Mardin Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) Ekim ve Kasım aylarında Mardin’de uluslararası sanatçılar ve yerel gençlerle yürütülecek olan “Lem’e Göre, Barış İçinde Dünya” atölyesi düzenliyor.
Atölye ile ilgili olarak DRASED’den yapılan açıklama şöyle:
“LEM’E GÖRE, BARIŞ İÇİNDE DÜNYA”
Bilim ve Sanatın Muazzam Gücü, Mardin’de Gençlerle Buluşuyor!
Ekim ve Kasım aylarında Mardin’de uluslararası sanatçılar ve yerel gençlerle yürütülecek olan “Lem’e Göre, Barış İçinde Dünya” başlıklı proje, geleceğin hikayelerine ve efsanelerine odaklanıyor. Dünyanın önde gelen bilim kurgu yazarlarından biri olan Polonyalı Stanislaw Lem’in hikâyelerinden yola çıkılarak, Polonya, İspanya ve Türkiye’den 8 kişi yürütücülüğünde Mardinli gençlerle birlikte ışık ve gölgenin dramatik görselliğine dayalı özel bir performans oluşturulup seyirciyle buluşturulacak.
* Bilim dijital dünyamızda ve insan topluluğunun köklerine kadar uzanan kültürel kodlar ne kadar canlı ve güncel?
* Lem’in geleceğinin vizyonlarını ne kadar anlıyoruz?
* Geleneklerin ve dijital geleceğin çarpıştığı dramatik olarak değişen bir dünyada insani değerler, ötekine açıklık ve mizah anlayışı ne kadar önemlidir?
Bu proje, Stanislav Lem’in hikâyelerini gençlere tanıtmayı ve sonra onların gözleriyle bu hikâyeleri yeniden anlatmayı amaçlıyor.
Bölgenin geleneksel anlatım ve gösterim biçimlerinden de beslenecek olan proje, Ekim ayında gençlerle çevrimiçi ve fiziksel yürütülecek atölye sürecinin ardından Mardin, Kızıltepe ve Nusaybin’de sonuçlarının sergilenmesini kapsıyor. Buna paralel olarak proje kapsamında Mardin’deki Artuklu Üniversitesi öğrenciİeriyle birlikte web seminerleri ve oyunculuk atölyeleri düzenlenecek. Ayrıca sanatçı Daniel Mroz’un Stanislaw Lem’in bilim kurgu hikâyelerinin grafik çizimlerinden oluşan sergi de, projeye eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Polonya’dan Barbara Prądzyńska, Agnieszka Ayşen Kaim ve Jaroslaw Siejkowski ile İspanya’dan Antonio Gonzalez Rodriguez’nin katılacağı proje, Polonya’dan ARTJUNCTION, Türkiye-Mardin’den DRASED Derneği ve Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı ortaklığında, Ankara Polonya Büyükelçiliği, Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Varşova’dan Hikaye Anlatıcıları Derneği “Grupa Studnia O” ve Mardin Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşecek.
Atölye Başvurusu ve Katılım Şartları:
* Mardin’de yaşayan, tiyatroya ilgi duyan, kendini bilim ve sanat yoluyla geliştirmeye açık olan 14 yaş ve üstü bireyler başvurabilir.
* Atölye 5 Ekim’de çevrimiçi olarak başlayacak, 26 Ekim-08 Kasım 2021 tarihleri arasında Mardin’de yüz yüze yürütülecektir.
*Kabul edilen tüm katılımcıların yukarıda belirtilen tarihleri içeren 14 gün boyunca, günde 4 saat atölye çalışmalarına katılım göstermesi önemlidir. (çevrim içi çalışmalar 2 saat sürecektir)
* Başvuru sahiplerinin, katılım taleplerini ve iletişim bilgilerini dramatiksanatlardernegi@gmail.com e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için; 05305803700 no’lu telefondan DRASED’i arayabilirsiniz.
https://www.dramatiksanatlar.org/
https://www.facebook.com/dramatiksanatlar/
https://www.instagram.com/mardincocukgencliktiyatrofest/