“Türkiye’nin önde gelen sanat merkezlerinden Galata Sanat Merkezi, oyunculuk eğitimleriyle sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Eskişehir, Manisa, Denizli, Antalya, Isparta, Mersin, Adana, Gaziantep, Malatya, Van, Erzurum, Konya ve Van gibi on altı şehirde ilk kez aynı anda başlayacak olan atölyelerle, sanat alanında büyük bir hareketlilik yaratmayı hedefliyor. “
Galata Sanat Merkezi’nden gelen bu metni okuduğumda, Yavuz’u aradım hemen. Sonrasında olay yeri inceleme ekibi gibi kendimizi bir anda İstiklal Caddesi’nde bulduk. Telâşla eski, tarihi binanın demir kapısına ulaşıp, zili çaldık.
Galata Sanat Merkezi’nin kurucusu Kubilay Ergül, oyun yazarı Elçin Gürler ve oyuncu İlayda Mine Çopur karşılayıp, buyur ettiler bizi. Kanepeye oturur oturmaz ilk sorumu sordum.
Pınar Çekirge – Nedir bu proje diyerek en kısa ve en zor sualle başlıyorum.
Kubilay Ergül – Turne bazlı bir workshop diyebilirim. Erişilebilir, kaliteli bir sanat eğitimi…
İlayda Mine Çopur – Sadece uygulamaya yönelik olmayacak bu eğitim.Estetik algı, işbirliği, üretkenlik, katılımcının bilinçlenmesi, kendi sınırlarının, yeteneğinin, donanım ve eksikliklerinin farkına varması, bir yönde özgür mayasını keşfetmesi için yol gösterecek…
Elçin Gürler – Bu projeyi Köy Enstitüleri mantığıyla ele alırsak, bilgi aktarımı, tiyatro sanatının tanıtımı, ücra köşelere ulaşmak gibi amaçlarımız olduğunu da belirtmek isterim.
Yavuz Pak – Biraz daha açabilir misiniz?
Kubilay Ergül – Öncelikle bu proje kapsamında, sektörel olarak tanınmış isimler Anadolu’nun farklı şehirlerinde katılımcılarla birebir çalışma fırsatı bulacak.
Elçin Gürler – Meselâ, önemli oyuncular ve sanat profesyonelleri, tiyatro ve sinema dünyasına adım atmak isteyen gençlerle doğrudan etkileşime geçecek ve sekiz ay sürecek çalışmalar süresince, onların yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak.
Pınar Çekirge – Eğitim kadronuzda kimler var?
İlayda Mine Çopur – 8 ay sürecek olan bu kapsamlı atölye çalışması, tiyatro dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiriyor: Ezel Akay, Derya Alabora, Ayşen İnci, Bülent Emrah Parlak, Hakan Bilgin, Ahmet Kürşat Öcalan, Yasemin Öztürk. Tümay Özokur, Tuba Eskicioğlu,Taner Tunçay, Tamer Can Erkan, Elçin Gürler, Ayşe Sedef Ayter, Prof.Dr. Tülin Sağlam, Doç. Dr. Murat Sevinç, Serap Üsküplü, Barış Yetkin, Hilmi Zafer Şahin, Selin Ölçen, Ece Balekoğlu Dr. Elçin Toprak kadromuzu oluşturan isimler.
Yavuz Pak – Bu isimler, “Sanatın Yıldızları Anadolu’ya Geliyor” projesi kapsamında sadece İstanbul’da değil, neredeyse Türkiye’nin dört bir yanında atölye katılımcılarıyla bir araya gelecek, sanırım.
İlayda Mine Çopur – Aynen öyle. Yine cast direktörü ve menajer Tümay Özokur da projede yer alarak, genç yeteneklere sektördeki kariyerlerini yönlendirme konusunda rehberlik edecek.
Elçin Gürler – Özellikle genç yetenekleri desteklenerek, onları sahne sanatlarıyla, etkin bir biçimde buluşturmayı teşvik etmeyi planlıyoruz.
Kubilay Ergül – Tabii, yukarıda saydığımız önemli isimlerle doğrudan iletişim kurma fırsatı sunan çalışmamız, katılımcıların motivasyonlarını daima yüksek tutmalarını sağlayacak. Ayrıca, sektöre adım atmak isteyenler için teknik, ticari, hukuki ve akademik dinamiklerde rehberlik sunan bu atölyeler, katılımcılara sektörde fark yaratacak bilgi ve beceriler kazandıracak. Yerel ekipler oluşturarak kendi projelerini hayata geçirme fırsatı bulan katılımcılar, dijital dünyada daha görünür hale gelerek, sürekli işbirliği içinde yeni fırsatlarla buluşacaklar.
Elçin Gürler – Atölye katılımcıları, sadece oyunculuk eğitimi almakla kalmayacak; ses ve ışık teknolojileri, dekor tasarımı, oyun yazarlığı gibi birçok farklı sektörel alanda da bilgi ve deneyim sahibi olacaklar. Bu geniş kapsamlı program, aynı anda on altı şehirde başlayarak eş zamanlı bir biçimde tamamlanacak.
Kubilay Ergül – Dönem sonunda her atölye küçük oyunlar çıkartacak.
Yavuz Pak – Peki, ne tür dersler olacak?
Kubilay Ergül – Diksiyon, Oyun Yazarlığı, Oyunculuk ve Farkındalık, Müzikal Yönetmenliği, Uygulamalı Drama Üzerinden Sansür, Sanat Hukuku ve Telif şuan ilk aklıma gelenler.
İlayda Mine Çopur – Teknik ve teorik, uygulamalı derslerden oluşan bir program diyebiliriz.
Yavuz Pak – Kimler başvuruyor atölye çalışmalarına?
Elçin Gürler – Genelde oyuncu olmak isteyenler, bu arada avukat, doktor gibi farklı sektörden insanlar, ev hanımları, hep oyuncu olmayı hayal etmiş ama bir türlü yeterli cesaret ve imkân bulamamış insanlar…
Pınar Çekirge – Bu atölye çalışması sonrası iş, şöhret garantisi vaad etmiyorsunuz…
Kubilay Ergül – Kesinlikle hayır! Biz sadece sanata değişik merceklerle bakmayı sağlayan, demin İlayda’nın da belirttiği gibi, teorik, teknik, uygulamalı dersler, bilgiler sunuyoruz.
Yavuz Pak – Oldukça kapsamlı ve Anadolu’ya uzanan gemiş ölçekli bu projeyi fonlayan kişi ya da kurumlar var mı?
Kubilay Ergül – 2015 yılında Galata Sanat Merkezi’ni kurduğumdan bugüne hiçbir sponsorla çalışmadım. Bu projede de bu durum değişmedi.
Pınar Çekirge – Yazarı, oyuncusu, yönetmeni, dramaturgu, ışıkçısı, makyözü, dekoratörü, kostümcüsüyle tiyatro insanları yetiştirirken bir yandan da bilinçli, saygılı tiyatro izleyicisi yaratıyorsunuz, ki bu benim çok önemli…
Yavuz Pak – Aslında başta sormam gerekiyordu, bu projenin sürdürüleceği lokasyonları hangi kriterler üzerinden belirlediniz?
Kubilay Ergül – Sanatla aktif biçimde ilgilenen, eğitim için uygun mekânı, sahnesi olan kuruluşlarla işbirliği yaptık. İstanbul’da 5 olmak üzere, Anadolu dahil toplam 21 lokasyonda projemizi başlatıyoruz.
Galata Sanat Merkezi, bu büyük projeyle Türkiye’de gerçek anlamda bir İLK’e imza atarak Anadolu’nun farklı bölgelerinde tiyatroya, sanata ilgi duyan, anlamak, öğrenmek isteyen insanları bir araya getirecek, kültürel ve sanatsal gelişime katkı sağlayacak bir çalışma başlatıyor.
Bu uzun ama kıymetli yolculukta başarılar diliyoruz….
PINAR ÇEKİRGE – YAVUZ PAK
İlgili haberimiz: https://tiyatrodergisi.com.tr/galata-sanat-merkezi-oyunculuk-atolyeleri-16-sehirde-basliyor/