Echoes Sahne’nin yeni oyunu “Herkes Yolunda” 17 Şubat Cuma günü saat 20.30’da Kadıköy Boa Sahnesi’nde prömiyer yapacak.
Oyun Hakkında:
Herkes Yolunda, tek kişilik bir kadın oyunu olarak tasarlanmıştır. Yakın çevresindeki insanların aksine “Gitme”yi henüz hiç deneyimlememiş ve artık gitmeye ve yola çıkmaya cesaret eden bir kadının yolculuk hikâyesini anlatmaktadır. Yatak odasında başlayan bu tek kişilik hikâye; karakteri, seyirciyle birlikte önce odanın dışına, oradan sokağa, şehrin doruklarına, ormana, denize ve en son bozkıra varan bir yolculuğa çıkarmaktadır. Genç kadın, gitme ve değişme cesaretini kıran toplumsal düzene, aile yapısına ve büyükşehir yaşantısına karşı dürtüsel tepkiler vermek yerine, kendine özgü alaycı üslubuyla bunları sorgular ve tüm bu olgularla baş etme mücadelesi verir.
Karakter, bozkıra gitmek, annesinin mezarına varmak ve ona veda etmek ister. Fakat bu yolculuk bir veda yolculuğu olmaktan çıkar. Gidenlere olan kızgınlığını, annesinin yalnızlığını, kendi yalnızlığını ve annesi ile kuramadığı ilişkiyi bu yolculukta keşfeder. Kenti, insanları ve kendisini temizlemeye yetmeyen yağmurlar, onu bozkırlarda temizler. Her şeyin “doğduğu” yer olan bozkır, artık onun da kendisini ve kendinden uzaklaşan insanları kabul ettiği, özgürleştiği ve kendi yolculuğunun başladığı bir yer olur.
Herkes Yolunda Yönetmen Görüşü:
Prova sürecine başlanılmış olan oyun, tek kişilik bir kadın oyunudur. Özgün ses tasarımlarının ve oyuncu bedeninin fiziksel sınırlarını araştırmaya yönelik düzenlenen hareketlerin merkezde olduğu bir hikâye anlatıcılığı biçimi kullanılarak oyun dünyası kurulmaktadır. Oyuncu, dördüncü duvarı kaldırarak seyirci ile doğrudan iletişim kurmaktadır. Karakterin fiziksel tavrı, hareket ritmi, zaman ve mekan ile kurduğu ilişkisi, aynı zamanda seyirci ile olan iletişim biçimi ile sahnede, karaktere özgü olan “oyunsuluk” ortaya çıkmaktadır. Işık ve ses, oyunun ikinci ve üçüncü oyuncuları olarak oyunun ritmini belirleyen ana unsurlardır. Oyunun ritmi; oyuncunun, hikâyelerin gerçeklik zeminini zaman ve mekân algısını değiştirerek yıkmasıyla ivmelenmektedir. Sahnede s ü re k l i d eği şe n b i r h a re ke t v e a n l a t ı m r i t m i oluşturulmaktadır. Oyunu yazma sürecinde kadın karakter oluşturulurken, Sevgi Soysal ve Tezer Özlü’nün öykülerindeki kadın karakterlerden beslenilmiştir.
Karakterin; kent, sokak ve kadın-erkek ilişkilerine dair meseleleri ile kurduğu ilişki oluşturulurken, belirtilen yazarların yarattığı karakterlere paralel olarak dürtüsel tepkilerle değil, gerçek, direkt, alaycı ve sorgulayıcı bir tavır üzerinden çalışılmaktadır. Oyunun ana teması olan “Gitmek” günümüzün temel meselelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genç kuşağın büyük çoğunluğu, sosyal ve ekonomik problemlerden ötürü ülkeden gitmenin fırsatını yaratmaya çalışmaktadır. İş ya da eğitim sebebi ile yaşanan bu göç durumu, ülkede kalmayı tercih eden ya da kalmak zorunda olan genç kuşak bireylerin üzerinde göz ardı edilemeyecek etkiler yaratmaktadır. Oyun, gündemdeki bu meseleyi de içinde barındırmaktadır. Oyunda geçen “Herkes gitti” cümlesini günümüzde de sık sık duymaktayız. Karakterin çevresindeki herkesin tek tek gitmesi, bireysel ve duygusal ilişkilerin yanı sıra aynı zamanda yaşanan bu sosyo- ekonomik duruma da referans vermektedir.
Oyunun Künyesi:
Yazan, Tasarlayan ve Oynayan: Meltem Gürlevik
Sahne ve Işık Tasarımı: Seril Aksoy
Ses Tasarımı ve Müzik: Doruk Koç
Ses Tasarımı ve Müzik: Doruk Koç
Oyun Asistanı: Gökçe Gizem Uzun
Yapımcılar: Meltem Gürlevik & Gökhan Civan
Yapım: Echoes Sahne
Süre: 65 dk
Tek perde
https://tiyatrolar.com.tr/echoessahne
https://www.instagram.com/echoessahne/
https://www.instagram.com/herkesyolunda_oyun/