Galata Perform’un yeni oyunu ‘Fairfly’ beyaz yakalılar başta olmak üzere bu acımasız, rekabetçi dünyada ayakta durmaya çalışan; kendisiyle, inançlarıyla, vicdanıyla sık sık çelişen her birimizi yakalıyor.
Bahar Çuhadar’ın Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz:
Çağdaş, bugünün ‘ücretli kölelerinin’ gündemine dair bir karakomedi metni akıllıca bir reji ve çok iyi oyunculuklarla birleşmiş. İsmiyle ne demek istediğini izlerken anladığımız ‘Fairfly’ın doğum öyküsü kısaca bu… Galata Perform’un yeni oyunu şimdiden sezonun ışıltılı işlerinden.
Bebek maması üreten büyük bir şirketin ofisindeyiz. İkisi kadın, ikisi erkek dört genç beyaz yakalı çalışan, bir çıkış yolu bulmak üzere beyin fırtınası yapıyor. Kendi tabirleriyle “İşleri tehlikeye girene kadar kıllarını kıpırdatmamış dört aptal”, şimdi sadece kendilerini kurtarmak için değil ‘dünyayı değiştirmek’ üzere harekete geçme çabasında. Krize verdikleri tepkilerle apayrı karakterlerde olduğunu gördüğümüz dört arkadaşın, gittikçe alevlenecek tartışmasıyla başlıyor oyun. Temkini elden bırakmayanı da var, fikirleriyle adeta devrim ateşini yakmaya hazır olan da…
Bir ‘çalışan hakları komitesi’ ve yönetim kurulunun yeni kararlarına karşı bildiri hazırlama niyetiyle çıktıkları yolda kendilerini bambaşka hayallerin peşinde buluyorlar. Sürprizini açık etmeyelim ama ilk dakikalardan itibaren masa başında tartışan dört insanın iletişiminden ibaret bir metinden beklenmeyecek bir dinamizm ve merak duygusuyla akıyor oyun.
Dört kafadarın girişimcilik planları, geliştirdikleri ürün, araştırmaları, stratejik kararları ve kendi aralarında da rekabete yol açan olaylar silsilesi, hayli konuşkan bir metne yayılmış. Seyircinin, dikkatini dağıtmadan takip etmesi gereken bir metin bu. Öte yandan Mark Levitas’ın, metni müthiş şekilde ayağa kaldıran (kelimenin gerçek manasıyla da karakterleri ayağa kaldıran) rejisi ve oyuncuların hem kendi karakterleriyle hem de birbirleriyle çok uyumlu performansları, ‘Fairfly’ı seyretmesi çok zevkli bir hale getirmiş.
Konusu itibariyle beyaz yakalılar başta olmak üzere bu acımasız, rekabetçi dünyada ayakta durmaya çalışan; inançlarıyla, vicdanıyla çelişen her birimizi yakalıyor oyun. Katalan yazar Joan Yago, bugünde yaşayan, evrensel bir oyun kaleme almış. Levitas’ın, oyunu ‘tablolara’ bölen yaklaşımı, ışık ve müzik tasarımı ve her bölüm sonunda birer ‘fotoğraf’ veren reji tercihleri akışı çok güçlendirmiş. Dört oyuncu da çok iyi üstleniyor rollerini, komediyi abartıya kaçmadan ortaya çıkarmada da çok başarılılar.
Daha önce ‘Küçük’ ve ‘Kabileler’de beraber izlediğimiz ve her biri kuşaklarının yıldızı parlayan oyuncuları olan Tuğçe Altuğ ve Barış Gönenen’i tekrar birlikte izlemek de oyunun ayrı bir artısı.
Oyunun Türkiyeli seyirciyle ilk karşılaşması, geçen sene, 10’uncu Yeni Metin Tiyatro Festivali’nde, aynı ekiple ‘oyun okuması’ formunda olmuştu. Festivali düzenleyen Galata Perform, yerinde bir kararla oyunu sahneye hazırladı. Hem Türkiye tiyatrosuna yeni kalemler, nefesler kazandıran hem de Avrupa’daki çağdaş yazarlarla tanışmamızı sağlayan (üstelik her seferinde İstanbul’da, söyleşilerde konuk ettikleri yazarların bizzat kendileriyle de bir araya gelmemizi sağlayan) Türkiye’nin ilk oyun yazarlığı festivali Yeni Metin Festivali’ni var eden Galata Perform ekibine ne kadar teşekkür etsek az. Çok yaşasınlar.
BAHAR ÇUHADAR
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/bahar-cuhadar/dunyayi-degistirmek-icin-42188726