Geçen sezonun son günlerinde şehrin tiyatro hayatında tartışma yaratan bir olay meydana gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 1998’de açtığı 100 kişilik Çocuk Sanat Evi, 2006 yılında Bursa Şehir Tiyatrosu açıldıktan sonra Oda Tiyatrosu olarak kullanılmış, 2012’de Bursa Kültür ve Sanat Derneği’ne tahsis edilmiş, on yıllık anlaşma süresi dolunca belediye yönetimi burasını yeniden kullanmak istemişti. Dernek başkanı itiraz etmiş, zehir zemberek açıklama yapmıştı. Belediye yönetimi yeniden tiyatro olarak kullanılacağını söylemişti. Bir süre tartışma devam etmiş, mülkiyeti belediyede olduğu için dernek tiyatrodan çıkmak zorunda kalmıştı.
Bu mevzuyla ilgili, 20 Haziran’da, Tiyatro… Tiyatro… dergisinin internet sitesine “Bursa’da Çocuk Sanat Evi Vardı… Peki Şimdi?” başlıklı makale yazmış, Büyükşehir Belediyesi’nin burayı derneğe tahsis etmesini ve mekânı doğru düzgün kullanmayan, basın açıklamasında yanlış bilgiler veren derneği eleştirmiştim.
Son yıllarda Elmasbahçeler ve Akpınar Kültür Merkezleri yıkıldı. Şehrin sadece tiyatro olarak kullanılan tek mekânı Adile Naşit Tiyatrosu ise adına yakışır şekilde işletilmiyor. Bursa’da çok az sanat mekânı var. Birinin dahi kaybına tahammülüm yok.
İki hafta önce Tayyare Kültür Merkezi’ne giderek, Bursa Şehir Tiyatrosu sanat yönetmeni Mehmet Ali Açıl’a tiyatronun son durumunu sormuştum. Belediye sözünü tutmuş muydu?
Mehmet Ali Açıl ile birlikte Oda Tiyatrosu’na gittik. Çalışmaların sonuna gelinmişti. Burasının özel tiyatrolara düşük bir ücrete kiraya verileceğini, şehir tiyatrosunun her Pazar günü çocuk oyunu sahneleyeceğini söyledi. Oda Tiyatrosu’nun koltukları, ışık tesisatı, kulisi tamamen yenilenmişti. Eskisinden daha güzel olmuş.
Tiyatronun yeri Tayyare Kültür Merkezi’nin arka tarafında, eskiden Zabıta Müdürlüğü’nün olduğu, günümüzde Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın binasının alt katı. Eskiden çiçekçilerin olduğu yerdeki kapıdan giriliyordu, artık ara sokaktaki kapıdan ve binanın ana kapısından girilecek. Tek değişiklik ise, eskiden salon 100 kişilikti, yenilenmiş halinde 84 kişiye düşürülmüş.
Oda Tiyatrosu 8 Ekim Pazar günü iki seans olarak sahnelenen Kırmızı Duvar oyunuyla yeniden açıldı. Resmi açılış ise Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında 21 Ekim’de yapılacak etkinlik ile olacak.
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Tiyatrosu 1995’de kurulmuş, 2006 yılında Bursa Şehir Tiyatrosu adını almıştı. Bu süreçte kurucu sanat yönetmeni Feyha Çelenk’ti. Oda Tiyatrosuna adı verilmeliydi. İnsanların yaşarken kıymeti bilinmeli.
Başlıkta neden üçüncü oda tiyatrosu dediğimi açıklamak istiyorum.
Bursa’nın ilk oda tiyatrosu 1962-1971 yılları arasında farklı isimlerle kullanılan: Halkevi Oda Tiyatrosu, Türk Kültür Derneği Oda Tiyatrosu, Halk Eğitim Merkezi Oda Tiyatrosu. 100 kişilikti. Bir dönem sağlık ocağı olarak kullanılmıştı. Günümüzde Bursa Devlet Tiyatrosu’nun kafeteryası olarak tiyatroculara hizmet vermektedir.
Bursa’nın ikinci oda tiyatrosu 1985 yılında açılan ve hâlâ kullanılan Feraizcizade Mehmet Şakir Oda Tiyatrosu’dur. Burası 1972 yılında kurs odası olarak açılmıştı. İlk açıldığında 72 kişilikti, sonradan 60 kişiye düşürülmüştü.
Üçüncü Oda Tiyatrosu’nun seyircisi çok olsun…