Altkat Sanat, 22 Mart Dünya Mim Günü dolayısıyla bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Dünya Pantomim Günü Altkat Sanat’ta üç ayrı etkinlikle kutlanacak. Çocuklara yönelik “Kırmızının Hayali” isimli pantomim ve clown ögeleri içeren oyunu, ardından Vecihi Ofluoğlu ve Bülent Develi’nin gerçekleştireceği bir pantomim atölyesi akşam ise Mimli Hamlet pantomim-performans yetişkin oyunu.
Dünya Mim Günü kapsamında oynanan oyunlar 30 TL’dir.
22 Mart Pazar günü Altkat Sanat’ta gerçekleşecek Dünya Mim Günü etkinlikleri şöyle:
Kırmızının Hayali (Saat:13.00)
Müzikli clown ve pantomim aile oyunu
PAT Atölye’in hazırladığı İzleyeceğiniz bu renkli ve güzel oyunda hikâye pantomim teknikleri ve fiziksel tiyatrodan yararlanılarak hazırlanmış bir müzikli clown hikâyesidir.
Yetişkinlerin çocuklarıyla izleyebileceği ve birlikte eğlenip güzel anları paylaşabileceği komik ama duygusal bir hikâye ile karşınızdayız.
Bir çocuk. Herkesin içindeki gibi bir çocuk. İnsanlara neşe dağıtır sokakta ve yaşlı tatlı ve huysuz bir dededen bir balon hediye alır. Çok sever balonunu ve elinden kaçar balon. Peşinden gider çocuk, arar arar ve arar. Ararken karşısına çok süslü ve sevecen bir teyze, umutsuz üzgün bir kadın, tatlı ve pimpirikli bir ressam ve işi sadece balonları patlatmak olan aslında yüreği iyi işi kötü bir adamla karşılaşır. Onlarla yaşadıkları anları ve rüzgâr ile ilerleyen kırmızı balonun ve sevgi dolu inatçı bir çocuğun yolculuğunu izleyeceğiz hep birlikte. Merak etmeyin, her ne kadar duygusal ve aynı zamanda eğlenceli bu hikâyeyi izlerken göreceğiz ki sevgi bu maceranın sonunu mutlu bağlayacaktır. Yeter ki umudunu kaybetmesin insan.
Yaş sınırı : +3 yaş ve üzeri
Oyun süresi : 45 dk
Yönetmen: Rafiz Mehdizade
Yazar: Esin Aslan, Rafiz Mehdizade, Metin Kurt
Oyuncu Kadrosu: Adem Yıldırım, Tuğçe Solak, Mehtap Yılmaz ( Uğur Aksu ,Defne Uluer)
Müzik : Güler Özince (Öyle olsa)
Fotoğraf: Volkan Erkan
Yapım : Pat Atölye
Pantomim Atölyesi (Saat:15.00)
Bülent Develi ve Vecihi Ofluoğlu
Mim sanatı bedenin her bir parçasını geliştirmek, insanın kendiyle olan bağını ve bilincini yetkinleştirmekten geçer. Tiyatrodan daha eskilere dayanan pantomim sanatında, bedendeki hareket noktalarını kavramak önemlidir. Duygular, jestler, duruşlar vb birçok çalışmalarla hareketin mekaniğini çözmek ve saf halinizle soyut olan bir şeyi anlatmak için odaklanmak, yoğun bir denetim ister.
İki saat sürecek bu atölyede pantomim sanatını tanıyacak ve pratik çalışmalarla deneyimlemiş olacaksınız. Bu atölyede öncelikle Bülent Develi ile beden çalışmaları gerçekleşecek ardından Vecihi Ofluoğlu ile birlikte temel yürüyüş teknikleri, mim duvarı, görme ve yoğun algılama ve pantomimde kullanılan diğer tekniklerle birlikte atölye sonlandırılacaktır.
Sınırlı sayıda katılımcıya açık ve ücretsiz olan bu atölyeye 0536 214 27 33 numaralı telefondan kayıt yaptırabilirsiniz.
Mimli Hamlet (Saat:18.00)
Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.
Hamlet, dünya tiyatro tarihinin en çok bahsedilen ismi belki de. Shakespeare’in usta eseri. Şiirsel dili ve yapı bütünlüğü ile kusursuz bir başyapıt. Dönemin tüm gösterişi ve kuralcı yapısı içinde varoluş savaşı veren bir soylu. Defalarca izledik değil mi bu tragedyayı; her defasında Shakespeare’in büyülü sözleri akıp gitti oyuncuların dudakları arasından… Peki, söz kullanmadan, şiirsel dili bedene ve mimiklere emanet ettiğinizde nasıl olur? Oyunun mucizevi inşası hiç bozulmuyor ve sanki tüm cümleler sessizce tüm bedeninize nüfus edip dans ediyor.
Babası amcası tarafından öldürülmüş, annesi amcası ile evlenmiş dahi bir deli Hamlet. Madalyonun yönünü biraz çevirirsek nasıl olurdu? İşte biz bunu deneyimliyoruz. Bu tragedyanın en insani yönünü en eski yöntemle yani komediyle… Komedi; tarih boyu bir sağaltım, gerçekleri söylemenin bir yolu, uzak bir bakış açısı olmuştur. Hamlet’e bir de bu yönden bakmak istedik. Şimdi de İntikamın parodisini denemek istedik. Hamlet’i insan olarak ele almak, en saf noktasından değerlendirmek, ruhundaki ikilemi görmek için çaba sarf ettik. Bir diğer taraftan başaramama duygusunu araştırırken mim ve performans sanatını da kullanarak gerçekleştirdik.
Pantomim sanatının bedensel gücünü Hamlet’in gücü ile birleştirdik. Güç kavramının komiğini mercek altına aldık. Bu bir parodi. Pantomim parodi. Hamlet’in parodisi. Tam içimizden bizden bir Hamlet’in parodisi. Hamlet’e bir de bu açıdan bakmaya hazır mısınız?
Tek Perde 60 Dakika
16 yaşından küçük çocuklar için uygun değildir.
Yazan: W. Shakespeare
Yönetmen: Nevzat Süs
Reji Asistanları: Sena Yapar, Goncasen Çoban
Tasvir: Songül Canerik
Fotoğraf: Volkan Erkan
Oyuncular: Müge Saut, Mehmet Selin Sağdıç, Öykü Özaydın Avcı, Selver Çavuş, Esra Kucur, Nevzat Süs
Maani Hayali Küçük Ali
Yardımlarından dolayı Vecihi Ofluoğlu, Tiyatro Merdiven ve Özer Özmekik’e teşekkür ederiz.