Londra’da yaşayan Yönetmen Barış Celiloğlu, karantina döneminde artan kadın cinayetleri ve aile içi şiddet üzerine Karantinada Hapis (Lockedown Locked In) adlı bir dijital tiyatro projesi geliştirdi.
Londra’da yaşayan Yönetmen Barış Celiloğlu, kurucusu olduğu tiyatro kumpanyası Theatre East N Bull bünyesinde, karantina döneminde artan kadın cinayetleri ve aile içi şiddet üzerine Karantinada Hapis (Lockedown Locked In) adlı bir dijital tiyatro projesi geliştirdi. Geçtiğimiz nisan ayı itibarıyla İngiltere, Yunanistan, İspanya, Rusya gibi ülkelerdeki kadın örgütleriyle temaslar kuran Celiloğlu, muhtelif kadın örgütleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda, dünyanın hemen her yerinde, kadın cinayetlerinin pandemi döneminde önemli artış gösterdiğini tespit etti. Karantinanın devam ettiği üç hafta içinde sadece Londra’da kadın cinayetlerinin üç katına çıktığını ve 14 kadının öldürüldüğünü öğrenen Celiloğlu, bazı ülkelerde bu ölümlere çocukların da dahil olduğu gerçeğiyle yüzleşti.
YAZARLAR VE OYUNCULAR BİR ARAYA GELDİ
Barış Celiloğlu pandemi sürecinde Türkiye’deki kadın cinayetlerinin daha fazla olması nedeniyle bu konuyu ele alan bir dijital tiyatro projesi geliştirmeye karar verdi. Nisan sonu itibarıyla, sekiz ülkeden yazarları bir araya getirdi ve onlarla online toplantılar yaparak projesini olgunlaştırdı. Karantina döneminde artan kadın cinayetleri konusunda yaptığı araştırma sonuçlarını yazarlarla paylaşarak, monolog yazım sürecini başlattı. “Karantinada Hapis” adlı projeye İngiltere, Türkiye, Yunanistan, İspanya, Rusya, İtalya, Polonya ve Avustralya’dan yazarlar ve oyuncuları da dahil eden Yönetmen Celiloğlu, monologların yazım sürecini de aktif biçimde yönetti; monologların, yaptığı araştırma bulgu ve gerçeklerine uygun yazılmasına ve aynı zamanda birbirinden farklı hikayeler oluşturulmasına öncülük etti.
TÜRKİYE’DEN KATILAN İSİMLER
Barış Celiloğlu, monolog yazım sürecinin tamamlanması sonrasında, dünyanın sekiz farklı ülkesinden yaklaşık 25 oyuncu ile online ortamda provalar başlattı. “Karantinada Hapis” adlı dijital tiyatro projesine Türkiye’den katılan sanatçılar arasında Füsun Demirel, Halide Eşber, Ada Burke, İrem Sayılgan, Dilek Yorulmaz, Naz Yeni, Aslı Özgönül ve Ezgi Bakışkan gibi oyuncuların yanı sıra, Onsun Meryem, Yapıncak Gürerk, Betül Dünder gibi şair ve yazarlar da katıldı. Projenin teknik ekibinde ise, Çiğdem Boru (Video Artist/Editör), Şeref Özdemir (Video Artist/Editör), Ceren Ayşe Özbudun (Ses Tasarımcısı), Berna Vardar (Çevirmen) ve müzisyen olarak Ezgi Günüç bulunuyor.
“KADIN CİNAYETLERİ SEKİZ AŞAMADA GERÇEKLEŞİYOR”
Karantinada Hapis sekiz bölümden oluşan bir dijital tiyatro projesi olarak planlanmış bulunuyor. Yönetmen Barış Celiloğlu, projenin sekiz bölümden oluşmasının nedenini, proje kurgusunun aile içi şiddetin cinayet zaman çizelgesini kopya etmesiyle ilintili olduğunu belirtiyor. Kadın örgütlerinin belirlemelerine göre, kadın cinayetleri sekiz aşamada gerçekleşiyor. Bu gerçekten yola çıkan Celiloğlu, projeyi sekiz bölümde geliştirmeye karar verdiğini belirtiyor.
Kaynak:https://www.evrensel.net/haber/413820/dijital-tiyatro-projesi-karantinada-hapis