4 Mart 2024 tarihinde İstanbul, Şişli Tiyatrosu’nda prömiyer yapan Tiyatro Boyalı Kuş’un yeni oyunu Bir Nora Evi yurtdışı festivallere katılıyor!
25. Manastır Tek Kişilik Oyun Festivali (Bitola Monodrama Festival) dokuz ülkeden seçkin oyunlara misafirlik ediyor. 25-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmekte olan festivale Sırbistan, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Ermenistan, Kazakistan, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den oyunlar katılıyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın desteğiyle Türkiye’den Tiyatro Boyalı Kuş topluluğu Bir Nora Evi adlı oyunuyla 27 Mayıs 2024 tarihinde Bitola Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluştu.
Festival direktörlüğünü oyuncu ve Bitola Kültür Merkezi müdürü Maja Andonovska Ilijevski’nin üstlendiği festivalin seçkisini Petar Mirchevski hazırladı. Festivalin jüri üyeleri Nina Mazur, Zoja Buzalkovska, Biljana Dragikieviki-Projkovska’ndan ve festival komitesi Ljupka Kolara Pajevik, Valentin Soklevski, Ljupka Stefanovska, Menche Hadji Kosta Milevska, Vlatko Ilievski, Zoran Dimovski’den oluşuyor.
Jale Karabekir’in yazdığı ve Yeşim Koçak ile yönettiği Bir Nora Evi oyununda Seda Elhan rol alıyor. Elhan’ın İngilizce olarak oynadığı Bir Nora Evi (A Nora’s House), dünyaca ünlü yazar Henrik Ibsen’in Bir Bebek Evi (Nora) adlı oyunundan hareketle yeniden tasarlanan deneysel bir yapım. 50 dakikalık, tek kişilik ve tek perde olan oyun, 21. yüzyılın bebek evini ve Norası’nı feminist bir bakışla ele alır. Topluluğun seyirciyi deneysel bir yolculuğa davet ettiği oyun, Makedon seyirci tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.
Oyunun Künyesi:
Metin, Koreografi ve Işık Tasarım: Jale Karabekir
Reji: Yeşim Koçak, Jale Karabekir
Müzik ve Ses Tasarım: Murat Hasarı
Dramaturji: Nelin Dükkancı Yaman, Zeynep Özlem Havuzlu, Emre Erdem
Dekor Tasarım: Cihan Aşar
Kostüm Tasarım: Sema Işık Saral
Reji Asistanı: Pelin Oruç
Fotoğraf ve Yapım Koordinasyon: Arzu Bostancı
Afiş Tasarım: Rauf Kösemen
Oynayan: Seda Elhan
TİYATRO BOYALI KUŞ 24. YIL
2000 yılında kurulan Tiyatro Boyalı Kuş yapılanması, çalışma teknikleri ve özgün teatral biçemiyle bağımsız, alternatif ve profesyonel bir feminist tiyatro olma özelliğiyle bugüne dek Ferhat ile Şirin (2001), Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire (2003), Dış Ses (2004), Böyle Bir Aşk Masalı (2004), Kadınlar Savaşı (2006), Bavullar (2006), Çernobil’den Sesler (2007), Tahterevallide Aşk (2008), Seni Seviyorum Diyecek Kadar Sarhoş? (2010), Ophelia’yı Kim Öldürdü? (2010), Nora/Nûrê (2010), İadesiz Taahhütsüz (2010), İç Ses (2011 ve 2014), Matmazel Julie (2012), Melek (2013), Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet (2017), Kendine Ait Bir Oda (2019-), Komedya 2020 (2019) ve Aliye, bir kadın (2022) adlı oyunları sahneledi; Norveç, Ermenistan ve Avusturya’nın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında sahne aldı.
24 yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandırmayı amaçlayan topluluk, kadın bakış açısıyla kendi oyun metinlerini oluşturdu, var olan metinleri feminist açıdan ele aldı. Profesyonel yapımların yanı sıra, Tiyatro Boyalı Kuş iki ayrı alanda daha çalışmalarını sürdürmektedir: Bunlardan birisi oyun metinlerini katılımcıların yazdığı interaktif ve katılımcı bir yöntem olan “Augusto Boal’ın Ezilenlerin Tiyatrosu Tekniği” başta olmak üzere yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları, diğeri ise gönüllü katılımcılarla birlikte ürettikleri ve geç Osmanlı dönemi metinleri inceledikleri “Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu” etkinlikleridir.
ITO (Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu – International Organization of the Theatre of the Oppressed) ve Magdalena Project (Çağdaş Tiyatroda Uluslararası Kadın Ağı – Network of Women in Contemporary Theatre) üyesi olan Tiyatro Boyalı Kuş’un özgün çeviri ve transkripsiyonuyla Bir Bebek Evi (Nora), Matmazel Julie, Çıkmaz Sokak adlı oyun metinleri ile Jale Karabekir’in “Türkiye’de Kadınlarla Ezilenlerin Tiyatrosu: Feminist Bir Metodolojiye Doğru” adlı kitabı Agora Kitaplığı’ndan yayımlandı.