Göçmen sanatçıların hikayelerini anlatmak üzere yer aldığı Diyalog Projesi’nin ilk etkinliği 18 Aralık Uluslararası Dünya Göçmenler Günü’nde Müze Gazhane’de gerçekleşecek.
Dialogue Project, Saye Kolektif, On The Sand, Gazhane Çevre Gönüllüleri ve Avrupa Birliği Sivil Düşün iş birliği ile hayata geçen “Diyalog Projesi-İstanbul” etkinliği 21 Aralık’ta İstanbul Müze Gazhane’de gerçekleşecek. Projenin yönetmenliğini Safa Calis’in, yapımcılığını Kıvanç Sarıkuş’un, süpervizörlüğünü ise Bengü Gün’ün üstlendiği etkinlikte savaş, ayrımcılık ve ekonomik nedenlerle Türkiye’ye göç eden sanatçılar, kendi hikayelerini anlatacaklar.
Göçmen ve mülteci grupların toplumla diyaloğunu güçlendirmeyi hedefleyen projede; İranlı Sanatçı Saghar Daeri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti vatandaşı Enzo İkah, Ukraynalı Marina Nazarova ile İranlı Ali Bonyadi, hikayeleri Türkçe, İngilizce, Farsça, Ukraynaca, Rusça, Lingala ve Fransızca dillerinde seslendirecek. Belgesel tiyatro, ses enstalasyonu, görsel sanatlar ve canlı müziği bir arayan getiren disiplinler arası bir performans olarak karşımıza çıkan “Diyalog Projesi-İstanbul”da sanatçılar farklı deneyimlerini ortaya koyacaklar. Türkçe ve İngilizce üst yazılı sergilenecek olan performans 21 Aralık’ta Müze Gazhane T-Atölye’de izleyici ile buluşacak.
‘ZORLUKLARA BERABER ŞAHİT OLACAĞIZ’
Projenin iş birlikçilerinden olan Saye Kolektif kurucu ortaklarından ve yürütücülerinden Eda Önsel ve Dialogue Project Konsept Yazarı Burak Safa Çalış proje ile ilgili şunları söyledi: “Temmuz 2020’de kurulan sanatçıları ve meraklıları buluşturan, diyaloğa ve sanatsal üretime alan açan uluslararası bir sanat platformuyuz. Amacımıza bağlı kalarak, 18 Aralık Uluslararası Dünya Göçmenler Günü’nde bu projeyi ortaklaşa gerçekleştirmek, bunun bir parçası olmak bizi son derece mutlu ediyor.”
Projede göç algısına toplumsal dikkat çekmek istediklerini belirten Önsel ve Çalış, “Göç, göçmen, mülteci, sığınmacı gibi kavramlar günümüzde hayatımızın her alanında var olan, herkesin karşısına bir şekilde çıkan kavramlar arasında yer alıyor. Bu özel projede de yerinden edilmiş göçmen sanatçılarımız, yaşadıkları ekonomik, sosyal, siyasi ve psikolojik sorunlara değinecekler. Aslında yaşanan zorluklara hep beraber şahit olacağız” ifadelerini kullandı.