“Uluslararası İstanbul Kukla Festivali”, 30 Ekim – 3 Kasım Tarihleri Arasında Gerçekleşecek

editor
3,2K Okunma
Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl 30 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında 6 ülkeden 11 farklı oyun izleyiciyle buluşacak. İstanbul genelinde birçok farklı sahnede 11 oyun 39 gösterimle İstanbullularla buluşacak.

Festivalle ilgili olarak dergimize yapılan açıklama şöyle:

26. yılımızda birbirinden farklı tatları bu yıl da İstanbul seyircisi ile buluşturmak istiyoruz!

Savaş, günümüz modern çağında istenilen en son şeydir. Karagöz, geçmişten günümüze Yunanistan, Balkanların neredeyse tamamı, İstanbul, Kıbrıs, Kuzey Afrika’nın Fas’a kadar olan bölümü, Lübnan, Filistin ve İsrail’in bulunduğu bölgede kendini 20. yüzyıla kadar var etmiş ve orada yaşayan insanların günlük hayatlarında bir eğlence unsuru olarak yaşamış, farklı toplulukların bir araya geldiği bir huzur alanı olmuş, birbirlerinin farklılıklarına birlikte güldükleri ve değerlendirdikleri, mutluluğa birlikte eriştikleri bir etkileşim alanı olmuştur. Daha önce Karagöz’ün yaşadığı topraklardaki acının bir an önce dinmesi, iyileşmesi ve huzurun bir nebze olsun telafi edilebilmesini temenni ederiz.

Festivale bu yıl yurt dışından katılacak oyunlar şöyle sıralanıyor: Hong Kong’dan Cheung Chun Fai’nin birçok uluslararası festivalde onlarca ödül almış olan sanatçı bu yıl festivalimize Çin kukla tekniğinin bütün ayrıntılarını yansıtan karışık kukla tekniğinde bir oyunla yer alıyor. İspanya’dan Hilarilar Marionetas grubunun sergileyeceği ipli kukla tekniğinde yaratıcı ve eğlendirici gösteri “The Bellhop”, İtalya’dan Teatro Verde’nin yapımı “Cep Sirki” oyunu festival seyircisinin kuklaya bakış açısını geliştirecek birçok farklı disiplinin bir arada olduğu eğlenceli bir gösteri, Meksika’dan Compania Banyan de Marionetas tiyatrosunun 2 farklı oyunu var. “Kaplan” gölge tiyatrosu tekniğinde ve Karagöz’ün estetiğini şiar edinen iç dünyamıza doğru bizi yolculuğa götürecek duygusal bir gösteri. “Kathputli” ise Hindistan’ın Rajastan bölgesinin eğlenceli dünyasını ipli kuklalarla bize aktaran, müzikle coşacağımız bir şov. Peru’dan ise birçok festivalde aktif bir şekilde gösteri yapan Jose Navarro’nun “Deniz ve Dünya” gösterisi kendi ülkesinin kültürel ipuçlarını verdiği bu gösteride karışık tekniklerde yapılmış kuklalar izleyiciyle buluşacak.

Türkiye’den ise: festivalin kurucusu Cengiz Özek “Eşek Karagöz” adlı Karagöz gösterisi ile festivalde yer alacak. Onlarca festivalden ödül alan Özek ağaç kesmemeyi öğütlüyor bu oyunda. Yıllardır kukla tiyatrosu üzerine oyunlar yapan Emre Tandoğan bu kez de “Yara” isimli oyunu ile festivalimizde yer alacak. Birçok değişik disiplini içinde harmanlayan bir gösteri. Ercan Sönmez “Ulu Çınar” adlı Karagöz oyunu ile çevre duyarlılığına farkındalık oluşturmaya çalışan gösterisi ile Tekirdağ’dan festivalimize konuk geliyor. Diğer bir Türk grubu ise Öteki Tiyatro. Murat Karahüseyinoğlu’nun William Shakespeare’in “Venedik Taciri” adlı oyunundan hareketle oluşturduğu ilginç ve çarpıcı Karagöz oyunu “Venedikli Tacir” festivalimizde ilgi uyandıracağa benziyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonundan sonra hizmete açılan Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi ise bu yıl festivalin ana mekanlarından biri oldu. Karagöz’e ilgi duyan hem İstanbul seyircisi hem turistlerin seyredebilecekleri ilginç bir alan oluştu. Ayrıca festivalde yer alan birçok oyun Sıbyan Mektebi’nin bahçesinde her akşam seyirciyle buluşacak. Böylece İstanbul yeni bir tiyatro sahnesine kavuştuğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yine Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde 8 yaş üstü çocuklarımız için Gölge Kuklası Yapım Atölyeleri, yetişkinlere yönelik Karagöz sanatını konuşacağımız ve bir Karagöz figürünü otantik şekilde nasıl yapıldığını deneyimleyebileceğimiz Karagöz Atölyesi yer alacak.

Festivalin bu yılki gösteri mekanları ise şunlar: Akbank Sanat,  Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi ve Mall of İstanbul.

Akbank Sanat’taki etkinliklerimize Biletinial.com ve www.istanbulkuklafestivali.com üzerinden bilet alarak izleyebilirsiniz. Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi etkinliklerine İstanbul Senin uygulaması üzerinden rezervasyon yaptırabilir, belediyelerdeki etkinliklerimize belediyelerin ilgili birimlerini arayarak katılım sağlayabilirsiniz. Biletli etkinliklerimiz dışındaki bütün etkinliklerimiz ücretsizdir.

Mall of İstanbul için bir rezervasyon gerekmemektedir.

Festivalle ilgili daha fazla bilgi ve programın tüm ayrıntıları www.istanbulkuklafestivali.com adresinden edinilebilir. Ayrıca info1@kuklaistanbul.com e-posta adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Festival tanıtım broşürü için tıklayın: https://online.fliphtml5.com/ihpl/ragh/#p=12

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku