Pınar Çekirge, 7 Nisan 2005’de aramızdan ayrılan Melih Kibar’ı yazdı…
“Bir gün öğleden sonra Çiğdem’in evine geldim. ‘Bak bakalım piyanonun üstünde ne göreceksin?’ dedi. O günlerde söz beklediğim bir parça da yok. Gittim baktım, ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’ diye bir şey yazıyor. ‘Bu nedir?’ dedim, ‘Müzikalimizin adı’ dedi. ‘E, bu ne olacak şimdi?’ dedim. Şarkı sözü yazıyor ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası / Açıyor perdesini açıyor’ diye, hatırlarsınız. Dedim ki ‘Siz ikiniz de kafayı yemişsiniz, bu söz bestelenmez’ Çünkü biz hep alışığız ya, önce ben beste yapıyorum, sonra Çiğdem sözleri yazıyor. E, müzikalde konu olduğu için önce sözler yazılacak ki ben onları besteleyeceğim. ’Canım, canım, sen bestelersin’ dedi. Gene o her zamanki destek, ‘Hayatta olmaz, aç Haldun Abi’ye telefonu, besteciyi değiştirin, bu sözlere ben beste yapamam’ dedim. ‘Canım’ dedi, ağzımdan girdi burnumdan çıktı. ‘İyi bakalım, sen git salona’ dedim. Oturdum, onun yanında besteledim.” (1)
Melih Kibar‘ın müzikallerle besteci olarak, ilk kez merhabalaştığı “Hisseli Harikalar Kumpanyası”nın o günlerini Haldun Dormen ise şöyle anlatıyor :
” … Çiğdem’le de her sabah yarım saat telefonda konuşmak adet haline gelmişti. Yazdığım her sahneyi ona okuyor, O da bütün yazdıklarımı büyük bir merak ve heyecanla dinliyordu. Eleştirileri de her zaman doğru ve mantıklıydı. Günler geçtikçe Melih’i de onun idare etmesi gerektiğini ve Melih’in ayaklarının üstünde sağlam durmasını sağlayan tek insanın Çiğdem olduğunu öğrenmiştim. Melih bazen gereksiz krizlere giriyor, ‘Bu kadar çok şeyi bu kadar kısa zamanda bestelememe olanak yok’ diye baygınlıklar geçiriyordu (…)
” Melih Kibar, Çiğdem’in çay partilerine bazı bazı gözleri parlayarak geliyordu. Bu Çiğdem’in sözlerini daha önceden verdiği bir şarkıyı bestelediğinin açık seçik belirtisiydi.O çalmak, biz de dinlemek için sabırsızlanırdık yeni parçayı. Israrımız üzerine her seferinde Melih, bir Rubinstein edasıyla piyanonun başına geçer, çalardı yeni şarkısını.’Hep Böyle Kal’, ‘Söyle Canım’ gibi şarkıları dinlediğimiz zaman çay partisi bir şölene dönüşür, mutlulukla birbirimizi kutlamaya başlardık. İyi bir şey olacağa benziyordu bu ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası.“ (2)
Melih Kibar‘ı 1975 yılında Eurovizyon Yarışması Türkiye Finali için bestelediği “Çoban Yıldızı” ile tanımış ve Çiğdem Talu-Melih Kibar işbirliğinin ürünü şarkılara hayran kalmıştık.
Melih Kibar sonrasında “Geceye Selam”, “Yolun Yarısı” müzikallerinin bestelerini de yaptı. Ve 2000 yılında Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında En İyi Besteci ödülünü aldığı “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”nın bestelerini de.
“Çizgiler”, “Geçti Yolun Yarısı”, “Adım, Öteki Kadın”, “Hoş Geldiniz”, “Şener’in Şarkısı”, “Bizi Bırakamazsın”, “Nikah Şarkısı”, “Ben Gazeteciyim” “Hep Böyle Kal”, “Koca mı Gördü Saboş”, “Söyle Canım”, “Assolist”,”Nerede O Günler “, “Kolay Hiç Kolay Bir İş Değil Bu İş”, “Gökyüzünden Birer Birer İndi Yıldızlar”, “Aç Ayı Oynamazsa Oynamasın”, “Haydi Kızım Yandan Yandan”, “Bizi Bırakamazsın”, “Çığırtkan” , “Sabır Taşı Kolyesi”, “Yarın Ne Olacak”, “Deli Divane”, “Neredeyim Ben, Kimim Ben”, “İstanbul Şehri”,”Dünya Dönüyorsa” ve o bütün besteler…
Başta Nevra Serezli, Haldun Dormen, Suna Pekuysal, Mehmet Ali Erbil, Ceylan Palay, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Şebnem Köstem, Nilgün Kasapbaşoğlu, Ezgim Kılıç, Hadi Çaman, Turgut Boralı, Mustafa Alabora, Belkıs Dilligil, Sevil Üstekin, Asuman Arsan, Ayça Varlıer, Umut Kurt, Ruhsar Öcal, Kartal Kaan, Nazlı Tosunoğlu, Erdinç Akbaş, Pelin Öztekin, Erol Evgin’in seslendirdiği, müzikal tarihimize geçmiş, ölümsüz şarkılar…
Ölümünün yirmi ikinci yılında, Melih Kibar‘ın çok değerli hatırasına saygıyla…
PINAR ÇEKİRGE
Kaynakça :
(1) Dündar, Can. “Yüzyılın Aşkları”, İmge Kitabevi, İstanbul, 2006
(2) Dormen Haldun. “Antrakt”, İnkilap Kitabevi, İstanbul, 1993
Dormen, Haldun. “Hisseli Harikalar Kumpanyası”, Mitos / Boyut Yayınları, İstanbul, 2007