Oyun Yazarlığı ve Eko-dramaturgi” Programı Katılımcılarını Bekliyor!
Mitos Boyut Yayınları, British Council Yaratıcı İş Birlikleri Hibe Programı destekleri kapsamında “Performans Ekolojileri: İyi Bir Yaşama Doğru/Performance Ecologies: Towards a Good Life” programına başlıyor! Erdem Avşar ve Eylem Ejder’in sanatsal iş birliği ve yürütücülüğünde düzenlenecek Performance Ecologies’in odağını ekoloji ve toplumsal adalet üzerine yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla bir “oyun yazarlığı ve eko-dramaturgi” programı oluşturuyor. ‘Performance Ecologies’, İstanbul dışından başvurulara öncelik vererek sanatsal hayatının başındaki sekiz katılımcıyı arıyor!
Erdem Avşar ve Eylem Ejder’in programa dair açıklamaları şöyle:
‘Performans Ekolojileri’ Hakkkında
Ekolojik tiyatronun, yaşadığımız felaketlerin temsilinden bir adım daha ileri taşınabileceğini düşünüyoruz. Yaşadığımız felaketlere ‘bütüncül’ bir yaklaşımın dönüştürücü bir kapasitesi olabileceği fikrinden yola çıkan Tiyatro ve Performans Ekolojileri başka bir şey öneriyor: insanlar ve tüm canlılar için kapsayıcı, adil ve demokratik bir gelecek hayal etmek için ‘tiyatro ve performans ekolojilerine’ kesişimsel bir yaklaşım. Böyle bir yaklaşımın aciliyetinin ancak dramaturjilerin kesişimleri (feminist, queer, ekolojik ve sömürge karşıtı) yoluyla ele alınabileceğini savunuyoruz.‘Performans Ekolojileri’ bu amaç doğrultusunda kolektif tartışma için bir alan açacak ve yaratıcı bir program tasarlamayı, bu programdan beslenecek bir kitap hazırlamayı, “performans ekolojileri” bağlamında yeni oyun ve performans metinlerinin yazılmasını ve çevirilerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Program hakkında
British Council Yaratıcı İş Birlikleri Hibe programı kapsamında desteklenen, Mitos Boyut tarafından düzenlenen proje, Glasgow Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını sürdüren ve sanatsal üretimlerine İskoçya’da devam eden ödüllü oyun yazarı Erdem Avşar ile Mitos Boyut yazar, editör ve dramaturglarından tiyatro akademisyeni Eylem Ejder’in sanatsal iş birliğine dayanıyor.
‘Performans Ekolojileri’nin odağını Eylem ve Erdem’in yürütücülüğünde düzenlenecek ücretsiz bir “oyun yazarlığı ve eko-dramaturgi” programı oluşturuyor. Program, ekoloji ve toplumsal adalet üzerine çalışmaları teşvik etmek amacıyla Birleşik Krallık ve Türkiye’den davet edilecek sanatçı ve araştırmacılar tarafından verilecek atölye çalışmaları ve konuşmaları içerecek ve tüm üretimleri iki dilli bir kitapta buluşturacaktır. Açık çağrı yoluyla, Türkiye’deki coğrafi konumlarının farklılıklarına özellikle dikkat ederek sanatsal hayatının başındaki 8 katılımcıyı seçeceğiz.
Katılımcıların, 27 Kasım-15 Ocak tarihleri arasında 8 haftalık (toplam 24 saat) çevrimiçi program boyunca projenin teması etrafında kendi yaşam deneyimlerinden ve/veya ekolojik merak, soru ve kaygılardan ilham alan yeni sanatsal çalışmalar (oyun, performans metni, deneme, performatif yazı) üretmeleri bekleniyor. Program koordinatörleri buluşmaları yürütecek ve katılımcılara dramaturji ve editörlük desteği sağlayacaktır. Ayrıca Birleşik Krallık ve Türkiye’den konuk sanatçılar program kapsamında ‘Açık Seminer’ler verecektir.
Katılımcılar tarafından üretilen eserlerin ve Birleşik Krallık’tan davetli sanatçıların çeviri eserlerinin, Mayıs 2024’te “Ekoloji, Tiyatro ve Toplumsal Adalet” başlıklı Türkçe ve İngilizce bir kitapta yayınlanması hedefleniyor. Program sonunda hibrit bir oyun/metin okuması ve kitap lansmanı düzenlenecektir.
Başvuru için
Başvuru için a) kendinizi ve programa neden başvurmak istediğinizi, b) programdan beklentilerinizi, c) program boyunca geliştirmek istediğiniz çalışma/araştırmak istediğiniz fikirleri ve kolektif ve uluslararası çalışmalara bakışınızı ve olası katkınızı anlattığınız 750 kelimeyi geçmeyecek kısa bir yazıyı ya da video kaydını performanceecologies@gmail.com adresine en geç 22 Kasım 2023 akşamına kadar yollamanız yeterlidir. Eğer Word dokümanı ya da video formatı dışında başka bir formatta başvuru yapmak isterseniz bizimle yukarıdaki e-mail adresinden iletişime geçebilirsiniz. Başvurularınızı okumak için sabırsızlanıyoruz. Seçilen adayların 27 Kasım-15 Ocak arasında belli aralıklarla düzenlenecek çalışma grupları ve atölyelere katılmaları beklenecektir.