Dr. Burç İdem Dinçel’in “Mimesis Kavramının Arkaik Katmanları” başlıklı semineri 5 Şubat Pazar günü Duende Tiyatro’da gerçekleştirilecek.
Tiyatro sanatının abecesini oluşturan mimesis kavramı, antikiteden moderniteye uzanan estetik üretim tartışmalarının odağında yer alır. Fakat bundan daha ilginç olan, kavramın eldeki odak noktasını tam ortadan ikiye bölen semantik yapısıdır. Bunun ardında yatan neden hiç kuşkusuz, Platon ve Aristoteles’in, daha kendi dönemleri itibarıyla tanım koyma çabalarına karşı son derece dirençli bir mefhum—mimesis—üzerine yükledikleri felsefi ağırlıktır. Mimesis, merkezi ikiye böler yalnızca. Merkezin bir tarafına Platon’u, diğer yanına da Aristoteles’i yerleştiren aslında, tarih boyunca gelişen ve moderniteyle doruğa çıkan eleştirel söylemdir oysa. Ağırlık çoktan bir külfete dönüşmüştür artık.
Her türlü tanım koyma çabasını boşa çıkaran temel bir kavramla karşı karşıya kaldığında, en başta bir araştırmacı olan tiyatro oyuncusu nasıl bir yol izleyebilir?
Arkaik katmanlarını ayrıştırarak mimesis kavramının özüne inecek bu seminer, esasen Platon ve Aristoteles’in hangi bağlam içerisinde felsefi duruşlarını şekillendirdiklerini irdelemeyi amaçlıyor. Mimetik terminolojinin temsil (edilme), (yeniden) yaratı(m), dünya kurma, taklit ve benzer tabirlere evrildiği sürecin izini sürüp kavramın bir nevi nüvesini teşkil eden (yeniden) vücuda getirme anlamına dikkat çekerek, bunun tiyatro ve oyunculuk sanatına ilişkin ekseriya göz ardı edilen (bedensel) çağrışımlarını belirgin kılmak ise bir diğer erek, hatta belirleyici hedef.
Seminer, özellikle tiyatro ve farklı sanat dalları, (karşılaştırmalı) edebiyat, felsefe, sosyoloji disiplinleriyle ilgili kişilerin katılımına açıktır.
Dr. Burç İdem Dinçel Kimdir?
Tiyatro ve Çeviribilim çalışmalarını Trinity College Dublin, Trinity Centre for Beckett Studies bünyesinde sürdüren Dr. Burç İdem Dinçel, söz konusu alanlarda birçok makale sahibidir. Kendisi aynı zamanda, Last Tape on Stage in Translation: Unwinding Beckett’s Spool in Turkey (2012) başlıklı telif eserin yazarı ve Metamorphoses in Ancient Myths (2017) derlemesinin ortak editörlerinden biridir. Bunların yanı sıra kitap çevirmeni de olan Dinçel’in başlıca çevirileri arasında, Loula Anagnostaki’nin ilk üç oyunu –Geceyi Geçirme, Şehir, Resmi Geçit (2006)– George Steiner’ın Tragedyanın Ölümü (2011), Philip Roth’un Hayalet Yazar (2014), Karşıt Hayat (2015), Ve Hayalet Sahneden Çekilir (2015), Theodoros Terzopoulous’un Dionysos’un Dönüşü (2016) ile Jonathan Lethem’ın Yalnızlık Kalesi (2020) adlı yapıtlar yer almaktadır.