Deprem Bölgesinde Çocuklara Psikososyal Destek: Eğlendirmeye Gitmiyoruz!

editor
1,7K Okunma
Enkazların üzerinde çocuklar için psikososyal destek sağlayan tiyatrocular, müzisyenler, uzmanlar günlerdir hummalı bir faaliyet içinde. Tiyatrocu Hamit Demir, müzisyen Cem Erdost ileri ve diğer gönüllüler çocuklara yönelik çok önemli çalışmalar imza atıyor.

Çocuklarla psikososyal destek çalışmaları yapmak için yeniden bölgeye gideceğiz. Hem alanda malzeme taşıyabilmek, hem de bölgede hareket edebilmek için panelvan türü bir araca ihtiyacımız var. Olanaklarımız sınırlı. Destek olmak isterseniz dm’den mesaj gönderebilir misiniz?”

Bu çağrı maalesef karşılık bulmadı ve daha ilk günden yaptıkları gibi binek bir otomobille yola çıktılar. Vardıkları ilk gün otomobilleri arızalandı, bir bölümü tamirat işleriyle ilgilenirken, diğerler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merkezdeki çadırkentinde çalışmalarına devam ettiler. Tiyatroevi’nden tiyatrocular, müzisyenler, oyuncular ve PDR uzmanlarından oluşan “küçük” bir ekipten söz ediyoruz. İlk günden Hatay’a giderek bir hafta çocuklara psikososyal destek verdiler, onlarla çalışmalar yürüttüler. Hızla yeniden ve daha güçlü devam etmek üzere kısa bir İstanbul molasının ardından yeniden deprem bölgesindeler. Oyuncu Hamit Demir, gelen övgü ve teşekkürleri büyük bir mütevazılıkla yanıtlıyor: Güzel sözleriniz için teşekkür ederiz ama teşekkürü gerektirecek bir şey yapmıyoruz. Aklımızdan, hünerlerimizden, yaşamdan ve vicdanımızdan feyzle yola çıkıp, çocukların gözlerine bakıyor “kendimiz olanla” kavuşuyoruz. Hepsi bu.”

ÇOCUKLARI EĞLENDİRMEYE GİTMİYORUZ”

Film ve dizilerin yanı sıra çocuklara yönelik tiyatro çalışmaları ile tanıdığımız, tiyatro sahnelerinde Karl Marx’a hayat veren tiyatrocu Hamit Demir, ne yaptıklarını ise şöyle özetliyor: “Çocukları eğlendirmeye gitmiyoruz. Biz kimseye bir şey lütfetmiyoruz. Teşekkür edilecek bir şey yapmıyoruz. Hemhal olmak için heybemizi dolduruyor ve paylaşmaya gidiyoruz. Süreç hassas ve deneyim gerektiriyor. yalnızca bilmek yetmiyor.”

Hamit Demir’in ikinci gidişlerinin ilk gününde sosyal medyada paylaştığı gün sonu raporu ise şöyle: “Afet sonrası psikososyal destek sürecine katkı sağlamak için çocuklarla çalışmalara başladık. Bugün bir talihsizlik yaşadık. Aracımız arızalandı. Bu yüzden merkeze yakın İzmir BB çadırkentine otostop yaparak ulaştık ve ilk çalışmaları yaptık. Ekibe iki değerli genç arkadaşım katıldı. PDR mezunu sevgili Kübra Şahin ve oyunculuk mezunu sevgili Yasmin Ergün. Cem ve Ali Musa bütün gün aracı tamir etmekle uğraştı. Bu sayede yarın yapılacak çalışmaları koordine edebildik. Bölgede bir çok alanda bu çalışmalara ihtiyaç var. Öncelikle, gösteri yapmak vb.. şeyler değil, psikososyal destek sürecine katkı sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Hassas bir dönem ve uzmanlık gerektiren bir süreç. Sanatçılar ve sanat üreticileri mutlaka bu sürece dahil olmalı. Ancak kontrolü ve raporlama yapılacak bir programla. Bu konuda Doç. Dr. Sedat Işıklı ile ortak bir modül çalışıyoruz. Deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Süreç uzun ve hepimizin yapabileceği çok şey var. Bilim insanları ile işbirliği şart. Doğa kendi akışında. Yaşamımızı güzelleştirmek ellerimizde.”

 

 

SEMİNERLER, ORTAK AĞLAR

Deprem bölgesinde yürütülen çalışmaların bilimsel bir zeminde ilerlemesi için iki ayrı online bir seminer de düzenlendi. “Afet Sonrası Psikososyal Destek Süreçte Kültür Sanat Etkinlikleri için Yöntem Önerileri” başlıklı seminerde Oyuncu-Yönetmen Hamit Demir, Ahmet Akdeniz moderatörlüğünde çalışmalarını ve yaklaşımlarını anlattı.

Psikososyal destek çalışmaları kapsamında bir de “uzman ve sanatçılardan oluşan bir ağ kurulması” çağrısı yapıldı. Bu ağ ile ilgili çağrıda, şu ifadelere yer veriliyor: “Özellikle deprem gibi afetler ve travmatik dönemlerden sonra, psikososyal destek sürecinde, kültür sanat alanında çalışanların, bu sürece katılımı ve koordinasyonu için yaptıklarımızı ve iletişim bilgilerimizi bir havuzda toparlamamız ve zamanı geldiğinde organize olmamız çok önemli. Kendi başına ve dağınık yapılan etkinliklerin bu süreçte katkılarından çok zararları gözlemlenmektedir. Psikolog, psikiyatr, PDR ve pedagoglara bu süreçte (özellikle ÇOCUKLAR ve ERGENLER özelinde) kolaylaştırıcı ve destekleyici içerikte çalışmalar yapabiliriz. Alanda yürüteceğimiz çalışmalarda, hepimizin bir dönem (7 gün) görev yapması yetecek. Bu çalışmaları alanında uzman bilim insanlarıyla entegre olarak sürdüreceğiz. Öncelikli hedef İLK ÜÇ AY olacaktır. Gelişen sürece göre tekrar değerlendirme yapılır.”3 aylık bir zaman diliminde deprem bölgesinde yürütülen çalışmaların dönüşümlü olarak planlanmasını öngören bu ortak bilgi bankasına şu linkteki formu doldurarak katılmak mümkün.

BİZİ AYAKTA TUTAN ÇOCUKLARIN GÜLÜCÜKLERİ”

Ekip şimdi yeniden deprem bölgesinde müzisyen Cem Erdost İleri’nin depremin ilk günlerinde Hatay’dan paylaştığı videoya yazdığı gibi: Hatay bölgesinde, ihtiyaç malzemesi dağıttığımız Harbiye Mahallesi’ndeki çocukların gülücükleri. Bizi ayakta tutan… Hayatta kalan çocuklar, ailelerinin neşesi… Çocuklarını, gülümsemelerini kaybedenler ne olacak bilmiyorum… Darmadağın insanlar…”

Onların, deprem bölgesinde çalışma yapanların ve hepimizin yolu uzun; Hamit Demir’in Twitter’da paylaştığı gibi: “Uzaktan ve sosyal medyadan yaptığımız destekler önemli ama gündem hızla değişecek ve sonrasında hep birlikte bir yıkıntıyı ve bu yıkıntının altında kalmış bir halkın bilinçdışının travmalarını kazımak durumunda kalacağız.”

Kaynak: https://www.sahneden.net/genel/deprem-bolgesinde-cocuklara-psikososyal-destek-eglendirmeye-gitmiyoruz/

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku