DBŞT – OYÇED “Ulusal Oyun Yazma Yarışması” Ödül Töreni Yapıldı

editor
2,1K Okunma

Tiyatroya yeni ve özgün oyunlar kazandırmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği işbirliğinde düzenlenen Ulusal Oyun Yazma Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği işbirliğinde düzenlenen Ulusal Oyun Yazma Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tiyatroya yeni ve özgün oyunlar kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşti. Ödül törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’nın eşi Lütfiye Atilla, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayşe Handan Eker, jüri üyeleri, yarışmada dereceye giren yazarlar ve tiyatro severler katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Handan Ekici, ödül töreninde yapılan faaliyetlerle ilgili kısa bir konuşma yaptı. Ekici, yarışmada dereceye giren oyunların Büyükşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırıldığını söyledi.

Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği Başkanı Nazif Uslu ise yarışma hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 164 oyunun başvuruda bulunduğunu belirten Uslu, yarışmada dereceye giren ilk üç kişi dışında iki mansiyon ödülü de verildiğini açıkladı.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada Bir Devrimin Hikayesi CHE adlı oyunu ile birinci olan Faik Ertener’e ödülünü Lütfiye Atilla verdi. Atilla, ödül töreni sonunda jüri üyeleri ve yazarlarla sohbet ederek bundan sonraki sanat yaşamlarında başarılar diledi.

ÖDÜL ALAN YAZARLAR: 

FAİK ERTENER

 

 1952 yılında Van’da doğdu. 1976 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nı bitirdikten sonra, rejisörlük eğitimi için Darmstad’a gitti.1980 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’na girdi.

Bugüne kadar 50’yi aşkın oyun yönetti. Devlet Tiyatrolarının birçok bölgesinde oyunlar sahneledi.Yurtdışında ve yurt içinde workshoplar ve atölye çalışmaları yaptı. 1994 yılında yazdığı “Siz Ne Dersiniz” oyunu Rusçaya çevrildi. Bu oyunu Sibirya’da yönetti ve “yılın en iyi gençlik oyunu yönetmen ödülü”nü aldı.

Gençlik tiyatrolarına verdiği önemle tanınan Faik Ertener, MEB Liselerarası Tiyatro Yarışmaları’nı kurarak jüri başkanlıgını yürüttü.Daha sonraları Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri jüri üyeliğinde bulundu.

Devlet Tiyatroları’nda rejisörlüğün yanısıra önemli kuruluşlarının kültür ve sanat danışmanlığını yürüttü.Yapı Kredi Tiyatrosu’nun yöneticiliğini yapan Faik Ertener,YK. BankasıUluslararası Gençlik Festivalleri’nin 12 yıl boyunca genel koordinatörlüğünü yürüttü.İSTEK Vakfı’nın kuruluşundan itibaren kültür sanat danışmanlığını 5 yıl boyunca sürdürdü.

2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu müdürlüğü ve sanat yönetmeni olarak göreve atandı.

2004 yılında Devlet Tiyatroları sanat yönetmeni olarak “Başrejisörlük” görevine getirildi. 

Aynı zamanda Kültür Bakanlığı DT.Edebi Kurul Üyeliği yaptı. 

İkameti ve ailesi İstanbul’da olan F.ERTENER, 2007 yılında başrejisörlük görevinden istifa ederek İstanbul’a döndü.

2007-2008 yılında 6 ay süresince Avrupa’nın çeşitli kentlerinde workshop çalışmaları yaptıktan sonra Mevlana’nın 800. doğum yılı nedeni ile Nurnberg’te MEVLANA oyununu yönetti.Aynı zamanda halenBerlin Türk Filmleri Festivali’nin Türkiye koordinatörlüğünü yürütmektedir.

Maltepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Faik Ertener, Bursa Uluslararası Tiyatro Festivali ve Samsun Tiyatro Festivali seçici kurul üyesidir.Aynı zamanda Türkiye Üniversitelerarası Tiyatro Festivali’nin genel koordinatörü ve jüri başkanıdır.Türkiye’nin değişik şehirlerinde seminerler vermekte,atölye çalışmalarını sürdürmektedir.

İst. DT’de yönettiği son 3 oyun; Antigone New York’ta,Muhteşem Gatsby,Sessizliğin İçinden 24 ödül kazanmıştır.

2017 yılında Devlet Tiyatroları rejisör kadrosundan emekli olan Faik Ertener, evli ve 1 çocuk babasıdır.

MERT SEZGİN

 

 1972 yılında Çanakkale’de dünyaya gelen Mert SEZGİN, ilk ve orta öğrenimini Ankara ve İstanbul’da tamamladı. Ankara Üniversitesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlayan yazarın tiyatro ile ilk teması 1993 yılında katıldığı Antalya Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Kursu ile oldu.

1994 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi’nin açmış olduğu oyunculuk ve sahne bilgisi atölyelerinde Muhammed UZUNER ve Arzu Gamze KILINÇ liderliğinde eğitim aldıktan sonra aynı kurumun tiyatro atölyesinde  oyunculuk yaptı. Bu yıllarda tanıştığı Sigrid SEBERICH ve Ahmet AVKIRAN ile beden tiyatrosu üzerine çalışan yazar, ilk yönetmenlik deneyimini 1998 yılında “Sızı” adlı oyunla gerçekleştirdi. Ardından, Bolu Halkevi Tiyatrosu adına “Bize Düşen Yanmaktır” adlı oyunu yönetti. 

Antalya’da faaliyet gösteren Üçüncü Zil Tiyatro Topluluğu’nda oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak görev aldı.

Antalya başta olmak üzere, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösteren özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 

Son olarak 2015 yılında İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmen yardımcılığı yaptı. 

İlk tiyatro oyununu 1999 yılında bir çocuk tiyatrosu için yazdı (Garip Hayvanlar Sirki).

On bir çocuk oyunu yazdı. Bunlar Antalya ve İstanbul’daki özel tiyatrolarda sahnelendi.

Dokuz yetişkin oyunu yazdı. Amatör ve profesyonel tiyatrolar tarafından sahnelenmiş üç yetişkin oyunu var. 

Bunlar:

Merdiven, Karanlığa Övgü ve Kırmızı Kapı/Hayvan Diyalogları.

2016 yılında İspanya’ya yerleşti. Barcelona’daki Sagrada Familia Bazilikası’na duyduğu hayranlık yüzünden mimar Gaudi’nin hayatını araştırmaya başladı. Dünya mimarlık tarihine altın harflerle adını yazdırmış bu sıra dışı mimarın basit bir tramvay kazasıyla yaşamını yitirmesine gönlü razı olmadı. Bu sebeple ona daha trajik ölümler tasarladığı “GAUDİ’NİN ÜÇ ÖLÜMÜ” adlı iki perdelik oyunu yazdı. 

Yazar yaşamını Barcelona’da sürdürmektedir.

BURAK ÇAPAN

 

 1985 yılında Erzurum’da doğdu. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü’nden mezun oldu. 

2012 ve 2013 yıllarında Atatürk Üniversitesi Geleneksel Ulusal Kısa Oyun Yazma Yarışması’nda Mansiyon ve Başarı Ödülleri, 2017 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Ulusal Sahne Eseri Yazma Yarışması’nda Mansiyon Ödülü aldı. 

Öyküleri ve şiirleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı. Halen bir yayınevinde editörlük yapmaktadır.

MEHMET ÜMİT GÖRGÜLÜ

İlköğretim ve lise eğitimlerini İzmir’in Ödemiş ilçesinde, yüksek öğrenimini İzmir 9 Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nde tamamladı. 

TRT 1 ve TRT İNT kanallarına çeşitli yayın dönemlerinde drama yazarlığı ve çocuk programlarına danışmanlık yaptı. 

Bazı yazı, öykü ve şiirleri bugüne kadar çeşitli dergi ve yayınlarda yayımlandı. 

Tiyatro Gazetesi’nin verdiği ANADOLU ÖDÜLLERİ’NDE En İyi Yazar Ödülü’nü aldı.

İzmir Psikodrama Derneği’nde psikodrama eğitimi devam ediyor.

Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği yönetim kurulunda.

Güreş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi.

Yarın Toplumsal Gelişim Eğitim Kültür Derneği Başkanı.

Anadolu Kültürlerini ve Zeybeklik Kültürünü Araştırma Eğitim Entitüsü Girişimi Kurucu Başkanı.

Eğitimi :

9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Tiyatro Sahne Sanatları Anabilimdalı Yüksek Lisans 

Dokuz Eylül Üni. Eğitim Bilimleri Fak. Psikolojik Danışmanlık Bölümü (Lisans)

Abdülkadir Özbek Psikodrama Ensitüsü Grup Terapisi Eğitimi (Devam Ediyor)

İlgi Alanları, Etkinlikler:

Tiyatro, roman, şiir, sinema, bağlama, buzuki çalmak, psikoloji, felsefe.

SELÇUK MERT

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 2000-2006 yılları arasında yaptı. Oyunculuk eğitimine İ.T.Ü Sahnesi ve TİMİS Oyuncuları’nda başlayarak, ilerleyen aşamalarda oyun yazımı, yönetmenlik ve oyunculuk alanlarında da farklı üretimler gerçekleştirdi. 

2002 yılından itibaren oyuncu olarak tiyatral faaliyetler yürüttükten sonra 2007 yılında TİMİS Oyuncuları ile yarı profesyonel tiyatro hayatına devam etmektedir.

Yönettiği Oyunlar:

Küçük Bir İş İçin Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor – 2008

Yap Boz – 2009

Bedreddin – 2013 

Oynadığı Oyunlar:

Yolculuk (2003): İTÜ Sahnesi – Metin İTÜ Sahnesi tarafından oluşturulmuştur.

Troilos ile Kressida (2004): İTÜ Sahnesi – W. Shakespeare

Bildirim (2005): TİMİS Oyuncuları – Vaclav Havel

Aristophanes’in Barış’ı (2006): TİMİS Oyuncuları
Aristophanes’in “Barış” oyunundan uyarlanmıştır.

Kel Şarkıcı (2007): TİMİS Oyuncuları –  E. Ionesco

Küçük Bir İş için Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor (2008): TİMİS Oyuncuları – Matei Visniec 

Metinler – Uyarlamalar:

ARİSTOPHANES’İN BARIŞ’I (2006)

Aristophanes’in “Barış” adlı oyunundan uyarlanmıştır. Atina’da bir köylünün M.Ö. 4.yy’da Atina’ya barışı getirme çabası anlatılmaktadır.

ALTINA HÜCUM (2010)

Sahneye henüz konmamış olan oyun metni eğlenceli bir Vodvil olarak tasarlanmıştır.

BEDREDDİN (2013)

Nazım Hikmet’in (Şeyh Bedreddin Destanı, Yılmaz Karakoyunlu’nun Serçe Kuşun Sonbaharı, Yılmaz Gruda’nın “Börklüce” ve Durali Yılmaz’ın “Darağacında Bir Sufi” adlı eserlerinden derlenerek baştan yazılmıştır. 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku