bir genç kız Nadia. Ailesindeki erkeklerin köle gibi kullandığı hayatının tüm güzel yanlarını kardeşi Sabah’a vakfetmiş iyi kalpli, becerikli ama yorgun bir genç kız. 

Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler’in çatısı bir göçmenlik hikâyesi olsa da genç bir kadının hapsedildiği dünyaya odaklanıyor asıl. Onun sıkıştığı dünyada göçmen olmanın karşılığını tam olarak göremiyoruz belki çünkü Nadia eve kapatılmış milyonlarca kadından biri aynı zamanda. 2019’da katıldığı bir yazı atölyesinde “savaş” temasını işlerken ortaya çıkardığı metin Özden Selim Karadana’nın daha o zamandan yazıya dökerken olaylara başka bir gözle bakacağının göstergesi gibi. Karadana, Nadia’yı ve onun hikayesini alışkın olduğumuz ajitasyon tuzağına düşmeden anlatıyor. Hikâyesindeki incelikli dokunuşlar ve sıradan olayları masalsı bir yere taşıma becerisi metni dönemdaşı pek çok metinden bir adım öne çıkardığı gibi sonraki oyunlarını heyecanla takip edeceğim bir yazarla tanışmama da vesile oluyor. Tekrarlara dayalı, akışkan ve Algı Eke’nin oyunculuğuyla birbirine çok yakışan rejisiyle de Karadana iyi bir ‘ilk iş’ çıkarmış. 

Algı Eke oldukça doğal bir oyunculukla metni daha yumuşak ve muzip bir yere çeken bir Nadia karakteri yaratmış. Sahnede diğer karakterlere de hayat veren Eke, hikâyenin kara komedisini de dramasını da elinde tutmayı başarıyor. Olukça hızlı başlayan oyun bu hızla nasıl devam edecek diye merak ederken, birdenbire çoktan dengesini bulduğunu fark ediyorsunuz. Eke ve Karadana kuzenlerin, metinde de sahnede de başarıyla kurdukları bir denge oyununa dönüşüyor.  

Son yıllarda kendimi, toplumsal birçok koşulun da etkisi ile sayıları oldukça artmak durumunda kalan tek kişilik oyun izliyor olmanın yorgunu hissederken, “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler” istisnaların arasına giriveriyor benim için. Artık seyirciyi elinde tutabilmenin oldukça zor olduğu tek kişilik oyunlar içerisinde kendini farklı bir yere yerleştiriyor. Umut saçan finaliyle de seyircinin kalbini ayrıca çalarak “başka bir çıkış mümkün mü?” diye soruyor. 

Kendi dünyalarımızda hepimiz yaptıklarımızla ve farklılıklarımızla görünür ve biricik olmaya çalışırken savaştan kaçarak başka bir ülkeye yerleşmek’ zorunda kalan insanların hepsinin tek bir “mülteci” kelimesi altında toplandığı ülkemizde, basit ve samimi bir karşılaşma sağlıyor “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler”. Ülkece mülteciler konusunda sıkışıp kaldığımız boşluğu, Nadia’nın da her gün defalarca tekrarladığı gibi sıcak suyla köpürtüp, soğuk suyla durulatıyor!

GÜLİN DEDE TEKİN

 

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/o2/icimizi-sicak-suyla-kopurtup-soguk-suyla-duruluyor-165129

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku