Yaz döneminde antik tiyatrolarda düzenlenen konserlerin sayısı arttı. Ancak konser beraberinde kaygıları da getirdi. Arkeologlar Derneği, kamusal alanın kullanılmasında burjuvaziye ayrıcalık tanındığını belirterek, “Öncelik kültürel mirası korumak olmalı” uyarısında bulundu.
Antik kentlerde tiyatro, konser gibi etkinliklerin sayısında artış yaşanması, endişeleri de beraberinde getirdi.
Yaz dönemi boyunca Bodrum Antik Tiyatrosu’nda sahne alan bazı sanatçılar tarihi eserlere temasta bulunmalarıyla gündeme geldi.
Egedesonsöz’e konuşan Arkeologlar Derneği Başkanı Bülent Türkmen, kültürel mirasın korunmasının öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti.
“ARKEOLOJİK ALANLAR ORTAK MİRASTIR”
“Arkeolojik alanlar bütün insanlığın ortak mirasıdır” hatırlatması yapan Türkmen, “Bu miras alanlarına dair yapılacak her şey bu durum göz önünde bulundurularak yapılmalı. Bir bütün olarak kültürel ve doğal mirasımızı nasıl koruyacağımızın ve emanetçisi olduğumuz bu mirası gelecek kuşaklara nasıl aktaracağımızın gereklerini yerine getirmek zorundayız. Bunu tam manasıyla yerine getirdiğimizde zaten bu alanların koruma-kullanma dengesini de belirlemiş oluruz. Yani bir antik kentte hangi etkinliklerin hangi koşullarda yapılabileceği bütün ayrıntılarıyla belirlenmiş olmalı. Etkinlikte kullanılacak malzemelerin alana taşınması, kurulması ve kullanılmasının yaratacağı en küçük olumsuz etki titizlikle değerlendirilmeli. Yüksek desibel seslerin ve kullanılacak ışık sisteminin yaratacağı olumsuz etkiler ile seyirci kapasitesinden güvenliğe kadar bir çok yönden değerlendirilmeli” dedi.
“KAMUSAL ALANIN KULLANILMASINDA BURJUVAZİYE AYRICALIK TANINIYOR”
Antik kentlerin nasıl korunacağının öncelikli olması gerektiğine dikkat çeken Türkmen, “Antik kentlerde yapılan etkinlikler, alanın tanıtılması ve bununla birlikte ziyaretçi sayısının artacağı üzerinden açıklanmakta. Oysa öncellikli derdimizin miras alanlarımızı nasıl koruyacağımız olmalı, ziyaretçi sayısının artırılması değil. Başka bir problem ise insanlığın ortak mirası olan bu kamusal alanların kullanımındaki oluşturulan ayrıcalıklarla ortaya çıkan eşitsizliktir. Örneğin alanın kullanımında burjuvaziye tanınan ayrıcalık o antik kentin kazısında çalışmış, alın teri dökmüş bir işçiye tanınmaz” vurgusu yaptı.
NELER YAŞANDI?
Bodrum Antik Tiyatro’da Yıldız Tilbe lahit mezarın üstüne çıkıp, şarkılarını orada söylemek istedi. Şarkıcıyı görevliler engelledi. Teoman, lahitin üstüne çıkıp, uzandı ve şarkılarını burada söyledi. Melike Şahin, lahit mezara dayanarak şarkılarını söyledi.
Göksel’in de Antik Tiyatro’da konseri vardı. Göksel’in de gözü yanında şarkı söylediği lahitteydi, ama mezarı koruyan görevliyi görünce istediğini yapamadı. Ancak şarkıcı, “İnsanın bu taşı sahnede görünce oturası geliyor… Taşı sanatçıdan koruyorsunuz. Sizin de işiniz zor” dedi.