Oyuncu, eğitmen ve yazar Begüm Algan’ın “Beyindeki Gösteri” adlı kitabı Papirüs Yayınları tarafından yayımlandı.
Kitap Hakkında:
Sanatçı ve seyirci arasındaki büyülü bağlantının formülü nedir? Sahnedeki oyuncuyla ne türlü bir bağ kuruyoruz? Keyifli bir günün sonunda seyrettiğimiz trajik bir tiyatro oyunu bizi kendi dünyasına alırken, hüzünlüyken seyrettiğimiz keyifli bir oyun bizi neşelendirebilmeyi nasıl başarıyor?
Beyin kimyamızda yerli yerinde duran tüm duygular seyrettiğimiz bir şeyin karşısında nasıl değişebiliyor?
Bu illüzyon nasıl mümkün oluyor?
Bir yanda karmaşık insan ilişkilerini araştıran tiyatro diğer yanda karmaşık beyin süreçlerini araştıran nörobilim. Sinir hücrelerinin bizlere sanat adına söyleyeceği çok şey var. Beyin, bir uyaranla milyonlarca nöronun harekete geçtiği karanlık bir sahne. Her oyunda yaşamımızın oyunla iç içe geçtiği bir gösterim başlıyor beynimizde. Benzerlikler bizi bağlantıya geçiriyor. Çatışmalar tetikliyor. Yabancılaştırma beynimizin empati ayarlarıyla oynuyor. Her farklı estetikle beynimiz başka bir estetik yapıya bürünüyor. Ayna nöron keşfi sanatsal perspektifimize her gün biraz daha ışık tutuyor. Bu keşif yüzyıllar önce üretilen eserlerden, günümüzde uygulanan birçok sanat yöntemiyle birebir örtüşüyor.
Aristoteles bu bağlantısallığı sanki yüzyıllar önce keşfetmiş ve tiyatroya dair önerilerde bulunmuştu, Stanislavski bunun üzerine yöntemler geliştirmiş, Brecht yöntemiyle bu bağlantıyı devre dışı bırakmıştı. Yüzyıllar önce estetik yöntemlerini belirlerken sanki biri onlara gizli formülü fısıldamıştı.
Begüm Algan
Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro bölümünde tamamladı. İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe eğitimine devam etmektedir. Bu süreçte birçok özel kurumda oyunculuk ve eğitmenlik yaptı. Fiziksel tiyatro, nörobilim, psikoloji üzerine uluslararası birçok atölye ve seminere katıldı. Tiyatroda çağdaş üretim yöntemlerini multidisipliner üslupla ele alıp; nörobilim ve psikoloji alanlarıyla birleştirip sanatçının yaratım süreçleri üzerine araştırmalar yapmaktadır. Oyunculuk eğitimlerinin beraberinde psikoloji akademileriyle ortak çalışmalar yürüttü, eğitim ve seminerler düzenledi. Bu alanda yaptığı araştırmalar Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’nde ve Evrim Ağacı’nda yayımlandı. Yürütücülüğünü yaptığı bağımsız atölyelerde çalışmalarına devam etmektedir.
Kitaba erişmek için: https://papirusyayinlari.com/index.php?route=product/product&product_id=205