“Taranta Babu” isimli oyuna verilen salon, ‘politik’ olduğu gerekçesiyle Amasya Belediyesi tarafından iptal edildi. “Bu yasak, yalnızca bir tiyatro oyununa konulan yasak değildir” diyen Fırıncı ile oyunu ve performansının yasaklanmasını konuştuk.
Gazete Duvar’dan Meltem Dağcı’nın Cansu Fırıncı ile yaptığı söyleşiyi paylaşıyoruz:
Amasya Belediyesi, Nâzım Hikmet’in eserinden Oyun Sandalı ekibi tarafından sahneye uyarlanan “Taranta – Babu’ya Mektuplar” isimli şiirinden tiyatroya aktarılan “Taranta Babu” isimli oyuna verilen salon, ‘politik olduğu’ gerekçesiyle Amasya Belediyesi tarafından iptal edildi. Oyuncu Cansu Fırıncı’yla tek kişilik performansının yasaklanmasıyla ilgili konuştuk.
‘Taranta Babu’ya Mektuplar’ oyununa Amasya Belediyesi’nin ilk tepkisi ne oldu? Salon tahsisinden sonra mı yasak geldi?
Orada bulunan üniversiteli kardeşlerimiz bana sosyal medya aracılığıyla ulaşıp oyunu Amasya’da seyretmek istediklerini söylediler. Amasya’daki demokratik toplum örgütleri organizasyonla ilgili destek olacaklarsa eğer “Seve seve gelip oyunumu oynarım” dedim. Görüşme sonunda oyuna destek olabilecek örgütlerin olduğu bana iletildikten sonra Amasya Belediyesi Başkanı, makamında üniversiteli öğrencileri ağırlayıp “Amasya’mıza böyle bir kültür sanat etkinliğiyle katkıda bulunulacaksa belediye salonlarını tahsis ederim” demiş. Ertesi gün, üniversite öğrencileri Kültür İşleri Müdürü’nün yanına tekrar gittiklerinde 22 Mayıs Çarşamba için gün verilmişti. Aradan bir gün geçtikten sonra oyunun politik olduğu gerekçesiyle üniversiteli öğrencilere telefonla oyunun iptal olduğuna dair bilgi verildi.
‘OYUNUN YASAKLANMASIYLA İLGİLİ ÇOK TEPKİ GELDİ’
Peki, devamında süreç nasıl gerçekleşti?
Belediye başkanının ağzından çıkan “Bu oyun politikmiş” sözü anahtar cümlemizdir haliyle. Nazım Hikmet’in “Taranta Babu’ya Mektuplar” oyunumuzun Amasya Belediyesi tarafından salon tahsisinin iptal edildiği ve oyunun yasaklandığıyla ilgili duyurumu sosyal medya hesaplarımdan yaptım. Oyunun yasaklanmasıyla ilgili çok tepki geldi. Röportaj yapmak isteyen sağduyulu insanlar ve kamuoyu tepki gösterdi. Amasya halkının da tepkisi üzerine bir hafta sonra Belediye başkanı yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada da “Biz sizinle böyle bir şey konuşmadık, siz kendinizin tiyatro yaptığınızı söylediniz, hiç bundan bahsetmediniz. Bir CD’sini getirin, benim bunu incelemem lazım, dedim. Bir baktım ki günümüz şartlarında, ramazan ayında komünizm, faşizm, küfürlü kelimeler, neyse bazı şey kelimeler var orada. Olmadı, önce bana yanlış söylediniz. Biz sizinle böyle konuşmamıştık. Bir grup genç tiyatro yapıyoruz dediniz, beni kandırdınız” dedim. Yoksa ki ben Nâzım Hikmet’ten gocunmam. Ama şu dönemde, Ramazan ayı, burası Amasya, yok faşizm, komünizm, bunlar modası geçmiş, kalkıp da Ramazan ayında Amasyalı’nın kafasını bulandırmaya gerek olmadığı” açıklamaları mevcuttur.
Bugünlerde sanatçıların oyunlarına, sergilerine gelen yasak ve sansürleme had safhada. Sanatını icra etmeye çalışan insanlara bu bir gözdağı mıdır? “Politik bir oyundur” diyerek farklı şekilde algı yaratanlara karşı duruşunuz ne yönde olacaktır?
Oyunlara yasak getirilmesi ardına sanatçılara “Kariyeriniz için iyi olmaz” diye yapılan açıklamalar haliyle mevcuttur. Akıldan, vicdandan, özgürlükten, eşitlikten ve halktan yana tavır almamaları için sanatçılara verilen gözdağıdır. Ama bu gözdağı kimi sanatçılara işlemez. Göz korkutmaz.
Necip Fazıl’dan bir oyun oynasaydım eğer ‘apolitik oyun’ mu oynamış olacaktım? Böyle bir oyun karşısında Amasya Belediyesi şimdi Ramazan’da kafa karıştırmaya gerek yok diyerek salon tahsisini iptal mi edecekti, yoksa bir hafta boyunca Belediye tarafından masrafları karşılanarak oyunu halka göstermeyi mi tercih edecekti?
Hemen ardından gelen desteklerden söz edelim biraz da. Oyun için 7 farklı ilden teklif geldi sanırım. ‘Taranta Babu’ya Mektuplar’ önümüzdeki günlerde nerelerde sahnelenecek?
Mayıs ayı içerisinde ve Haziran ayında da yeni turneler organize edilmiş olacak. Tarihler belli olur olmaz sosyal medya hesaplarımdan paylaşacağım.
Tek kişilik performansınıza uygulanan yasaktan sonra size destek veren kurum/kuruluş ve isimler var mı?
Önce en büyük destek Amasya halkının kendisinden geldi. O kadar güzel mesajlar aldım ki size anlatamam. Merzifon Belediyesi yasakla ilgili haberi alır almaz hemen salonunun kapılarını bize ücretsiz olarak açtı. “Oyununuzu buraya gelin özgürce oynayın” dediler. Merzifon halkına, belediyesine sizin de aracılığınızla teşekkür ediyorum. Türkiye’nin pek çok yerinden oyun organizasyonu için telefonlarım durmuyor. Çok teşekkür ediyorum. İnsanlar oyunları buldukları yere getirip destek vermek istediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca özgür kalmayı başaran bağımsız medya kuruluşları ve Nazım Hikmet Vakfı büyük bir destek verdi. Üzüntüsünü ve dayanışma duygularını benimle paylaşan çok insan oldu.
‘BU YASAK NAZIM HİKMET’İN TEMSİL ETTİĞİ DEĞERLERE UYGULANAN BİR YASAKTIR’
Son olarak, tiyatro oyununuzla ilgili çağrınız ne olur?
Bu yasak, yalnızca bir tiyatro oyununa konulan yasak değildir. Nazım Hikmet’in temsil ettiği değerlere uygulanan bir yasaktır. Bu yasağın karşısında susup sessiz kalabilirdik, ekmeğimize bakabilirdik. Aman aramız bozulmasın, aman üstümüz çizilmesin de diyebilirdik. Bunu yapmamayı tercih ettik. Bu haksızlığı kamuoyuyla paylaştık. Hakkımızı aradık. Bu yasak eğer sessiz bırakılırsa ve biz yalnız bırakılırsak tekil bir yasak olmaktan çıkıp başka sanat dallarına oradan hayata, kişisel yaşamlarımıza kadar yayılır. Bu süreçte bizi yalnız bırakmasınlar.
Haberin Linki: https://www.gazeteduvar.com.tr/kultur-sanat/2019/05/17/cansu-firinci-en-buyuk-destek-amasya-halkindan-geldi/