Tiyatro Alesta’nın yeni oyunu Maskeler Süvariler Gacılar, 10 Ocak Cuma günü saat 20:30’da Cihangir Atölye Sahnesi’inde prömiyerini yapmaya hazırlanıyor.
Maskeler Süvariler Gacılar, sezon boyunca İstanbul’un. iki yakasındaki farklı sahnelerde izleyicilerle buluşmaya devam edecek.
Pınar Selek tarafından yazılan, Orçun Ucal ve Nevra Ayşem Savaşçı tarafından uyarlanan oyunun yönetmenliğini Orçun Ucal yapıyor. Maskeler Süvariler Gacılar isimli oyunda Ecrin Bolkar ve Liya Toprak Şahin oyuncu kadrosunda Dış Ses olarak Kerem Karaboğa eşlik ediyor. 75 dakika ve tek perde olan oyun, belgesel–dram türünde. Oyunun yapısı gereği yedi adet interaktif seyirci bileti alan seyircilerimiz, oyunda birer role sahip oluyorlar.
Oyunun Künyesi:
YAZAR: Pınar Selek
UYARLAYAN: Orçun Ucal, Nevra Ayşem Savaşçı
YÖNETMEN: Orçun Ucal
STİL DANIŞMANI: Hilal Polat
IŞIK TASARIM: Rafiz Mehdizade
AFİŞ TASARIM: Dilek Seferoğlu
DEKOR UYGULAMA: Oğuz Gülen
FOTOĞRAF: Majid Sakhidel
AKSESUAR: Emel Karslıoğlu
OYUNCULAR: Ecrin Bolkar, Liya Toprak Şahin
DIŞ SES: Kerem Karaboğa
Yaş Sınırı +18
Teşekkürler:
Şevval Kılıç, Pat Atölye, Yota Doğaçlama ve Bayram Sokak Kızları
Gösterim Tarihleri:
10 Ocak 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi
11 Ocak 20.30’da Kadıköy Emek Tiyatrosu
8 Şubat 20.30’da Kadıköy Emek Tiyatrosu
15 Şubat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi
İnternet Sitesi:
https://www.tiyatroalesta.com/oyunlar/maskeler-süvariler-gacılar
Biletler:
https://biletinial.com/tr-tr/tiyatro/maskeler-suvariler-gacilar
Hepimiz birer ötekiyiz aslında. Hepimiz bize dayatılan üst kimliğin altında bir yerlerde konumlanıyoruz, hepimiz kaybediyoruz, birbirimizi anlamayarak ve birbirimize yabancılaşarak kaybediyoruz.
“Maskeler, Süvariler, Gacılar” gerçek tarihin, ortak belleğin isyanı. Şiddeti uygulayanın tuttuğu kayıtlara karşı gerçeğin başkaldırısı. Unutmamak ve anlamak için bir başkaldırı…
Cihangir Mahallesindeki Ülker Sokak’ta, 1996 yılında bir sosyal çatışma yaşandı. Ülker Sokak’ta yaşayan translara karşı toplumsal bir şiddet uygulanmaya başlandı. Sokağın başına ahlak masası konuldu, kapılar kırıldı, mahalleliden translara karşı sırt çevirmeleri istendi, evleri yakıldı. Ülker sokak, transların varoluş mücadelesinin simgesi haline geldi.
Pınar Selek’in araştırmasından uyarlanan bu oyun, Ülker Sokak’tan yükselen çığlığı sahneye taşıyor. Sadece izlemekle kalmıyorsunuz. Oyun, interaktif yapısıyla sizi de hikayenin içine çekiyor, bir seyirci olmaktan çıkarıp, sahnenin parçası haline geliyorsunuz.
Tiyatro Alesta Hakkında:
2014 yılında farklı sahne disiplinlerinden gelerek tiyatro yapmak isteyen ve tiyatronun kolektif bir sanat olduğu düşüncesini benimseyenlerce kuruldu. Tiyatro Alesta, çağdaş metinlerden klasik metinlere, yerli, yabancı ve kendi ürettiği metinler olmak üzere geniş bir performans yelpazesiyle var olmayı hedefliyor. Alestanın geçtiğimiz yıllarda sahnelediği oyunlar arasında Erkek Parkı, Boş Şehir, Sürüne Sürüne Erkek Olmak, Örgü, Beş Sevim Apartmanı, Gizli Emir, Delibo ve Fotoroman Kralı yer alıyor.
Pınar Selek Hakkında:
1971 doğumlu bir sosyolog, yazar ve insan hakları savunucusudur. İstanbul doğumlu olan Selek, özellikle toplumsal cinsiyet, göç, ayrımcılık ve savaş karşıtlığı gibi konularda yaptığı çalışmalarla tanınır.
Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Ardından aynı üniversitede sosyoloji üzerine yüksek lisans yaptı. Ayrıca Fransa’da bulunan Sophiantipolis UDEL Üniversitesi’nde ekonomi-politik dersleri gördü. Fransa’nın en prestijli eğitim kurumlarından Lyon’daki Ecole Normale Supérieure tarafından 4 Ekim 2013’te, Jamaa Baïda ve Boualem Sansal ile birlikte Selek’e Fahri Doktora verildi. 7 Mart 2014’te, “Türkiye’deki Muhalif Hareketlerin Birbirleriyle Etkileşimi” başlıklı tezi ile Strazburg Üniversitesi’nden siyaset bilimi doktoru unvanını aldı.
Pınar Selek’in çalışmaları, özellikle dışlanmış gruplar ve azınlıklar üzerine odaklanır. Türkiye’deki militarizm, kadın hareketleri ve toplumsal barış süreçlerine dair yazıları ve araştırmaları, hem akademik hem de aktivist çevrelerde geniş yankı uyandırmıştır.
Orçun Ucal Hakkında:
1987 doğumlu oyuncu, yönetmen ve tiyatro yapımcısıdır. Maltepe Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nde eğitimini sürdürürken Venezuela Performance ve New York Music Academy’de çalışma fırsatı bulmuştur. Üniversiteyi dereceyle tamamladıktan sonra Tiyatro Alesta’nın kurucuları arasında yer almıştır.
Tiyatro Alesta çatısı altında; **Erkek Parkı** oyununda rol alan Ucal, Pınar Selek’in “Sürüne Sürüne Erkek Olmak” kitabını sahneye uyarlayarak yönetmiştir. **Beş Sevim Apartmanı** (Mine Söğüt), **Delibo** (Murat Uyurkulak) ve **Maskeler, Süvariler ve Gacılar** (Pınar Selek) gibi edebiyat uyarlamalarını sahneye taşıyarak hem yöneten hem de oyuncu olarak yer almıştır.
Tek kişilik komedi performansı **Fotoroman Kralı** ile sahnelerde yer alan Ucal, aynı zamanda **Plastik Aşklar** (Oya Başar) ve **Bütün Kadınların Kafası Karışıktır** (Ece Temelkuran) gibi önemli yapımların yönetmenliğini üstlenmiştir.