BGST Tiyatro Ekim ayında yeni sezona merhaba diyor. Artık Bir Davan Var, Zabel ve Bir Kadın Uyanıyor oyunları ile Ekim ayında sezonu açan BGST Tiyatro, sezonun ikinci yarısına iki yeni oyun hazırlıyor.
İronik, Grotesk Ve Satirik Bir Hukuk Serüveni: ARTIK BİRDAVAN VAR
Prömiyerini 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan Artık Bir Davan Var sezon sonuna kadar farklı sahnelerde oynamaya devam edecek. Artık Bir Davan Var bir PR ajansı çalışanının kariyerindeki en önemli marka toplantısına gidecekken, sisli puslu adalet sarayı koridorlarında kabusa dönüşen hikayesini anlatıyor.
Adaletin sarsıldığı, yasaların keyfi kararlara imkân tanıdığı bilinmeyen bir ülkede, bilinmeyen bir zamanda geçen Artık Bir Davan Var’da hikâyedeki kahramanın adı da bilinmiyor.Oyunda ismi hiç geçmiyor ama yine de BGST Tiyatro ondan Bay K diye bahsediyor ve Dava adlı meşhur romanın yazarı Kafka’ya bir selam veriyor. Tehlikeli ve sinir bozucu hukuk serüveninde Bay K’ya adaletin zayıfladığı kirlenmiş bir dünyada vicdanlı bir karakter olarak kalmayı başaran kardeşi Melek eşlik ediyor ve ona farklı yollar sunuyor. Uzun yıllardır kendi özgün metinlerini oluşturan BGST Tiyatro bu sefer pespaye bir hukuk evreninde yolculuğa çıkıyor ve ironik, grotesk ve satirik öğelerle bezenmiş bir oyun ortaya koyuyor.
Yazar, mücadeleperest, sürgün… ZABEL YESAYAN’IN HAYATI SAHNEDE!
Osmanlı toplumunda anti militarist hareketin öncülerinden Ermeni, sosyalist, feminist kadın yazar Zabel Yesayan‘ın Üsküdar’da başlayıp, Sovyetler’de son bulan 60 yıllık uzun mücadele hikâyesini anlatan Zabel oyunu geçtiğimiz sezon hem özgün oyun metni hem de oyunculuklar açısından çok dikkat çekti. Pek çok önemli tiyato ödüllerine aday gösterilen Zabel Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülleri ve 2. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri tarafından yılın yerli oyun yazarı ödülünüDuygu Dalyanoğlu veAysel Yıldırım’a getirdi. Aynı zamanda oyunda Zabel Yesayan’ı canlandıran Aysel Yıldırım, 23. SadriAlışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri ve 18. Direklerarası Seyirci Ödülleri tarafından yılın kadın oyuncusu ödülüne layık görüldü.
5 Şubat 1878 tarihinde Üsküdar’da dünyaya gelen Zabel Yesayan yazarlığı, şairliği ve toplumsal duyarlılığı ile genç yaşından itibaren önemli Osmanlı aydınlarından biri oluyor. Zabel’in Stalin kovuşturmalarıyla alındığı bir hapishane hücresinde, bilinmeyen koşullarda son bulan hayatı, karanlığa karşı soluksuz bir kavgayı, feminist bir tarihi bugüne taşıyor. Hücrenin karanlığına inat, Zabel’in zihninde kapalı kapılar aralanıyor, solmuş hatıralar aydınlanıyor. Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor.
Hayatı boyunca kaç kez uyanır insan?.. BİR KADIN UYANIYOR!
Alev; 45’inde, dul, çalışıyor, iki çocuk annesi… 15’inden 45’ine, çeyiz sandığında ne sakladıysa ortaya seriyor. İlk gençliğini, evliliğini, boşanmasını, yeniden kurduğu hayatını, Alev’in ateşle imtihanını anlatıyor… Bir Kadın Uyanıyor… Ve soruyor: “Hayatı boyunca kaç kez uyanır insan?”
“Bir Kadın…
ilk kez dansa kalkıyor,
ikincisini reddediyor,
yirmi üçünde evleniyor,
cinci hocaya gidiyor,
büyü yapıyor,
jinekolojik muayeneden geçiyor,
aldanıyor, intikam yemini ediyor…
Bir Kadın…
kumpas kuruyor, adam tutuyor,
çocukları alıp evi terk ediyor,
zar zor iş buluyor, ev kuruyor,
ödül alıp tatile gidiyor,
dava açıyor, savunuyor,
kırkında boşanıyor…
Bir Kadın… uyanıyor ve soruyor:
Hayatı boyunca kaç kez uyanır insan?”
BGST Ekim Programı