Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi ve Kadıköy Tiyatroları Platformu: “Erişim Kısıtlaması Özgürlüğün Engellenmesidir”

editor
1,3K Okunma
Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi ve Kadıköy Tiyatroları Platformu, İnstagram’a erişim yasağına dair ortak bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Son zamanlarda ülkemizde uygulanan Instagram’a erişim yasağı, bir çok sektörü derinden etkilediği gibi tiyatro dünyasını da ciddi şekilde baltalamaktadır. Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi ve Kadıköy Tiyatroları Platformu olarak, bu yasağın tiyatrolar üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyuyla paylaşarak acil çözüm bulunmasını talep ediyoruz.

Tiyatrolar Sosyal Medya ile Tanıtım yapabiliyor:

Artık reklam ve pazarlama aracı olarak tüm dünyanın dijital pazarlama kanallarını kullandığı bu dönemde, en önemli platformlardan biri olan instagramı, pazarlama alanı olarak kaybetmek ciddi sıkıntı yaratmaktadır. Instagram, bilet satışlarından etkinlik duyurularına kadar birçok alanda hayati önem taşımaktadır​. Zaten kısıtlı bütçelerle ayakta durmaya çalışan tiyatroların, kendilerine edindikleri hedef kitlelerine ulaşamamaları, dolaylı yoldan sanatın ve sanatçının da kısıtlanması anlamına geldiği bir gerçektir. Tiyatrolar, sınırlı bütçeler ve artan maliyetler altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışırken, en önemli tanıtım ve izleyiciye ulaşma araçlarından biri olan Instagram’a erişimin engellenmesinin sanatı ve sanatçıyı ne kadar zor durumda bıraktığını gözler önüne sermek istiyoruz.

Ekonomik Kaybın Boyutları:

Instagram yasağı, yalnızca kültürel açıdan değil, ekonomik açıdan da büyük kayıplara yol açmaktadır. Küçük işletmeler ve girişimciler gibi, tiyatrolar da bu yasaktan ağır darbe almış durumda. Türkiye’de sosyal medya üzerinden gerçekleşen e-ticaretin %10’unu oluşturan Instagram, günlük yaklaşık 1,9 milyar TL’lik bir kayba neden olabilir​. Bu yasak devam ederse, sektördeki birçok tiyatro seyircisiz kalma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Instagram’a erişim engeli getirmesinin ardından artan şikâyetlerin yanı sıra, kültür-sanat emekçilerinin görünürlüğünün son dönemde artan zorlu ekonomik koşullarla birlikte bir de bu noktadan sekteye uğratılması, neredeyse tüm sanat emekçilerini artık nefes alamayacak düzeye getirecektir. Özellikle tiyatroların seyirciye ulaşması, son dönemde ortaya çıkan zorlu koşullar nedeniyle imkânsız hale gelmişken, tiyatroların kendi bütçeleriyle tanıtımlarını sağladığı sosyal medya platformu olan Instagram’ın da erişiminin engellenmesi, sanat hayatına vurulan çok sert bir darbedir.

İfade Özgürlüğünün Kısıtlanması Her Şeyin Kısıtlanmasıdır:

Bu yasak, sadece ekonomik kayıplarla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda ifade özgürlüğüne de ciddi bir müdahale anlamına gelmektedir. Türkiye Barolar Birliği de bu yasağın ifade özgürlüğüne orantısız bir müdahale olduğunu belirterek dava açmıştır​. Tiyatroların sesini duyurabilmesi, sanatı savunabilmesi için sosyal medya platformlarına erişim şarttır.

Anayasa Mahkemesi Kararı:

Anayasa Mahkemesi’nin 5651 sayılı Kanun’a ilişkin iptal kararı, bu tür erişim engellemelerinin hukuka uygun olmadığını ortaya koymaktadır. Mahkeme, belirlilik ilkesine aykırı olan ve yeterli gerekçelendirilmemiş kararların hukuki güvenliği zedelediğini ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtmiştir​. Anayasa’nın tanınmamasını kabul etmiyoruz.

Acil Çözüm Çağrısı:

Bu büyük hak ihlalinin yaratacağı zararın yine sanatçıların sırtına yükleneceği apaçık ortadadır. Bu zararın en aza indirilmesi için ivedilikle seyircilerimizle iletişim ve görünürlük kanallarımızın tekrar aktif edilmesini ve sahne sanatlarının görünürlüğünün çağ dışı yöntemlerle engellenmesinin önüne geçilmesi için kamuoyunun dikkatini çekmek isteriz. Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi ve Kadıköy Tiyatroları Platformu olarak, bu engellemenin bir an önce kaldırılmasını ve tiyatroların faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz. Sanat, toplumun aynasıdır ve bu aynayı karartmak, kültürel bir çoraklaşmaya yol açacaktır. Özgürlüklerin bu denli kısıtlanmasını kabul etmiyor ve tüm yetkilileri bu duruma acilen çözüm bulmaya davet ediyoruz.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi

Kadıköy Tiyatroları Platformu

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku