10 yıldır tiyatro çalışmalarını Kadıköy’de sürdüren Altkat Sanat Tiyatrosu, bu yıl doğum gününe özel dijital ortamda 10. yıl gazetesi yayınladı.
Her sezon yeni oyunlarla kültür sanat hayatımıza bir pasajın içinden renk katan, sergiledikleri oyunlarla izleyicisinin beğenisini kazanan Altkat Sanat bu yılın 10.yılları olması sebebiyle dijital ortamda bir gazete yayınladı.
Yazılı kültürün her geçen gün yok edilmeye çalışıldığı bir ortamda Altkat Sanat ‘kendi alanımızdan sesimizi duyurmak istedik’ diyor.
Altkat Sanat’ın kurucularından Nevzat Süs’e birkaç soru yönelttik.
Öncelikle tebrikler. Gazete fikri nasıl oluştu? Tiyatrolar genelde oyunlarıyla seslerini duyurur.
Geçmişte yayıncılık tecrübemizin oluşu elimizi rahatlattı diyebilirim. En önemlisi kendimizi ifade edecek bir kanal bulmamız gerektiğiydi. Oyunlarımızla elbette kendimizi ifade ediyoruz. Bazen yeterli olmadığı anlar oluyor. Bunu da 10.yıl ile birleştirmek istedik. İzleyicilerimizin bizi merak ettiği noktada bir başvuru kaynağı olması için..
Dijital olmasının ayrı bir nedeni var mıydı?
Evet, yaşam hızlı akıyor, buraya adapte olmak zorundasınız. Fakat tiyatro sanatını, bu hızın dışına taşımak gerekiyor. Dingin ve kişinin kendisiyle yüzleştiği bir alan çünkü… Biz bu bağı sürekli düşünüyor ve çözüm üretmek için çabalıyoruz. Cep telefonundan ancak 14 dakika ayrı kalabiliyoruz. Bu şartlarda dijital gazetemizin o telefona girmesini istedik.
‘Köklenerek Çiçeklenmek’ isimli yazıda Altkat Sanat’ın kuruluş sürecinden bahsedilirken ‘Tarihimiz’ isimli yazıda da bu güne kadar üretilmiş oyunlara kısa kısa değinilmiş. “Altkat Sanat” adının anlamı ve logo üzerine yazılar da kaleme alınmış.
Pandemiyle beraber Altkat Sanat, Podcast içerikleri üretmekte. Şu an 45 bölümün üstünde; tiyatro tarihinden, tiyatro insanlarına vb birçok sesli içerik üretildi. 10. Yıl gazetemizde bu podcastler üzerine bir yazı da bulabilirsiniz. Ayrıca yeni sezon oyunlarımızdan “Gizli Oturum” ve “Ten Rengi”ne dair açıklamalar da meraklısı için gazeteden okunabilir. Tiyatromuzda birbirimize kattığımız dostlarımızdan; Müzisyen Cem Yarkın Altkat Sanat serüvenini işleyen bir yazı kaleme alırken, Işık tasarımcısı Alev Topal Altkat Sanat’a dair duygularını paylaşmış, Oyuncu Eren İncesu kendi oyunculuk serüveniyle Altkat Sanat’ta üretiminden söz etmiş. Yunus Bektaşoğlu Altkat Sanat’ın ‘Dönüşüm’ oyununa dair çözümlemeler yaptığı yazısıyla katılmış gazeteye.