Van’daki Kültür Yolu Festivali tartışmalarla sona eriyor. Turizmciler ve Van halkı, festivalin kentin ekonomisine katkı sağlamadığını, sosyolojik ve kültürel değerlerini yansıtmadığını, bakanlığın kendi kültür-sanat çevresini finanse ettiğini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen, 16 şehirde toplamda 8 ay sürecek Kültür Yolu Festivallerinin en yeni duraklarından biri Van oldu. Kentte 29 Haziran’da başlayan festival, 7 Temmuz’da sona erdi.
Festival, başladığı günden bu yana sayısız eleştiri aldı. Van Büyükşehir Belediyesi, tarihi Van Kalesi eteklerinde bulunan Kültür Park’ta düzenlenen ilk konserin ardından bırakılan çöp yığınlarına tepki gösterdi. Ardından iş inşaları ve turizmciler festivalin eksikliklerine sosyal medyadan tepki gösterdi. Mert Demir’in konserinin sağanak yağmur nedeniyle iptal edilmesi, Alişan’ın sahneye geç çıkması ve Bengü’nün ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diyerek sahneden ayrılması tartışma yarattı.
FESTİVAL KOMİSYONU HİÇ TOPLANMADI
Van Valiliği tarafından etkinlik organizasyonunu üstelenmek üzere bir komisyon belirlense de komisyonun üyelerinden biri olan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, komisyonun hiç toplanmadığını ve fikirlerinin dahi sorulmadığını belirtti.
Festivalin bir seçim vaadi olduğunu vurgulayan Özgökçe, “Bu festivali yapmak için önce uçak seferlerini arttırmaları gerekiyordu. Uçak seferleriyle ilgili yaşadığımız bütün problemler tüm Türkiye’nin malumu. Şu an uçak bileti aramaya kalktığımızda Van çıkışlı ya da Van gelişli seferler için 1 ay, 40 günden önce uçak bulmak mümkün değil. Bu en büyük eksiklik” dedi.
‘800 MİLYON TL’NİN 16’DA BİRİ VAN’A DÜŞMEDİ’
Kültür Yolu Festivalinin Van’a herhangi bir katkı sağlamadığını dile getiren Özgökçe, “Festivalin yapıldığı diğer illere baktığımızda otellerde yer bulamıyorsunuz. Ama Van’da böyle bir durum söz konusu değil. Van halkı konser dinlemeye gitti. Esnafımıza, tüccarımıza, otelcilerimize yani bizim sektörümüze yaramadı. Ben her gün otelcilerle görüşüyorum. Otellerimiz yüzde 20-25 oranında dolu. Bu festivalde herhangi bir zemin etüdü yapılmamış. Bizde TÜRSAB olarak Edirne’de festival yapıyoruz. Bizim yaptığımız festivalde bırakın Edirne’deki otelleri çevre illerdeki oteller doluyor. 800 milyon TL’nin 16’da biri Van’a düşmedi” diye konuştu.
‘BAŞLI BAŞINA FİYASKO’
Bir festivalin amacının kente nefes aldırmak olduğunu vurgulayan Özgökçe, şu ifadeleri kullandı:
“TÜRSAB bölge başkanı olmama rağmen turizme dair bir toplantıya katılamadım. Bu sektöre dair bilgisi olmayanlarla bu iş olmaz. Festivallerin amacı o şehre bir nefes aldırmaktır. O şehre bir gelir sağlamaktır. Organizasyona harcanan 800 milyon TL’nin 16 da birini Van’a verseler Van Büyükşehir Belediyesi’ne verseler neredeyse yeni bir kent inşa edecekler. Ama bu bütçeyle insanların rahat edebileceği konser alanları ya da salonlar sağlanamadı. Van’da buna uygun binlerce alan vardı ama bu başlı başına bir fiyasko ve ucubelik oldu.”
‘VAN’IN SOSYOLOJİSİYLE, KÜLTÜRÜYLE HİÇBİR ALAKASI YOKTU’
Festivalin başlamasına günler kala sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla festivalin organizasyonunu eleştiren iş İnsanı Şemsettin Bozkurt da festivale usulen değil esasen karşı olduğunu ifade etti. Bozkurt, şunları söyledi:
“Bu festival kapsamında ki etkinliklere baktığımız zaman Van’ın sosyolojisiyle hiçbir ilgisi alakası olmayan sanatçılar, Van’ın kültürüyle de Kürtlerin kültürüyle de ilgisi alakası olmayan şeyler. Bunu ben siyaseten insanları kutuplaştırmak adına söylemiyorum. Bu kentte sosyolojik ve siyasal bir gerçeklik var. Benim ve benim kültürümle ilgili. Bu da benden diyebileceğim bir kültür bir organizasyon göremediğim için bu eleştirileri getirdim. Ama burada amaç sadece kültür değil, Kültür Bakanlığının kendi kültür-sanat çevresini finanse etmekti. Bu organizasyon onun için gerçekleştirdi. Kendini ve politikalarını diri tutmak için buna ihtiyacı vardı.”
Kültür Yolu Festivaline dışarıdan kimsenin gelemediğini aktaran Bozkurt, böylesi bir programda Yaşar Kemal’e dair herhangi bir şey olamamasının çok üzücü olduğunu söyledi.
‘ORGANİZASYON EKSİKTİ’
Festivale katılan gençlerden Samet ise festivali organizasyonda eksiklikler olduğuna değindi. Samet, “Festival güzel ama organizasyon eksik. Alan oldukça dar. Bir de batıda katıldığımız bütün festivallerde minderler vardı ama burada yok. Organizasyon aslında çokta özenmemiş. Herkesin rahat rahat oturacağı konseri seyredeceği bir alan yok. Alana giriş noktaları yeterli değil. Her girişte bir saat bekliyoruz. Konserler dışında ki etkinlikler de yetersizdi. Renkli boyalarla etkinlikler yapılabilirdi. Farklı danslar yapılabilirdi” dedi.
‘MAHALLE DÜĞÜNÜ GİBİYDİ’
Batıda düzenlenen festivallerle Van’da düzenlenen festivali karşılaştıran Samet, şunları söyledi:
“Batıdaki festivallere bakınca burada festival mahalle düğünü gibi kaldı. Son dönemde daha kaliteli sanatçılar var. Mesela Emircan İğrek ve Semicenk günümüzde favori isimlerden. Gelen sanatçılarla bırak eğlenmeyi anca halay çekeriz. Ücretli olsa mesela bu konserler çoğuna kimse para vermezdi. Çünkü insanlar can sıkıntısından gidiyor. Mesela ben hiç Alişan ve Berdan Mardin’i dinlemedim. Akşamları yapacak bir aktivite yok diye oraya gidiyoruz. Çok eksik bir organizasyon. Konser alanı benim evime yakın ama kente çok uzak. Kültürümüze ait de pek bir şey yoktu. Belediyenin yaptığı etkinlikler daha güzel.”