Tiyatro Dramatik Yazarlık eğitimi alan bir grup yazar, “Bi Dünya Tiyatro” çatısı altında toplandı. Ekip, 10 çocuk oyununu, çocuklar için kitaplara dönüştürdü.
On oyun kitabından oluşan ilk seri, Derneğin, Tiyatro Dramatik Yazarlık eğitimi almış üye yazarlarının kaleme aldığı, birbirinden farklı temaların işlendiği oyunlardan oluşuyor.
Pandemi başlarında, tüm yatırımların durma noktasına geldiği bir dönemde, profesyonel tiyatrocuların oluşturduğu ve sanata yatırım yaparak dikkatleri çeken Bi Dünya Tiyatro, “eğitimde tiyatro” sanatına dikkat çekiyor. Bi Dünya Tiyatro, Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu’nun eğitimli kalemleri tarafından hazırlanan Bi Dünya Tiyatro Yayınları, ilk serisi olan “Çocuk ve Gençlik Oyunları”nı okuyucuyla buluşturdu.
On oyun kitabından oluşan ilk seri, Derneğin, Tiyatro Dramatik Yazarlık eğitimi almış üye yazarlarının kaleme aldığı, birbirinden farklı temaların işlendiği oyunlardan oluşuyor.
Bi Dünya Tiyatro Çocuk ve Gençlik Serisi’nin İlk On Oyunu
1. Ya Muçi – Yoki Ya Hamak / Deniz Turhan Hotiç
2. Bugünkü Dersimiz / Deniz Turhan Hotiç
3. Dışlama Beni / Deniz Turhan Hotiç
4. Ye Beni Yeşil Yeşil / Deniz Turhan Hotiç
5. Neşeli Taşlar / İnci Kalkan
6. İstiklal Anıtı / Nur Banu Öztürel
7. Değirmendeki Hazine / Melih Öztürk
8. Sabun Krallığı / Heval Çamlıbel
9. Palko ve Atı / Heval Çamlıbel
10. Arılar Nereye Gitti / Melih Öztürk
Bi Dünya Tiyatro’nun Dernek Kurucu Başkanı Deniz Turhan Hotiç, tiyatronun işlevleri açısından oyun okumanın da önemli katkı sağlayacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Kitap okumak, ülkemizde roman ve öykü okumak ile sınırlı gibi algılanıyor. Oysa uygar toplumlarda eğitim sürecinden başlayan bir oyun okuma alışkanlığı var. Yoldan geçen birinin Shakespeare’den bir alıntı yapıyor olması şaşılacak bir durum değilken, ülkemizde Turgut Özakman, Aziz Nesin gibi nice ustanın aslında çok iyi birer oyun yazarı olduğunu bilmiyor olmak hatta oyun olduğu için oynanmasına denk gelinmediğinden esere ulaşmak akla gelmiyor.”
Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görsel Sanatlar Topluluğu Derneği hakkında
2020 Ocak ayında İzmir Karşıyaka’da kuruldu. Tiyatro-sanat faaliyetleriyle toplumun kültürel gelişimine katkı sağlamak, sanatsal faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konularda çalışmalar yapan yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlarla işbirliği içinde ortak çalışmalar yürütmek amacıyla kuruldu. Karşıyaka, Bostanlı’nın ilk Cep Tiyatrosu’dur.
Kaynak: https://bianet.org/bianet/yasam/250049-cocuk-ve-genclik-oyunlari-okurlariyla-bulusmaya-hazir