Hatay’da yapılacak olan Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali dayanışma etkinliği, yıkılmış kenti yeniden kurmayı hedefliyor.
İzmir’de yaşayan Arap Alevileri, Hatay’da 7-23 Temmuz arasında gerçekleştirilecek olan Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali için dayanışma etkinliği düzenleyecek. Etkinlik ile Hatay’da yapılacak festivale maddi gelir sağlanması hedefleniyor. 23 Haziran saat 20.00’de Konak Kemeraltı’nda bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak etkinlikte, Arap tiyatro sanatçısı Farfur’un gösterimlerinin yanı sıra Arap müzisyenler tarafından şarkılar seslendirilecek.
‘Hasat ve bereket şenliği’
Etkinliğin düzenleyicilerinden Antakyalı Arap Alevisi Helin Randa, Evvel Temmuz’u ve yapacakları dayanışma etkinliğini Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e konuştu. Arap Aleviler için kadim bir gelenek olan Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’nin hasat ve bereket şenliği olduğunu belirten Randa, Arap Alevilerin komünal ve birlikte yaşama pratiklerini çok fazla geliştirmiş bir halk olduğunu söyledi. Festivalin 1980’li yıllarda yasaklanmasıyla birlikte politik bir kimliğe büründüğünü vurgulayan Randa, “Eskiden daha çok Samandağ ilçesinde yapılıyordu. 2 senedir sadece burada değil de Arap Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Serinyol, Defne, Arsuz ve Karaağaç gibi yerlerde de yapmaya karar verdik. Ana tema Arap Alevi halkının kültürü ve tarihi. Asimilasyona ve yok sayma politikalarına karşı kültürümüzü devam ettirmek ve anadilimizi yaşatmak” dedi.
‘Yardımlar Arap Alevi bölgelerine gitmedi’
6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası yapılacak ilk festival olmasının önemine değinen Randa, depremde Hatay’ın büyük bir yıkıma uğradığını hatırlatarak, “Hatay’a çok az yardım gelmesi, gelen yardımların da Arap Alevi bölgelerine gitmemesi gibi durumlar yaşadık. Arama kurtarma çalışmalarında yer alan gönüllülerden gelen ekiplerin, Türk-Sünni halkın yaşadığı bölgelere yönlendirildiğini duyuyorduk. Samandağ’a günlerce dokunulmadı. Devletten çok bir şey beklemiyorduk ama deprem bize bunu gösterdi. Böyle bir tablo içinden büyük bir halk dayanışması çıkmış oldu. Bu aslında bizim yabancı olduğumuz bir durum değil. Arap Alevi halkı komünal yaşam pratiklerine alışkın bir toplum. Bu sayede birbirimizi ayakta tuttuk” diye belirtti.
‘Geri döneceğiz’
Dayanışmanın insanları Hatay’da tutuğunu sözlerine ekleyen Randa, kentte her duvarda “Geri döneceğiz”, “Gitmedik, buradayız” yazılamalarının olduğunu kaydetti. İnsanların buradan aldığı güçle Evvel Temmuz Festivali’ne gideceklerini ifade eden Randa, şöyle devam etti: “Geçen seneki festivalin belgeselini oluşturmuştuk. Onu izlediğimizde, o evlerin ve birçok insanın artık orada olmadığını biliyoruz. Ama yine de şehrini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan bir insan olarak, o yıkıntıların arasında insanlarla iletişim kurduğumu hayal edebiliyorum. Benim gibi sadece yasla, öfkeyle değil, neşeyle, coşkuyla, umutla bakan insanlar olduğunu biliyorum. Tüm bunların sonucunda yıkılmış bir şehirde bir şeyler yapabilmenin inancı çok kıymetli. Biz yıkılmış bir kenti yeniden kurma yolunda böyle bir festival yapacağız. Bu tarihsel bir festival olacak. Bu yüzden çok heyecanlıyız.”
Dayanışma çağrısı
Bu festivali starsız ve sponsorsuz olarak kendi imkanları ve halk dayanışmasıyla gerçekleştireceklerini söyleyen Randa, festivalin maddi boyutunu karşılamak için İzmir’de dayanışma etkinliği düzenlediklerini ifade etti. Dayanışma etkinliğinin içeriğini anlatan Randa, “Farfur’un Arapça skeçler yapacağı, Evvel Temmuz’u anlatacağı, 3 müzisyenin Arapça şarkılarla dinleti yapacağı bir etkinlik olacak. Etkinlik 23 Haziran’da saat 20.00’da Konak Kemeraltı’nda bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak. Dayanışma etkinliğimizin girişi ücretli ama Hataylılara ücretsiz olacak. Herkesi Arap Alevi halkıyla dayanışmaya davet ediyoruz” diye seslendi.
‘Evvel Temmuz ‘
Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre 14 Temmuz, “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. 4 bin yıllık kadim bir gelenek olan Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısının Temmuz’a kurbanların adandığı gün olarak bilinir. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek Arap Aleviler tarafından kutlanır.