“Ezilenlerin Tiyatrosu” Başkaldırıyor!

editor
794 Okunma
İzmir’de tamamı kadınlardan oluşturulan Ezilenlerin Tiyatrosu, kentin dezavantajlı bölgelerinde kadınların sorunları ve bu sorunların çözümü için sahneledikleri oyunla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor.

Sıla Arabacıoğlu’nun Gazete Yenigün’de yayınlanan haberini okurlarımızla paylaşıyoruz:

Kadınların yaşadığı sorunların ve bunların çözümlerinin birlikte sahnelenmesiyle oluşturulan ‘Ezilenlerin Tiyatrosu’, dezavantajlı bölgelerde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor. ÇYDD İzmir Şubesi Çağdaş Yaşam Gönüllüleri’nin oluşturduğu ve “forum tiyatro” olarak da bilinen ‘Ezilenlerin Tiyatrosu’ ekibi, kentin dezavantajlı bölgelerinde yaşayan kadınları, ‘Benim Adım Kadın’ ile bilinçlendiriyor.

‘Ezilenlerin Tiyatrosu’ başkaldırıyor!

‘KADININ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ DE KADINDA’

Forum tiyatronun iki aşamada gerçekleştiğini söyleyen projenin yürütücüsü Özlem Sabuncuoğlu Kara, ilk aşamada grubun bir araya gelerek kadınların yaşadığı sorunların ele aldığını söyledi. Sabuncuoğlu Kara, “Bu sorunları; emeğin kıymetinin bilinmemesi, erken yaşta evlilikler ve çalışma hayatından uzak kalma gibi başlıklarda belirledik. Bunları içeren senaryoyu yazdıktan sonra oynamaya başladık. Oyunun birinci bölümü bu sorunları içerirken, ikinci bölümde seyirciye, ‘Yanlış olan ne vardı? Neyi değiştirmek isterdiniz?’ gibi sorular yöneltiyoruz. Seyirci, bu bölümde oyuncu oluyor ve dikkat çektiği, yanlış bulduğu sorunu sahnede düzeltiyor” dedi. “Elbette kadının var olan sıkıntılarını bu şekilde çözmek mümkün değil ama akılda soru işareti bırakmak ve aslında çözümün de kadının kendisinde olduğunu göstermek, kendi gücünü kendisine fark ettirmeye çalışıyoruz” diyen Sabuncuoğlu Kara, “Amacımız daha çok dezavantajlı bölgelerde bu oyunu sergilemekti. Önceliği de bu bölgelere verdik. Güzel geri dönüşler aldık, ‘Aslında benim hayatımı sahnelediniz’ diyen kadınlar oldu” ifadelerini kullandı.

‘AMACIMIZ FARKINDALIK’

ÇYDD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tamtürk, kız çocuklarının eğitimde ve sosyal yaşamda fırsat eşitliğine sahip olabilmesi için ailedeki rol modellerden başlayarak kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel olarak güçlendirilmesinin önem taşıdığını kaydetti. Tamtürk, “Bu nedenle çağdaş, laik, eşit bir yaşam için stratejik hedeflerimizden biri de kadınların toplumda güçlendirilmesine yönelik projeler gerçekleştirmektir. Bu amaçla gerçekleştirilen forum tiyatro farkındalık projesinin gönüllülerimiz ve velilerimiz tarafından sahneye konulması bizim için çok değerli. Bu tiyatro ile başta velilerimiz olmak üzere daha fazla gönüllünün bu ekipte görev almasını ve daha fazla oyun sahnelemeyi istiyoruz” diye konuştu. Tiyatro ile kadınlara daha fazla farkındalık yaratmak, sanatla sorunlara birlikte çözüm bulmak istediklerini söyleyen Tamtürk, “İzmir’in sosyoekonomik ve kültürel açıdan kırılgan bölgelerinde oyunlarımızı sahneleyerek evden çıkamayan, kendini ifade edemeyen kadınlara ulaşmak ve onların da sesini bu oyun ile duyurup sorunlarını görünür kılmalarına yardımcı olmak, kendilerini ifade edebilecekleri bir ortam yaratmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Ezilenlerin Tiyatrosu’ başkaldırıyor!

‘TİYATROYLA FARKINDALIK KAZANDIM’

Tiyatro grubunda yer alan kadınlardan Ayçin Aydın, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili farkındalığının arttığını söyleyerek, “İnsanlara dokunmak çok güzel bir şey. ‘Ben de bu dertleri çektim’ diyen insanlarla karşılaşıp sorunlara dikkat çekmek beni çok mutlu etti. Gruba katıldığımda hiç farkında olmadığım yeteneklerim olduğunu anladım. Haksızlığa karşı sesimi çıkarmayı öğrendim, bu tiyatroyu izleyen insanlara da bunun olacağını düşünüyorum” dedi.

Akile Gök ise, “Burasıyla tanıştığımda ilkokul mezunuydum, ortaokul ve liseyi gönüllülerin teşviği sayesinde bitirdim. Geçtiğimiz sene de üniversite sınavına girdim ve kazandım ama aile sorunlarım nedeniyle üniversiteyi geçen yıl bitiremedim. Bu sene yeniden sınava girdim. ‘Okumayacaksın, evde oturacaksın’ diyenlere inat kendi ayaklarım üzerinde durmayı öğrendim. Ben bu oyuna katıldığımda, ‘Kendimi bu oyunda buldum’ dedim. Bir kadının yapamayacağı hiçbir şey yok. Ben oyunun içindeyken birçok konuda farkındalık kazandım” diye konuştu.

‘Ezilenlerin Tiyatrosu’ başkaldırıyor!

‘KENDİMİZİ OYNUYORUZ’

‘Bu tiyatroda rol almak beni çok geliştirdi’ diyen Burcu Deveci, “Birbirimizden öğrendik. Benim oynadığım rol, okuyup avukat olmak isteyen ancak ailesinin, ‘Dershaneye gidemezsin’ demesiyle zorlanan bir kızı canlandırmak. Biz burada oynarken aileler de bu zorlukları görüyor, o zorlukları aşmak üzerine bazı farkındalıklar yaşıyor ve kendilerini oyunda buluyorlar. Oyunda aslında kendimizi de oynuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ebru Baran da, “İki yıldır tiyatronun içindeyim. Çok iyi bir tiyatro izleyicisiydim ama oynayabildiğimi bilmiyordum. Bir tiyatro oyununun sonunda bir çocuğun size gelip sarılması, bir kadının farkındalık kazanması paha biçilmez bir deneyim. Biz bu işe gönlümüzü koyduk, koşarak geliyoruz” şeklinde konuştu.

SAHNEDEN SAHNEYE

‘Benim Adım Kadın’ adlı oyun; şimdiye dek Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Karabağlar Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Karşıyaka Örnekköy Batı Sahne, Karşıyaka Örnekköy Çocuk Faaliyet Merkezi ve Karabağlar Belediyesi Çalıkuşu Semt Merkezi’nde sahnelendi.

‘Ezilenlerin Tiyatrosu’ başkaldırıyor!

Kaynak: https://www.gazeteyenigun.com.tr/haber/20554818/ezilenlerin-tiyatrosu-baskaldiriyor

 

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku