Bahar Çuhadar’ın Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz:
Bergama’nın Her Köşesi Bir Sahne
Kentin güçlü tarihi ve kültürel kodlarını, zanaatkârların elinden çıkan yerel üretimi ve bölgenin Berlin’le olan tarihsel bağını, odağına tiyatroyu alarak iç içe geçiren Bergama Tiyatro Festivali üç senelik zorunlu aradan sonra ‘yeniden’ başlıyor… Hem Bergama’dan, hem bölgeden hem de dünyadan birçok tiyatrocu 26-29 Ağustos arasında sahnede olacak.
Üç sene önce ilki gerçekleştiğinde, şehrin her köşesine sızan Bergama Tiyatro Festivali’nin içinde gezinirken zihnimde şu cümle dolanıyordu: “Burası zaten bir tiyatro festivalini çağırıyormuş kucağına…” Ne yazık ki üzerine ince ince düşünülerek ve yereldeki üretimi, bölgenin tarihini iç içe dokuyarak kurgulanmış festival üç senelik zorunlu bir kesintiye uğradı. Neyse ki ikincisi, 26-29 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.
Berlin’de yaşayan Bergamalı sanatçı Eren Arıkan’ın zihninden çıkıp kolektif bir çabayla hayata geçen festival Bergama-Berlin arasındaki tarihi ilişkiden de beslenmiş, ortaya ‘bir yaz festivaline İstanbul’dan oyun taşımak’ noktasını aşan bir iş çıkmıştı.
Direktör Eren Arıkan üç yıl boyunca kendileri için kesintisiz devam eden tek şeyin ‘festivali bir şekilde gerçekleştirebilme çabası’ olduğunu anlatıyor: “Asıl mesele ‘sürdürülebilir bir festival’ yapısı kurmak. Dünyada ve ülkede yaşananlar, iklim krizi, pandemi aynı sonuca çıkıyor: ‘Sürdürülebilir’ olmak.”
YERELLE GERÇEK VE DİREKT BİR İLİŞKİ…
Festival bu yıl; yerli konuk ekiplerin yer alacağı ‘Sahnesinden’, Fransa ve Macaristan’dan ağırlanan iki oyunla ‘Dünyadan’, ‘Bergama’dan’, ‘Bölgeden’ ve ‘Çocuklar İçin’ bölümlerinden oluşuyor. Eren Arıkan, sürdürülebilir bir yapının temellerini atmanın, ‘yeniden’ başlangıç senesinin en önemli konusu olduğundan bahsediyor. Bu da ‘yerelle gerçek ve direkt bir ilişki kurma’ adımını getirmiş: “BTF, Bergama Belediyesi ile birlikte, Bergamalı sivil toplum kuruluşlarıyla hareket ediyor. Festival uzun yıllar Bergama’da yapılacaksa Bergamalılar bunun parçası olmalı, sahnesinde de yer almalı. Festival, ilk günü olan ‘bölgesel ekipler günü’ için sahnesini bölgedeki üreticilere ama en çok Bergamalı üreticilere açıyor. Umudumuz Bergama’da sahne sanatlarına dair tüm üretimlere her sene daha çok yer vermek.”
SAHNEDE NELER VAR?
– 26 Ağustos Perşembe başlayacak festivalin ilk gününde ‘Bölgeden’ başlığı altında ‘Rüya/Şeyh Bedreddin Destanı’ (Heybe Tiyatro), ‘Kaçak Çay Performansı (tibia x fibula), ‘Neredeyse Tuhaf’ (Performans Araştırmaları Lab.), ‘Parşömen’ (Proje Difüzyon) ile ‘Bergama’dan bölümü kapsamındaki ‘Adam Adam’ (Eyüp Gülmez), ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ (BERKSAV Oda Tiyatrosu) ve ‘Modern Doğaçlama Tiyatro Gösterisi’ izlenebilir.
– Bora Çınar’ın işi ‘Psikoz 4.48’ ise 28 Ağustos Cumartesi sahnede… Şeyler Kukla ve Obje Tiyatrosu’nun çocuk oyunu ‘Bir Karagöz Oyunu / Yalancı Sahici’ de aynı gün çocukların karşısında olacak.
– Macaristan’dan, David Somlo imzalı ‘Mandala’, 27 Ağustos Cuma, Fransa’dan ‘Petite mécanique humaine’ (Cie Kontamine) 28 Ağustos Cumartesi sahnelenecek.
– Son romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ ile Bergama-Berlin hattında polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlayan Ahmet Ümit ve Berlin’de sergilenen ‘Bergama Stereo’ adlı yerleştirmesiyle sunağın tarihselliğini ses ve mimariyle yeniden yorumlayan sanatçı Cevdet Erek festival kapsamında sanat yazarı Çelenk Bafra moderasyonunda buluşacak. 28 Ağustos Cumartesi, 13.00’de, Tonoz Alt Kat’ta.
KONUK OLAN YERLİ EKİPLERİN PROGRAMI
– Bir Baba Hamlet – Baba Sahne – 29 Ağustos, 21.30 – Asklepion Antik Sahne
– Demiryolu Hikâyecileri – Kumbaracı50 – 29 Ağustos, 19.00 – BerKM
– Fü – Tiyatro Terminal – 27 Ağustos, 17.00 – BerKM
– Herkes Kocama Benziyor – Kadıköy Emek Tiyatrosu – 28 Ağustos, 15.30 – Arasta Meydan
– İşgüzar Bir Tekerrür – Tiyatro Peron- 29 Ağustos, 16.00 – Tonoz Alt Kat
– Sesin Resmi – Dot Tiyatro – 28 Ağustos, 21.00 – BerKM
– Taşıdıklarımız – Çıplak Ayaklar Kumpanyası – 29 Ağustos, 19.30 – Asklepion Site
– Vahşet Tanrısı – DasDas – 27 Ağustos, 21.30 – Asklepion Antik Sahne
Detaylı bilgi ve program için : https://bergamatiyatrofestivali.com/
BAHAR ÇUHADAR
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/bahar-cuhadar/bergamanin-her-kosesi-bir-sahne-41877584