Antalya Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği “Gala Haftası”na katılmak için geldiğim Antalya’ya indiğimin ertesi günü Mehmet Özgür’e (AŞT Genel Sanat Yönetmeni) “Ne oldu geçen yıl bahsettiğin tiyatro konsepti inşaatı?” diye sordum. Temelinin atıldığını söyledi. Temel merak edilir mi, ben ettim, “götürür müsün?” dediğimde, “tabii, ne zaman istersen!”, dedi… Birlikte olduğumuz gazeteci arkadaşlara da söylendi ama kimsede “temel” merakı olmadığından olsa gerek pek ilgilenmediler. Haber atlatma şansı da kendiliğinden gelmiş oldu. 🙂
Mehmet Özgür ve Özer Tunca ile birlikte inşaat alanına doğru hareket ettik, yürüyerek ulaştığımız inşaat alanı kentin tam göbeğinde yer alıyor. Görenlerin tam AVM’lik bir arazi diyecekleri bir yer…
İnşaat Alanı…
Fotoğrafta da gördüğünüz gibi inşaat iki ana bölümden oluşuyor. Arkada görünen alan Nekropol; Menderes Türel’in iki dönem önceki Belediye Başkanlığı döneminde, Doğu Garajı’nın boşaltılarak yerine yapılacak inşaat için yapılan kazıda bir antik kentin çıkmasıyla durdurulan ve bu döneminde devam ettirdiği bir çalışma. Antik kentin üzeri cam ile kaplanıyor ve üstü fotoğrafta görüldüğü gibi çelik konstrüksiyonlarla dizayn ediliyor. Müze olacak, müze gezilirken antik kentin üzerinde gezinti yapılacak ve antik kent yukarıdan izlenebilecek.
Tiyatro’nun Mabedi…
Yukarıdaki fotografta ön tarafta gördüğünüz inşaat alanı 4 bölümden oluşuyor. En alt kat otopark, yukarıya 690 ve 200 kişilik iki salon yapılıyor. Antalya Şehir Tiyatroları’nın tüm idari birimleri burada toplanacağı gibi, tüm atölyeler de buraya taşınacak. Şehir Tiyatrosu ayrı bir yazı konusu olacağından kısaca değiniyorum ancak şunu belirtmeden geçmemeliyim. Proje çizilmiş, neredeyse inşaata başlanacak. Başkan Türel, Mehmet Özgür’e projeyi görüp görmediğini soruyor, görmediğini öğrenince incelemesi ve önerilerini aktarması için hemen direktif veriyor. Özgür’ün aktardığına göre projenin epey bölümü değiştiriliyor. Bizim yıllardır dile getirdiğimiz, tiyatro salonları yapılırken tiyatroculara sorulması gerekliliği Başkan’ın hassasiyeti ile sağlanmış oluyor, olmasaydı ne olurdu? Tiyatro salonları mezarlığına yeni bir ceset eklenmiş olurdu. Bu hassasiyeti için Başkan Türel’e sadece teşekkür edilir.
Türkiye’de Bir İlk…
Yapılacak olan 200 kişilik deneme sahnesi, Antalya’daki amatör tiyatroların kullanımına ücretsiz sunulacak. İlk zamanlarda kostüm, dekor ve diğer gereksinimleri Şehir Tiyatroları tarafından karşılanacak. Sonraki yıllarda da prova ve oyun için salon ücreti alınmayacak. Bu tiyatroların gişe gelirleri de kendilerine kalacak. Şehir Tiyatrosu’nun oyuncuları da bir araya gelerek özel bir tiyatro gibi istedikleri projeleri hayata geçirebilecekler.
Mehmet Özgür’ün bu projesi tüm Şehir Tiyatroları’nın örnek alması gereken bir oluşum.
Sinema Okulu…
Kültür Merkezi projesinin en can alıcı unsurlarından biri de bu. Burada kurulacak olan sinema okulu, film sektörüne ara eleman yetiştirecek. Antalya’da kurulması planlanan film platolarının ara eleman gereksinimleri de bu okulda yetişen gençlerden sağlanacak. Antalyalı gençlere yeni iş olanağı olacağı gibi, platolarla da kente büyük bir gelir kaynağı oluşturulacak.
Festival Çarşısı…
Kültür Merkezi’nin son bölümünde ise daha önce aynı alanda var olan Festival Çarşısı yer alacağı gibi yeme içme alanları, sayısı çok olmayacak mağazalar yer alacak. Sergi salonlarının da olacağı bu bölümler, Kültür Merkezi’nin yaşayan bir yapıya kavuşmasını da sağlayacak. Böylece oyun olmadığı günler ve saatlerde de Merkez hareketliliğini koruyacak.
Kentin merkezindeki 7.000 metrekarelik bir alanı AVM yapmak yerine, Kültür Merkezi yaparak, kente canlılık kazandırmanın, yeni gelir olanakları sağlamanın mümkün olduğunu gösterdiği için Menderes Türel’i gönülden kutlarım.
Menderes Türel Antalya’nın İçine Bir Kültür Mabedi Dikiyor.
Fotograflar: Özer Tunca