Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, tiyatronun sahne binasını yaptıran kişinin portre büstü bulundu.
Düzce’de, Konuralp bölgesinde yer alan antik kentte, Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan kazılar 2019 yılından beri devam ediyor. Geçtiğimiz sene bölgede aslanlı bir mozaik taban ortaya çıkarılmıştı. Arkeologlar ayrıca antik kentin tiyatrosunda Büyük İskender’e ait olduğu belirlenen bir portre başı bulmuştu.
2024 kazı sezonunda ise antik tiyatronun sahne binasını yaptıran imparatorluk rahibi M. Iulius Proklos’a ait olduğu düşünülen bir portre büst ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 1.800 yıl önce yapıldığı düşünülen portre büste, tiyatronun batı girişinin önünde rastlandı.
56 santimetre yüksekliğe ve 50 santimetre genişliğe sahip portre büst, kıvırcık ve bukleli saç biçimiyle tasvir edilmiş. Araştırmacıların belirttiğine göre, saçlardaki her bir tutamın diğerlerinden farklı olarak kendi içine kıvrılması nedeniyle Antoninler döneminin stilini yansıtıyor. Büst ayrıca, sakallı ve bıyıklı bir yüzü, omuz kısmında ise kıvrımlı bir kumaşı betimliyor.
Araştırmacılar söz konusu büstün, İmparator Hadrianus döneminde imparator rahipliği yapmış olan, aynı zamanda tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos’a ait olabileceğini düşünüyor.
Prusias ad Hypium Antik Kenti
Prusias ad Hypium (Kieros, Üsküpü, Kasaba, Konuralp) Antik Kenti, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Düzce ilinin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentin kurulmasında ve gelişmesinde tarıma elverişli Hypios Irmağı’nın etkili olduğu ve ismini buradan aldığı düşünülüyor.
MÖ 3. yüzyılın son çeyreğinde Bithynia Kralı 1. Prusias, Kieros’u ele geçirmiş ve kente kendi ismini vermişti. Daha sonraları kentin adı “Melen’in kenarında” anlamına gelen “Hypios / Hypium” olarak değiştirildi. MÖ 74 yılında Roma’nın hakimiyetine giren kent, bu dönemde en parlak dönemini yaşadı ve anıtsal yapılar inşa edildi. Prusias ad Hypium Antik Kenti bugün Konuralp adlı yerleşimin altında yer alıyor.
Kaynak: https://arkeofili.com/duzcede-tiyatronun-sahnesini-yaptiran-kisinin-bustu-bulundu/