İstanbul Devlet Tiyatrosu bu hafta toplam 9 oyunla seyirci karşısında olacak. Haftanın oyunları; Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye, Medea Material, Işıltılı Haşerat, Parmak, Kırmızı Küre, Masal Yolu, Çöp Canavarı, Park.
Işıltılı Haşerat Üsküdar Stüdyo Sahnede Prömiyer Yapıyor
İstanbul Devlet Tiyatrosunun yeni oyunlarından Işıltılı Haşerat Üsküdar Stüdyo Sahnede prömiyer yapıyor. Philip Ridley’in yazdığı, H. Can Utku’nun çevirisini yaptığı ve Emre Basalak’ın yönetmen koltuğunda olduğu Işıltılı Haşerat 20 Kasım Çarşamba günü saat 18.00’de Üsküdar Stüdyo Sahnede ilk kez seyirci karşısında olacak.
Yeni doğacak çocukları için iyi bir gelecek planlayan Ollie ve Jill çifti, bir gün evlerine gelen bir mektup ile tek bir kuruş ödemeden ev sahibi olacaklarının haberini alırlar. Gelen bu haber karşısında evin eksiklerini tamamlamaya çalışan çiftin maceralarını anlatan, doyumsuzluğu ve tüketim kültürünü seyirciyle yüzleştiren ve siz olsaydınız ne yapardınız? sorusunu soran oyun, prömiyerinin ardından bu hafta aynı sahnede temsillerine devam edecek.
Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı Mecidiyeköy Büyük Sahnede
Siegfried Lenz’in yazdığı, Sezer Duru’nun çevirdiği ve Özgür Yalım’ın da yönettiği Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı oyunu bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede seyirci ile buluşuyor. Hukukun işlemediği totaliter rejimlerde suçun herkese bulaşarak anonimleşmesi, suç kavramının keyfileşmesi üzerine metaforik bir oyun olan Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı’nda, dekor ve kostüm Tasarımı Nalan Alaylı’ya, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, oyunun müzikleri Zafer Aracagök’e, dramaturgisi Selen Korad Birkiye’ye, yönetmen yardımcılığı Ozan Uçar’a, oyunun asistanlıkları ise Sencer Çanakçıoğlu, Şeyda Arslanalp’a ait.
Medea – Material Üsküdar Tekel Sahnesinde
Yunan tragedya yazarı Euripides’in eseri Medea miti üzerinden Batı uygarlığını analiz eden Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatrosu ortak yapımı “Medea – Material”, bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde, seyirci karşsında olacak. Heiner Müller’in kaleme aldığı, Hilal Ceylan’ın dilimize çevirdiği ve Ayşe Emel Mesci’nin rejisörlüğünü yaptığı oyun, Devlet Tiyatroları tarafından yıllar sonra İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Tiyatro Festivali kapsamında prömiyer yaptıktan sonra bu hafta da temsillerine devam ediyor.
Mertaklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede
Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız. Ozan Uçar’ın yönettiği ve Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.
Parmak Garibaldi Sahnesinde
Kosovalı yazar Doruntina Başa tarafından 2011 yılında yazılan ve Bilge Emin’in çevirip yönettiği “Batı Balkan Oyun Yazma Yarışması”nda “En İyi Çağdaş Oyun” dalında birincilik kazanan aynı zamanda 2013 yılında, Saraybosna’da düzenlenen Uluslararası MESS Tiyatro Festivali’nde “En İyi Balkan Oyunu” ödülünü alan Parmak oyunu bu hafta Garibaldi Sahnesinde seyirci ile buluşuyor.
Haftanın Çocuk Oyunları
Masal Yolu Mecidiyeköy Büyük Sahnede
Gökçe Kurt Elitez’in uyarlayıp yönettiği, dünya masallarından anonim eserlerle hazırlanan “Masal Yolu” çocuk oyunu, İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularının performansıyla bu hafta Mecidiyeköy Büyük Sahnede minik seyircilerimizle buluşuyor. Dekor tasarımını Nur Sinem Mete’nin, kostüm tasarımını Dilek Kaplan’ın, ışık tasarımını Önder Ay’ın, dramaturgisini Günay Ertekin’in, müziklerini Alev Çatıklar’ın, koreografisini Evrim Akyay’ın ve asistanlığını Doruk Ordu’nun üstlendiği bu keyifli çocuk oyununu bu hafta 24 Kasım Pazar günü saat 14.00’te Mecidiyeköy Büyük Sahnede izleyebilirsiniz.
Kırmızı Küre AKM Tiyatro Salonunda
Pınar Akkuzu’nun yazdığı, Güray Dinçol’un yönettiği ve geçtiğimiz sezon prömiyer yaparak minik izleyicilerimizle buluşan Kırmızı Küre adlı çocuk oyunu bu hafta AKM Tiyatro Salonunda temsillerine devam ediyor. Yaşama ve dünyaya karşı oldukça meraklı bir kız çocuğu olan Ester’in kırmızı bir küre ile karşılaşması ile gerçekleşen olayların anlatıldığı oyunun dekor tasarımı Nur Sinem Mete’ye, kostüm tasarımı Dilek Kaplan’a, ışık tasarımı Önder Ay’a, müzik direktörlüğü İlkay Nişancı’ya, koreografisi Büşra Firidin’e, oyunun animasyonları Muhammed Ali Üzen’e, oyunun illüstrasyonları Senta Urgan’a ve yönetmen yardımcılıkları da Ceren Narinoğlu ile Ece Sarıçoban’a ait. Bu keyifli eğlenceli çocuk oyununu bu hafta 24 Kasım Pazar günü saat 15.00’te AKM Tiyatro Salonunda izleyebilirsiniz.
Çöp Canavarı Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde
Cengiz Özek’in yazıp yönettiği Çöp Canavarı adlı çocuk oyunu bu hafta 23 Kasım Cumartesi günü Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede, 20 Kasım Çarşamba günü saat 14.00’te ise ücretsiz olarak Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde minik izleyicilerimizle buluşuyor. Hacivat’ın, dostu Karagöz’le balığa çıkması ve çöpçü balığıyla karşılaşmalarıyla gelişen olayların anlatıldığı oyunun dekor ve kostüm tasarımı Nur Sinem Mete’ye, ışık tasarımı Rüştü Karabayram’a, kukla tasarımı yine oyunun yönetmen ve yazarı Cengiz Özek’e, yönetmen yardımcılığı İpek Gülbir’e ve oyunun asistanlıkları ise Onur Soysal Pehlivan, Özge Aktaş, Eren Ege Uyanık’a ait. Oyunda oyuncu olarak Onur Soysal Pehlivan, Kamil Gençtürk, Burak Çağlar, Gökçe Kurt Elitez yer alıyor.
Park Üsküdar Tekel Sahnede
Candan Seda Balaban’ın Özge Midilli ile birlikte yazdığı, yine Candan Seda Balaban’ın yönettiği çocuk oyunu Park bu hafta Üsküdar Tekel Sahnesinde minik seyircilerimizle buluşuyor. Metropolün ortasında artık pek de ziyaret edilmeyen yapayalnız bir park ve o gün tesadüfen oradan geçen üç çocuğun maceralarını sözsüz, maskeli ve müzikli bir şekilde bu hafta 24 Kasım Pazar günü saat 14.00’te izleyebilirsiniz.