Gazetecilerin çoğunlukta olduğu gözaltı operasyonunda yazar, çizer ve yönetmenlere dair kurum ve kişilerden açıklamalar yapılarak, serbest bırakılmaları çağrıları yapıldı.
Amed, İstanbul, Mêrdîn, Şirnex ve Ankara’nın da aralarında olduğu çok sayıda kentte yaplan ev baskınlarında aralarında şair ve aynı zamanda gazetemiz Yeni Yaşam’ın yazarı A. Hicri İzgören, yazar-çevirmen Ömer Barasi, karikatürist Doğan Güzel, şair Roza Metîna, çevirmen-yönetmen Ardın Diren ve yayınevi koordinatörü Baver Yoldaş’ın yanı sıra 200’ü aşkın gazeteci, siyasetçi, hukukçu ve hak savunucusu gözaltına alındı.
Gazetecilerin yoğun olduğu gözaltı operasyonunda yazar, çizer ve yönetmenlere dair kurum ve kişilerden açıklamalar yapılarak serbest bırakılmaları çağrıları yapıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 74 yaşındaki şair ve yazar A. Hicri İzgören’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. TYS, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.
TYS: Endişe ile karşılıyoruz
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu adına şair ve gazetemizin de yazarı A. Hicri İzgören için yaptığı açıklama şöyle: “Tüm yaşamını edebiyat ve sanata adamış, yalnızca okumak ve yazmakla meşgul olan, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden Sendikamız üyesi, şair A. Hicri İzgören’in gözaltına alınmasını derin bir endişe ile karşılıyoruz.
Sanatçıların özgürce üretim yapabildiği bir ortam, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurudur. Bir edebiyat insanının gözaltına alınması, yalnızca bireysel bir mağduriyet değil, aynı zamanda kültür ve sanata yönelik bir tehdit anlamına gelir.
Hicri İzgören’in sağlık koşullarının göz önünde bulundurularak gereken hassasiyetin gösterilmesini talep ediyoruz. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve hukuki dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.”
Sinemacılardan çağrı
Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ise yönetmen Ardin Diren’in gözaltına alınmasına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi. Üyeleri olan Ardin Diren’in hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığına dikkat çeken Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin yaptığı açıklamada , “Bu hukuksuz gözaltılar, tutuklamalar Kürt kültürüne, diline ve sanatına yönelik baskı, yasaklama, sansür ve iktidarın zorbalığının artarak, devam ettiğini bir kez daha göstermektedir. Konserler, kitaplar, film festivalleri yasaklanmakta, filmler sansüre uğramakta, yazarlar, eğitimciler ve sanatçılar tutuklanmaktadır. Sanat ve özgür düşünceye yönelik her geçen gün artarak, devam eden saldırılar kabul edilemez” denildi.
Derhal bırakın
Sanatçıların toplumun vicdanı olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sanatçıların susturulması, toplumun susturulmasıdır. Hem sanatçılar hem de onların eserleri özgür olmalıdır. Kültür ve sanata karşı sürdürülen baskı, politika ve hukuksuz uygulamaları şiddetle kınıyoruz! Yönetmen arkadaşımız Ardin Diren derhal serbest bırakılmalıdır. Kirli ellerinizi sanatın ve sanatçıların üzerinden çekin. Bu baskı politikası ve uygulamalarına karşı hak ve özgürlük mücadelemizi hikayelerimizle, kameralarımızla, filmlerimizle sürdüreceğiz.”
Documentarist’ten açıklama
Documentarist tarafından da Ardin Diren hakkında yazılı bir açıklama yapıldı. “Ardin Diren’in yanındayız başlıklı yazıda, şu açıklama yer aldı: “Bugün, sanatçılara, gazetecilere yönelik baskı ve sindirme politikasının bir örneğine daha tanık olduk. Yazar, çizer, gazeteci, çevirmen, hak savunucusu yüzlerce insanla birlikte sinemacı arkadaşımız Ardin Diren de sabah saatlerinde Diyarbakır’daki evi basılarak gözaltına alındı.”
‘Bizi susturamazsınız’
Ardin Diren’in filmleri ile birçok ödül aldığı ve festivallerde gösterildiği belirtilen açıklamada, “Her tür muhalif sesi bastırmayı, haber ve bilgi alma hakkını gasp ederek sansürü kalıcı hale getirmeyi, bağımsız siyasi ve kültürel faaliyetleri sindirmeyi hedefleyen bu türden hukuksuz operasyonlarla bizi susturamazsınız. Ardin Diren’i ve gözaltına alınan herkesi serbest bırakın.”
Kaynak: https://yeniyasamgazetesi6.com/sanatcilari-serbest-birakin/