Tiyatro eleştirmeni, akademisyen ve dergimiz yazarı Prof. Dr. Dikmen Gürün’ü anlatan “Dikmen Gürün’e Yazılar” kitabı, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. Kitap, önceki akşam ENKA’da yapılan panelle katılımcılara tanıtıldı.
“Çağdaş, aydın, bilim insanı, dost, hoca, çok yönlü bir kültür insanı, yenilikçi, öncü, tiyatro sevgisiyle dolu, coşkulu, titiz, özenli, saygılı, sorgulayan…”
Yukarıdaki tanımların hepsi, konuşmacıların Dikmen Gürün’ü anlatırken kullandıkları sözcükler. Moderatörlüğünü Kerem Karaboğa’nın yaptığı “Türk Tiyatrosu’nun ve İstanbul Tiyatro Festivali’nin 1980’lerden Günümüze Yolculuğu” başlıklı panelde Genco Erkal, Şahika Tekand, Kerem Kurdoğlu, Özlem Hemiş, Yeşim Özsoy ve Leman Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı.
İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’ne kuruluşundan itibaren önce öğretim üyesi ve ardından bölüm başkanı olarak büyük emek veren tiyatro yazarımız Dikmen Gürün, 20 yıl boyunca da İKSV İstanbul Tiyatro Festivali’nin yöneticiliğini yaptı. Türk tiyatrosunu dünyaya açan, dünya tiyatrosunu da Türk tiyatrosuyla tanıştıran bu önemli ismi anlatan kitapta; öğrencilerinin, yurtiçi ve yurtdışından dostlarının yazıları yer alıyor.
TİTİZ BİR ARAŞTIRMACI
Konuşmasında, Türk tiyatrosunun içine kapanık yapısının yıllarca sürdüğünü ve bu durumun İstanbul Tiyatro Festivali’yle değiştiğini anlatan Genco Erkal şunları söyledi: “Bu festivallerden bahsederken aklımıza gelen en önemli isim Dikmen Gürün. Festivalin 20 yılına direktör olarak damgasını vurmuş, çok yönlü bir kültür insanı. Düşünün ki 40 yıl boyunca Türk tiyatrosunun gelişimine oyun oyun tanıklık etmiş, ilmek ilmek örmüş bir isim. Onun ne kadar titiz bir araştırmacı olduğunu ve eleştirmenlik konusunda nasıl ince eleyip sık dokuduğunu yazılarını okuyan herkes gayet iyi bilir.”
Dikmen Gürün’ün hayatlarındaki yeri ve Türk tiyatrosu için önemini anlatan konuşmacıların genel olarak üzerinde birleştikleri bir nokta var: “Gürün, Türk tiyatrosu ve dünya tiyatrosu arasındaki sınırları ve engelleri kaldıran isim.”
Panelde Zehra İpşiroğlu ve yazarımız Zeynep Oral’ın da Gürün hakkında yazdıkları mektupları okundu.
‘TİYATRO RUHU ZENGİNLEŞTİRİYOR’
Panelin ardından teşekkür konuşması yapan Dikmen Gürün, toplumun karamsar, umutsuz ve gergin bir dönemden geçtiğinden bahsederek “Her şeye karşın böyle dönemlerde tiyatro düşünceleri, ruhları zenginleştiriyor. Ve bizde de perdeler çoğalarak açılıyor, iyi ki de açılıyor. Oscar Wilde ‘sahne sanatın yaşama döndüğü alandır’ der. Tiyatronun çok katmanlı yapısı onu hayata dair tartışmaların yaşandığı bir sanat olarak yüceltiyor. Bu süreçte dinamik bir genç seyirci kuşağıyla karşılıklı bir etkileşim yaşanıyor. Ama tiyatrolarımız zorlanıyor. Sansürden devlet desteğine, mekân sorununa kadar uzanan zincirin halkaları ket vurmak istiyor tiyatrolarımıza. Ne var ki tiyatro, her dönemde özgürlükler adına, acılar, sevgiler ve umutlar adına ortaya koyduğu eserlerle enerjisini koruyor ve koruyacak.”
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/1717447/dikmen-gurune-sevgi-ve-saygiyla.html