Bir Çay Bir Umut

Ödemiş Umut Tiyatro, tüm ekonomik zorluklara karşın ikinci sahnesi olan Umut Deneme Sahne’yi hayata geçirdi. Sahnenin kurucuları tiyatronun kafesinde satılan çaylarla sahneyi ayakta tutmaya çalıştıklarını söylüyor.

Ödemiş Umut Tiyatro, İzmir’in ilçesi olan Ödemiş’teki tek tiyatro. Kurucuları Canan Mursalli ve Mehmet Mursalli. Onlar amatör ruhlarını kaybetmeden tiyatroyla hep iç içe yaşamış iki isim. Tiyatroda tanışmış ve orada evlenmişler… Yıllara ve tüm zorluklara meydan okuyan tiyatro aşkları ile şu an çay satarak sahnelerini ayakta tutuyorlar. Salgın sürecinde hiçbir destekten faydalanamayan Ödemiş Umut Tiyatro, ikinci sahnesi olan 85 koltuk kapasiteli Umut Deneme Sahne’yi de hayata geçirdi. Canan Mursalli ve Mehmet Mursalli ile 2014-2015 sezonu başlattıkları ve 2016’dan beri de mini bir salon ve atölyelerle sürdürdükleri yolculuğu konuştuk…

İlk olarak Canan Mursalli’ye tiyatro serüveninin başladığı yılları soruyoruz. Tiyatronun kendileri için vazgeçilmez bir sevda olduğunu yaşadıkları zorluklara rağmen, yıllara meydan okumalarından anlıyoruz. Mursalli, 1990 yılında kurulan Ödemiş Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda ilk eğitimlerini aldıklarını söylüyor. 1994 yılında ise Mehmet Mursalli ve birkaç arkadaşıyla kurdukları Ödemiş Halkevi Tiyatrosu’na getiriyor sözü Canan Mursalli: “Orada eğitimlere ve oyun çalışmalarımıza devam ettik. Dolu dolu geçen ve bize çok şey kazandıran günlerdi. Parasızlık, borçlar, kiralar da cabası. Hiç unutmam elektriğin kesik olduğu bir dönem; 25 kişi mum ışığında gece yarılarına kadar prova yaparak Aziz Nesin’ in “Toros Canavarı” oyununu çıkardık oyundan kazanılan paralarla elektriği açtırıp borçları ödemiştik. Aramıza daha sonra başka arkadaşlarımız da katıldı. Ama bir süre sonra Halkevi kapandı.”

İşte bu noktada tam bitti derken doğmuş Umut. Mursalli, annesinin tiyatronun kurulması için yaptığı fedakârlıklardan yola çıkarak anlatıyor yaşadıklarını: “Hemen toparlanıp Aziz Nesin’in “Hadi Öldürsene Canikom” adlı oyununa çalışmaya başladık. Parklarda bahçelerde çalışıyor, okuma provalarımızı sürdürürdük sonra kış geldi. Provalar için yer yok. Kafelere para yetmez… Ailelerin hepsi tiyatrodan yana değil. Canım annem Filiz Sultan çözüm yarattı kapıları kaldırdı eşyaları topladı ve evin salonunu bize açtı. Umut Tiyatronun Atölyesi hazırdı. Biz gece yarılarına kadar çalışırken Filiz Sultan’ın kekleri, poğaçaları, börekleri yanımızda ve çayımız hep hazırdı. Keyifli geçen sezonun sonunda arkadaşlarımızın tek tek iş okul gibi nedenlerle büyükşehirlere yerleşmesi bizi yine durdurdu. Ekip dağılmıştı ve Tiyatro Umut askıya alındı, bizler eğitimlere devam ettik.”

Canan ve Mehmet Mursalli’nin o sırada çocukları dünyaya gelmiş. Mehmet Mursalli, tiyatroya ne kadar dönmek isteseler de çocuklarının yarattığı sorumluluktan dolayı yeniden tiyatroya dönmelerine cesaret edemediklerini belirtiyor. Hatta Mehmet Mursalli o sırada memuriyet sınavlarına bile girmiş. Mursalli, “2014’te tatilimizi Ayvalık Festivali tarihlerine göre planladık. Bu yolculuk Umut Tiyatro’nun yeniden doğmasına neden oldu” şeklinde konuşuyor. Ve sonrasında Ödemiş’e dönünce perde kapattıkları oyun olan “Hadi Öldürsene Canikom” ile bu defa perde açıp tiyatroya Ödemiş’ten yeniden “merhaba” dediklerini anlatıyor. Daha büyük sorumluluklarla döndüklerini söyleyen Mursalli, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ama sorunlar ne kadar çoksa bizim de o kadar söyleyecek sözümüz mücadele etme azmimiz ve inadımız vardı. Öğrencilerimizle birlikte amatör ruh ve profesyonel çalışma ile oyunlar sergiledik. Kurumsallaşmaya karar vererek 29 Ekim 2016’da Cumhuriyetin ilanına atfen Tiyatro Umut/ Umut Sanatevi’ni açarak bağımsızlığını ilan etti. Ödemiş’in ilk ve tek özel tiyatrosu olarak 40 kişilik cep sahnesiyle Umut Sanatevi ve Cafe olarak nefes alıyordu. Yine destek alamadan ama çabalarımızla sürdürürken salgın başladı… Kimselerin kolay alamadığı destekleri biz de alamadık hatta engellendik bir yanımız ve ruhumuz amatör olduğundan. Pes etmedik bu defa hazırlıklıydık.”

Sözü yeniden alan Canan Mursalli, “Kaynağımız Umut Cafe oldu” diyor. Mursalli, “Gelip bir çay içenler, sokağında kurulan pazarda bizden alışveriş yapan pazarcı esnafımız verdikleri para yarattıkları katma değerle tiyatroya gençliğe ve geleceğe katkı sağladıklarını biliyorlar. Çünkü hesap ödedikten sonra sanata tiyatroya ve geleceğe katkı sağladıkları için teşekkür alıyorlar” şeklinde konuşuyor.

Mursalli, sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Tiyatro Umut “umudun dostlarından” aldığı cesaretle salgın dönemi olmasına karşın ikinci sahnesi olan 85 koltuk kapasiteli Umut Deneme Sahneyi de hayata geçirdi. Yüreklerimiz insandan yana sanattan yana iki tiyatro sevdalısı olarak biliyoruz ve inanıyoruz ki; bu kötü günler geçecek. Kötü olan her şey bitecek, biz güzel günlerde hep birlikte sahnede olacağız, hayatın içinde olacağız! Yaşasın Sanat! Yaşasın Umut!”

KIMIZ ZEYNEP BOZKIR

 

Kaynak:https://www.birgun.net/haber/bir-cay-bir-umut-360459

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku