ENKA Sanat, gösteri sanatları alanında bellek oluşturulmasına ve bu belleğin gelecek nesillere aktarılmasına odaklı çalışmalarına bir yenisini ekliyor: “O Zaman ve Orada” podcast serisi.
Moderatörlüğünü, performans alanında araştırma ve üretimlerini sürdüren Ayşe Draz ile akademisyen ve dramaturg Özlem Hemiş’in üstlendiği seri, 14 Mayıs Salı gününden itibaren her hafta yeni bir konukla ENKA Sanat’ın Spotify ve YouTube kanalları üzerinden yayınlanıyor.
ENKA Sanat, gösteri sanatları alanında, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak çalışmalarını sürdüren kişi ve kurumlarla bir araya gelerek, bu alana yönelik belleğin inşasını “O Zaman ve Orada” isimli podcast serisiyle tartışmaya açıyor. Serinin moderatörlüğünü, performans alanında araştırma ve üretimlerini sürdüren Ayşe Draz ile akademisyen ve dramaturg Özlem Hemiş üstleniyor. Beş bölümden oluşan serinin konuşmacıları arasında akademisyen ve eleştirmen Prof. Dr. Dikmen Gürün, Türkiye Tiyatro Vakfı Kurucu Başkanı, dramaturg ve yazar Esen Çamurdan, akademisyen ve araştırmacı Dr. Mehmet Fatih Uslu, yönetmen ve tasarımcı Naz Erayda, tiyatro ve sinema sanatçısı Kerem Kurdoğlu, oyuncu ve yönetmen Serkan Keskin bulunuyor. Seride, “Gösteri sanatları alanında bellek oluşturmanın önündeki güçlükler neler, geçmişin belleği ile gelecek nesiller arasında sürdürülebilir bir ilişki kurulmasının önemi nedir, sanatın dönüştürücü potansiyelini yarınlara taşımak hangi araçlarla mümkün kılınabilir?” sorularına yanıt aranıyor.
Ayşe Draz ve Özlem Hemiş, “O Zaman ve Orada” podcast serisinin çerçevesini şu sözlerle açıklıyor: “Gösteri sanatları ‘şimdi ve burada’ olmaktan beslenir. Cazibesi önemli ölçüde risk alan, ele geçirilemeyen bu ‘gelip-geçici’ doğasından kaynaklanır. Biliyoruz ki yapıtların kayıt altına alınması, gösteri sanatlarının yarına aktarılmasında büyük bir adım olsa da onun canlı bir sanat olarak dönüştürücü potansiyelini yarınlara taşımakta yetersiz kalır. Bu nedenle deneyim ve bilgi aktarımının gerçekleşmesini sağlamak, geçmişin belleğini gelecek nesillere kesintisiz aktarmak, Türkiye gösteri sanatları alanının sağlam bir zeminde gelişmesi için önem taşıyor.”
“O Zaman ve Orada” podcast serisi, 14 Mayıs Salı gününden itibaren her hafta yeni bir bölümle ENKA Sanat’ın Spotify ve YouTube kanalları üzerinden dinleyicilerle buluşuyor. Serinin ilk bölümünde Prof. Dr. Dikmen Gürün, Türkiye tiyatrosunun belleğini oluşturmaya yönelik çalışmalarından verdiği örnekler ve önerileriyle geleceğe ışık tutuyor. 1997-2003 yıllarında İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölüm başkanlığını üstlenen Gürün, bu dönemde Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Dergisini yayın hayatına soktu. Akademik çalışmalarının yanı sıra 1993-2013 arasında Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin yönetmenliğini yaptı. Bir süre İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni olarak da çalıştı ve değerli projelerin hayata geçirilmesini sağladı. 1990’da Türkiye’de Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı; beş yıl süreyle Tiyatro Tiyatro dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Bir araştırmacı olarak Türkiye tiyatrosunun belleğini tutmak üzere yayınladığı kitaplarıyla da alana önemli katkıları bulunan akademisyen ve eleştirmen Prof. Dr. Dikmen Gürün halen Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim üyesidir.
Yayın takvimi
14 Mayıs Salı- Akademisyen ve Eleştirmen Prof. Dr. Dikmen Gürün
21 Mayıs Salı- Türkiye Tiyatro Vakfı Kurucu Başkanı, Dramaturg ve Yazar Esen Çamurdan,
28 Mayıs Salı- Akademisyen ve Araştırmacı Dr. Mehmet Fatih Uslu
04 Haziran Salı- Yönetmen ve Tasarımcı Naz Erayda & Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Kerem Kurdoğlu
11 Haziran Salı- Oyuncu ve Yönetmen Serkan Keskin
O Zaman ve Orada podcast serisini dinlemek içinhttps://www.youtube.com/@
|
ENKA Sanat Hakkında
ENKA Vakfı’nın kültür sanat alanındaki faaliyetlerini yürüten ENKA Sanat, kurulduğu günden bugüne, sanatçıların üretimlerine destek olmak, bu üretimlerin genç nesiller başta olmak üzere geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Açıkhava Tiyatrosu, Oditoryumu ve Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdiği yıla yayılan etkinlik programı ile sahne sanatları, güncel- klasik müzik,ve plastik sanat alanlarının yenilikçi örneklerini sanatseverlerle buluştururken, alanında duayen sanatçıların yanı sıra genç yeteneklere de düzenli olarak kapılarını açıyor. ENKA Sanat, aynı zamanda, genç sanatçıların eğitimine yönelik burs programları hayata geçiriyor; farklı kurumlarla iş birliği içerisinde sponsorluk çalışmaları yürütüyor; kendi yapımlarına imza atıyor; geliştirdiği proje ve programlarla sanata katkılarını çok yönlü olarak sürdürüyor.