“Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Başladı”

editor
735 Okunma

Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 17’ncisi düzenlenen ‘Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş” adlı oyunla başladı. 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” nün bu yılki sahibi ise tiyatro ve sinema sanatçısı Cihan Ünal oldu.

Festivalin açılış törenine; Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, ile çok sayıda sanatçı ve vatandaş katıldı.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Efe Ünsal yaptığı açılış konuşmasında, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemiz ve Adana’mız için gurur kaynağı olan kültürel ve sanatsal anlamda gözbebeğimiz Çukurova’mızın mihenk taşı festivalimize yeniden ev sahipliği yapmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin merhum Sakıp Sabancı’nın emaneti olduğunu ifade ederek, “Bu yıl 17’ncisini gerçekleştirdiğimiz Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin açılışı için bugün burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Sabancı Vakfı’nın kültür sanat aktiviteleri içinde çok önemli bir yere sahip. Çünkü rahmetli Sakıp Sabancı’nın emanetlerinden birisidir festivalimiz. Dolayısıyla bizde her zaman sahip çıkmaya en iyisini yapmaya çabalıyoruz” diye konuştu.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün önemine değinerek, ”Bütün dünyada tiyatronun konuşulduğu ve tüm salonların seyirci ile dolduğu bilge bir gün bugün. Antik dönemden bugüne kadar tiyatro adamları hep sanatın toplumu sağıltan yanından bahsetmişlerdir. Peki, bunu nasıl yapacak tiyatro? Tabi insan gerçeğinin altını kazıyarak” dedi.

Birecik, tiyatronun yüzyıllar boyunca etkisini hiç kaybetmemesinin çok önemli olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“İnsan hep yakınındakinden güç aldığı için birlikte ve diri olmanın ilmine sığınmış çağlar boyunca. İnsanın insana bu kadar yakın olduğu başka bir sanat var mı dünyada? İnsan hem mutluluğunu hem acısını bir arada yaşamaya yatkın değil mi? Tüm törenler bunun için yapılmıyor mu? İşte böylesi bir törensel buluşma değil mi tiyatro da. Ve biz bugün bu törenin en coşkulu hali olan bir festivalle ‘Merhaba’ diyoruz hem tiyatroya hem de Adanalı seyircilere. Ve dünyanın dört bir yanından gelen çiçekleri seriyoruz seyircilerimizin önüne.”

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik

Birecik ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sonsuz desteklerinden ötürü şükranlarını sunduğunu belirtti.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise, “Halkımızı sanatla buluşturan, Adana’ya can veren heyecan veren, insanlarımızın sanatçılara ve kültüre olan büyük ilgisini tekrar ortaya çıkartan bu geleneksel Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” nün bu yılki sahibi, tiyatro ve sinema sanatçısı Cihan Ünal oldu. Festivalin açılışında Ünal’a ödülünü Zerrin Koyunsağan takdim etti.

Ünal, Adana seyircisinin çok özel olduğunun altını çizerek, “Buraya hep mutlu geldim ve mutlu ayrıldım. Onun için bu seyirciye teşekkür etmek istiyorum. Şimdi bana bu ödülü verenlere ve layık bulanlara daha önce mensubu olduğum Devlet Tiyatrosu ve sevgili Sabancı Vakfı’na çok çok teşekkür ediyorum, yıllardır kültüre ve eğitime müthiş katkıları oluyor” dedi.

William Shakespeare’in Atinalı Timon adlı oyunundan kısa bir tiyatro gösterisi sunan Ünal seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan etkinlikte, bu yıl Türkiye’den 16, yurt dışından 8 tiyatro topluluğu, 24 farklı oyun ve atölye çalışması sergileyecek.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku