Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun 56 saatlik “bale antrenörlüğü” programı açmasına sanat dünyasından tepki büyük. #balespordeğilsanattır hashtag’iyle başlatılan kampanya sürüyor. Sanatçılar ve akademisyenler “Bale hocası olmak için 14 yıl eğitim alınıyor. 56 saatte ne olabilir” dedi. Federasyon Başkanı Çinkitaş ise “Benim cevabımı zaten devlet vermiş kabul etmiş” diye konuştu.
Birgün gazetesinden Işıl Çalışkan’ın haberini aktarıyoruz:
Bale sanatçıları ve akademisyenlerinin gündemi şu sıralar Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nin açtığı kurs. Federasyon açtığı kurs ile “bale antrenörü” olmayı vadediyor. Başvurmak için 18 yaşında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve en az lise mezunu, spor disiplin yönetmenliğinden ceza almamış olmak ve belli sağlık şartlarını taşımak yeterli.
Eğitimin ilk kademesi 56 saatlik bir program. Balenin spor olarak lanse edilmesinin yanı sıra 14 yıllık hocalık eğitiminin 56 saate sığdırılacağı iddiası sanat dünyasında tepkilere neden oldu.
Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü Öğretim Görevlisi Göksu Coşkunlar, böyle bir eğitimle bale hocalığının mümkün olmadığını söyledi. Coşkunlar,bale hocalarının çok titiz bir seçim ve sonrasında yoğun bir eğitimle yetiştiğini belirten Coşkunlar şunları aktardı: Konservatuar bale bölümüne iki aşamalı özel yetenek sınavıyla alınıyor. Bu sınavda kulağına, algısına, esnekliğine ve genel görünümüne bakılıyor. Tüm bunların üzerine 12 yıllık eğitimden sonra lisans mezunu olabiliyor. 56 saatte bırakın baleyi hiçbir alanda gelişmek mümkün değil. Böyle bir program açılması bile dehşet verici.”
Bale antrenörü diye bir şeyin olmadığını vurgulayan Coşkunlar, “Bizde bunun için 12 yıllık bale eğitimi üzerine 2 yıllık yüksek lisans eğitimi alması ve araştırma yapması da gerekir. Kimse konservatuvar mezunu olup hocalık yapamıyor. Bir sanat dalının spor müsabakası olarak algılanması büyük talihsizlik” dedi.
PARA KAZANMAK ADINA UYDURULMUŞ BİR ŞEY
TOBAV (Devlet Tiyatrosu Opera Ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı) Başkanı Mehmet Yılmaz ise tepkisini “Bale sanatı, temelinde görsel bir hayranlık uyandırırken gerisinde büyük bir edebiyat, şiir ve müzik dünyasını barındırır. Dünya edebiyatının ve dünya müziğinin gelişimi ile sahne üzerinden insanın insana anlatıldığı en zarif sanattır bale” sözleriyle diye getirdi. Sporun ise herhangi bir edebi ve müzik özgünlüğü olmadığını hatırlatan Yılmaz şöyle dedi: “Sportif bale adı para kazanmak adına özel kurslar yönetmeliğine alınmış, bazı çıkarcı insanların kendi menfaatleri doğrultusunda uydurduğu bir isim. Bale sanatını, sanat kavramının içinden alıp başka bir disiplin içine sokmak, sadece ve sadece cahillik ve cahillik.”
BİZ BALEYE ÖMRÜMÜZÜ VERDİK
Sanatçılar #balespordeğilsanattır ismiyle başlattığı hashtag ile federasyona tepki gösterdi.
Erhan Güzel: 1970 yılından beri Anayasamızın 1309 sayılı kanunda bale, sanat kabul edilirken, Spor Federasyonu’nda 56 saatte bale antrenörü yetiştirilen bir spor olarak gözükmesi çok tuhafıma gidiyor. Sadece burada değil dünyanın her yerinde #balespordeğilsanattır. Saygılarımla
Can Tunalı: Bale dalında Türkiye’de sadece 2 Profesör var. Bunlardan biri de annem Alev Meral Tokgöz. Kendisi bu kariyer için dans hayatını yarıda bırakıp okul hayatına geri dönmüş bir sanatçıdır. Emek ister bu işler.
Behzat Uygur: Bale spor olsaydı 4 yılda bir yapılırdı (!) #balespordeğilsanattır
Nilgün Belgün: Bale spor değil sanattır. Bu böyle biline.
Ezgi Şenler: Küçük yaştan itibaren ömrümüzü verdiğimiz bale sanatımızı spor diye adlandırmak ve 56 saatte bale sertifikası vermek mi? Gelin biz size 56 saatte balenin sadece 1. pozisyonunu öğretmeye çalışalım. Bakalım yapabilecek misiniz? Ya sabır!
İbrahim Yazıcı: Tüm liselerin kapısına Anadolu Lisesi yazıp eskiden adam gibi olan bir avuç okulu da mahveden zihniyet elbet baleye de el atacaktı. 56 saatte öğrenilebilse bunca bale sanatçısı onca yıl okuyup profesyonel olunca bile hala ders almaya devam eder miydi?
FEDERASYON’DAN ‘DEVLET KABUL ETTİ’ SAVUNMASI
Türkiye Dans Sporları Federasyonu Başkanı Tolga Han Çinkitaş ise tepkilere yönelik şunları söyledi: “Benim cevabımı zaten devlet vermiş ve kabul etmiş. Bale sportif olarak federasyonumuzun branşı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na sunulmuş, eğitim dairesi tarafından kabul edilmiş ve normları belirlenmiş. Bu bizim kişisel olarak yaptığımız bir şey değil. Kurumsal bir iş.”
Lise mezunlarının konservatuvar mezunlarının seviyelerine gelebilmeleri için minimum 7 sene antrenörlük kurslarının tamamına girmeleri gerektiğini söyleyen Çinkitaş, “Antrenörlük kurslarımız dört kademe. Birinci kademesi normalde bir bale kursundaki 2 yıla tekabül ediyor. Hedefimiz federasyon olarak kitlesel bir istihdam yaratmak ve bu çocukların önünü açmak” dedi.
Kaynak: https://www.birgun.net/haber/bale-spor-degil-sanattir-isyani-331486